problem glomaznog otpada / CIOS ismijava potez Tomaševića: 'Drobilice će riješiti problem? Svi će preslikati to inovativno rješenje'

Tomaševićev plan da Grad sam zbrinjava svoj otpad je već pokrenut

13.8.2021.
18:46
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević zatvara pipu profiterima na otpadu.

Poništio je javni natječaj i odlučio uštedjeti, pa i zaraditi na glomaznom otpadu Zagrepčana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao preuzima Čistoća, po modelu koji je mogao biti davno upogonjen, ali nije, uz uštede od 30-ak milijuna kuna dovoljne za izgradnju vrtića.

Vrtića, kaže gradonačelnik Tomislav Tomašević, ipak neće biti, a iz Ciosa njegovo rješenje ismijavaju i smatraju da neće biti ni uspješnog zbrinjavanja otpada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ugovori Zagreba s tvrtkama CIOS i REOMA za zbrinjavanje glomaznog otpada traju do siječnja iduće godine, 5 mjeseci prije isteka konzumirana je maksimalna količina od 50 tisuća tona. Zato su partnerske tvrtke odlučile prestati zbrinjavati otpad pa su gradska reciklažna dvorišta ostala zakrčena. Tomašević ima rješenje.

Image
Moli još malo strpljenja /

VIDEO Tomašević poništio natječaj za odvoz glomaznog otpada, uvodi novi sustav, uštede 33 milijuna kuna!

Image
Moli još malo strpljenja /

VIDEO Tomašević poništio natječaj za odvoz glomaznog otpada, uvodi novi sustav, uštede 33 milijuna kuna!

"Da zagrebačka Čistoća sama zbrinjava glomazni otpad. Znači, ne samo da ga kupi kao što je sada slučaj na ulicama, nego da ga sama zbrinjava bez potrebe privatnog poduzeća kojima se plaćaju ove basnoslovne cijene", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi natječaj za glomazni otpad raspisao je Milan Bandić u prosincu 2020. Ponude su otvorene u siječnju ove godine. Ponuda tvrtke CEZAR iz CIOS grupacije iznosila je 125 milijuna kuna za dvije godine, odnosno 2500 kn po toni. Tvrtka Reoma dala je ponudu sličnu dosadašnjoj, 89 milijuna kn ili 1800 kn/T. Bivša vlast do gubitka izbora nije odabrala ponudu, a Tomašević je to odlučio riješiti ovako:

"I zbog toga vas želim obavijestiti da sam poništio, dakle, da sam donio odluku o poništenju natječaja", izjavio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomaševićev plan da Grad sam zbrinjava svoj otpad je već pokrenut. Glomazni otpad, osim tapeciranog namještaja, tepiha i madraca, koje Čistoća do daljnjega ne odvozi, deponira se na očišćenom platou na Jakuševcu ukupnog kapaciteta 3000 tona, gdje Grad sam odvaja iskoristive sirovine za prodaju poput metala i drva, Tomašević kaže - čak 50 posto. Plan je kupnja drobilica za dio otpada koji se ne može dalje prodati.

"Ponude za kupnju dvije drobilice za glomazni otpad iz fondova EU su otvorene 30. lipnja, znači 2 tjedna nakon promjene uprave u ZG holdingu. Međutim, za donošenje odluke postoji procedura", poručio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ona još uključuje kompletiranje dokumentacije, koje Tomašević najavljuje idućeg tjedna, a onda još rok za žalbe i vrijeme za isporuku. Do tad Grad planira unajmiti drobilicu koja bi se plaćala po danu. Opet treba javna nabava, što će potrajati barem do kraja idućeg tjedna. Grad tako planira uštedjeti 33 milijuna kuna na godinu. Iz CIOS-a stiže zanimljiv komentar na gradonačelnikovo rješenje.

"Jedino što možemo zaključiti da će građani grada Zagreba koji su godinama živjeli u neznanju, pohrliti na zagrebačke ulice i odbačene hrpe glomaznog otpada, izdvojiti vrijedne sirovine te prodavati s ciljem obogaćivanja svog kućnog budžeta. Isto tako, temeljem izjave gradonačelnika da će kupnjom dvije drobilice riješiti gorući problem u gospodarenju glomaznim otpadom u gradu Zagrebu, za očekivati je da će i ostali gradonačelnici preslikati ovakvo inovativno rješenje. Ukoliko doista gradonačelnik uspije ovim načinom riješiti problematiku gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu, C.I.O.S. Grupacija mu je, po završetku mandata, spremna ponuditi suradnju kao konzultantu za problematiku gospodarenja otpadom", poručuju iz CIOS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomaševićev plan je dugoročno rješenje. No, što je sa smećem koje sada zatrpava reciklažna dvorišta i ulice?

"Tražimo riješenja, međutim, o tome bi ipak nešto kasnije, i za taj period. Međutim, evo molim malo vremena, malo razumijevanja, malo vremena od strane građana", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A strpljenja će još više trebati i kad se građani vrate s odmora i količina smeća na ulici postane sve veća.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo