KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA / Čini se da je najteža psihička smetnja koju je izazvala korona bilo oduševljenje građana stanjem u Hrvatskoj

Zoran Šprajc je u RTL Direktu komentirao aktualne događaje proteklog tjedna

21.5.2020.
22:18
VOYO logo

Danas je četvrtak koji se tako zove jer je četvrti dan od kako je raspušten Hrvatski sabor i za sada smo svi, hvala Bogu, dobro i zdravo.

Premda se još donedavno činilo da nema života bez Gordana Marasa, Steve Culeja i Mire Bulja, život, evo, nije stao, ali nećemo brzati sa zaključcima. Kako rekoh, tek je četiri dana prošlo bez njih, a već znamo od gospodina Capaka da su ključna iduća dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je i šore i šege i ševe - pravi Hollywood

A za protekle četiri godine Sabora doista se ne može reći da su uludo potrošene. Za samo 160 milijuna kuna godišnje, građani su dobivali doista fantastične filmske predstave, bilo je tu i drame i akcije, i šore i šege i ševe, pravi Hollywood. 

Image
RASPUŠTEN SABOR /

Nevjerojatan i neponovljiv saziv Sabora: prebjezi, uvrede i maratonske sjednice!

Image
RASPUŠTEN SABOR /

Nevjerojatan i neponovljiv saziv Sabora: prebjezi, uvrede i maratonske sjednice!

Zanimljivo, najsočniji su bili obiteljski filmovi. Svađe u familiji. HDZ i Most, dvije sestre jedne majke, živjele su pod istim krovom sve dok se nisu razišle, a kad su se razišle božemesačuvaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez brige, vratit će se Franjo, kako rekosmo ovo je samo film, već najesen familija će se opet okupiti oko stola, naravno kao i do sada, na naš račun.

Škoro je poznat po tome da naplaćuje račune

Ali račun će ovaj puta biti veći. Jer po svemu sudeći za stolom će sjediti i Miroslav Škoro, a on nije poznat po tome da plaća račune, nego da ih naplaćuje.
I to 15 kuna na sat po parkirnom mjestu.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njim će za stol sjesti i Željko Pervan, Davor Dretar Drele i Damir Kajin. Pervan i Drele su kao i Škoro uspješni poslovni ljudi, a gospodin Kajin za život zarađuje kao komedijaš tako da ni u idućem sazivu Sabora, šege neće nedostajati. Za šoru, škoru i ševu ćemo još vidjeti.    

I vukovarski gradonačelnik, gospodin Ivan Penava koji je dvije godine dvojio kako da izađe a da mu ne uđe, konačno je odlučio istodobno i izaći i ući pa je tako ušao tj. prišao Miroslavu Škori, ali obojica su rekli da bi mogli ući ondje odakle su izašli, tako da ćemo se tog seksa u desnici još nagledati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesuđeni avijatičar Krstičević

Dobra prilika za udaju je i nesuđeni avijatičar i ministar obrane u ostavci Damir Krstičević. Kolege s portala Index.hr otkrile su da je u oslobodilačkom pohodu između ostaloga oslobodio i 160 četvornih metara stambenog prostora u centru Zagreba, a da nije poštivao pravila Ženevske konvencije. 

Naime prema pravilniku MORH-a imao je pravo dobiti jedan stan, ali on je uzeo dva, koje je strateškom akcijom spojio u jedan. E sad, jel jedan ili dva, aj ti znaj, ali znamo da je riječ o dva milijuna kuna koliko je MORH platio razliku u cijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali Krstičevićeve nekretnine nisu predmet istražnih radnji, bar dok je još ministar. Jer naši hrabri Uskoci iz policije i tužiteljstva pažljivo vrebaju trenutak kad će zaskočiti neprijatelja, neće valjda dok im je na vlasti.

Ali zato im, pogotovo uoči izbora, neće nitko zamjeriti ako zaskoče suprugu bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka Anu Šarić. Ona je osumnjičena da je iz svoje firme izvukla 400.000 kuna za neke druge ljude.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle Damir Krstičević je dokazano uzeo dva milijuna kuna za sebe iz državnog proračuna, ali on je uzeo po pravilniku, a ona nije. On je postao ministar a ona osumnjičenik. 

Narod ni psihijatri više ne razumiju 

HDZ je, kao i u svakoj krizi, i u korona krizi stekao lijep politički kapital, a i inače nisu siromašni, pa je stranka uvjerena u izbornu pobjedu odlučila raspustiti svoj Krizni stožer obzirom da više nema potrebe za njihovim epidemiološkim uslugama. Ali HDZ je zaboravio s kim ima posla: s narodom. A narod ni psihijatri više ne razumiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eto recimo, kada je u ožujku izbila epidemija koronavirusa, Hrvatsko psihijatrijsko društvo je upozorilo na psihičke teškoće koje epidemija i mjere izolacije mogu uzrokovati. 

Među ostalim naveli su:  strah i zabrinutost, uznemirenost, poteškoće sa spavanjem,  prehranom i druge psihičke ugroze. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali stručnjaci za psihu se nisu sjetili potpuno bizarne mogućnosti: da građankama i građanima Hrvatske usred epidemije bude bolje nego ikad. Naime, istraživanje CRO Demoskop, koje je za RTL provela Promocija Plus, pokazalo je da je u travnju, na vrhuncu koronakrize, broja zaraženih, izolacije i karantene,  došlo do nezapamćenog skoka optimizma. Čak 51 posto građana je smatralo da zemlja ide u dobrom smjeru.  

I što se dogodilo kad je epidemija prošla? Kako je pao broj zaraženih građana pao je i broj građana koji misle da zemlja ide u dobrom smjeru. Pa je nakon 51 posto u travnju, u svibnju kad je epidemija završila, ostalo samo 34 posto optimista.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle iz ovoga se lako da zaključiti da je najteža psihička posljedica koju je u Hrvatskoj ostavio virus Covida oduševljenje građana stanjem u Hrvatskoj.  Čim je virus prošao, prošle su i psihičke smetnje hrvatskih građana te sad opet njih skoro 70 posto smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru tj. da nikud ne ide ili ako ide da ide u - ukrivo. 

Kako kod doktora?   

A evo recimo kako se sad ide doktoru. Sukladno napucima Kriznog stožera na vratima jedne ordinacije obiteljske medicine stoji natpis u kojem se mole pacijenti da prije ulaska u ordinaciju razmisle o razlogu svog posjeta. Dakle, ne da razmisle kod kuće prije nego što krenu liječniku, nego kad dođu liječniku, onda da razmisle zašto su došli. Jer ljudi valjda potpuno nesvjesno idu liječnicima.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onako, krenu u dućan po kavijar, putem se nešto zamisle i ničim izazvani skrenu do liječnika. 

Zapravo Krizni stožer bi bio najsretniji da odmah s vrata ordinacije Vi sami kažete svoju dijagnozu i terapiju koja vam treba, tako da liječnik ne gubi vrijeme na vas nego na epidemiološke preporuke.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prema onome što dosad znamo o virusu SARS-Cov-19 njegovo širenje najbolje zaustavlja alkohol, koji je glavni sastojak svakog dezinficijensa, i toplo vrijeme jer evo što su temperature veće to je Covida manje, to su čak i znanstvenici uspjeli shvatiti.   

Dakle ako vidite susjeda kako se sunča s čašom piva u ruci, budite bez brige, od njega se nećete zaraziti.      

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo