ZAGREPČANI U PANICI / Čitava zgrada ostala bez plina jer jedan stanar nije platio dug: 'Protuzakonito je, to je podmukla metoda zastrašivanja'

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Iz Plinare govore kako je riječ o redovitoj zamjeni plinomjera i ispitivanju plinske instalacije na nepropusnost, no priznaju da im je cilj bio jedan stan

12.11.2021.
16:35
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Stanari jedne stambene zgrade na zagrebačkom Jarunu, Hrgovići 97 čitav jedan dan ostali su bez plina kojeg osim za grijanje, koriste i za kuhanje, a razlog je poprilično nevjerojatan. 

Kako nam govori predstavnica stanara, Ivana Maras Pezer, zgrada sa 16 stanova, na temperaturi ispod 10 stupnjeva, sa svim starijim stanarima, ali i malenim bebama, ostala je i bez tople vode i općenito grijanja jer jedan stanar duguje Gradskoj plinari Zagreb. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako je najavljeno da će doći mijenjati brojila iako za to, smatra, nije bilo potrebe jer još tri godine vrijedila su im stara. Inače, govori kako se svakih deset godina mijenjaju brojila, a njihova su zamijenjena prije sedam. Ipak, djelatnici su došli, u nekoliko stanova promijenili brojila, a onda ju nazvali radi jednog stanara kojeg nisu pronašli doma. Riječ je dakako o neplatiši. Kako ona nije uspjela doći do njega, djelatnici su im svima isključili plin, a onda o svemu ostavili zapisnik u kojem stoji kako je došlo do curenja plina. 

Image
Nove smjene u Zagrebu /

Tomašević otpustio direktora Plinare: Napravio propust zbog kojeg će cijena plina biti veća za poduzeća

Image
Nove smjene u Zagrebu /

Tomašević otpustio direktora Plinare: Napravio propust zbog kojeg će cijena plina biti veća za poduzeća

Zabrinuti stanari na adresu su pozvali policiju, ali i hitne intervencije iz kojih govore kako ne moraju izaći na teren jer u njihovu slučaju nije riječ o curenju plina nego je isti isključen zbog neplatiše. "Otvoreno su nam to rekli, imamo snimku", kaže nam Maras Pezer koja dodaje kako je njoj i djelatnik Plinare rekao kako je to razlog, ali na zapisniku je istaknuo drugačije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju, na teren su se vratili u petak, a predstavnica je osigurala da doma bude i stanar kojeg traže. On ih je pustio u stan pa su mu stavili novo brojilo, daleko novije od onih postavljenih u drugim stanovima. Maras Pezer kaže kako pretpostavlja da na istom postoji nešto uz pomoć čega mjere potrošnju na daljinu, ali i uz pomoć kojeg mogu ograničavati potrošnju. Upitana o dugu susjeda, kaže kako službeno ne zna koliko on iznosi, ali se počelo pričati o dugu od 50-tak tisuća kuna. 

Nju osobno, tvrdi, najviše smeta što je gradsko poduzeće na protuzakonit način išlo sankcionirati dužnika pa onda kaznilo sve stanare te zgrade. "Oni su meni ostavili zapisnik na kojem stoji kako je riječ o curenju plina, neka treća kategorija, a kada smo zvali da nam curenje provjere, nitko to nije htio učiniti", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kakva je to perfidna metoda zastrašivanja? Pa oni su njega mogli tužiti, ovršiti pa po nekom zakonitom principu sankcionirati", dodaje i navodi da je sve prijavila državnom inspektoratu, ali i HERI.  

O samom slučaju upitali smo i gradsku Plinaru te njihov odgovor prenosimo u cijelosti: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"GPZ je 11. studenog 2021. bio na redovitoj zamjeni plinomjera i ispitivanju plinske instalacije na nepropusnost, sukladno čl. 9 Zakona o zapaljivim tekućinama i plinovima. Zadnja zamjena plinomjera i ispitivanje instalacije u predmetnoj zgradi bila je 2013. godine, osim u stanu jednog potrošača koji GPZ-u nije dozvolio ulazak u stan od 2004. godine što ostavlja otvorenu mogućnost sigurnosne ugroze za sve stanare. Danas je navedeni potrošač omogućio ulazak u stan monterima GPZ-a te je, nakon ispitivanja instalacije i zamjene plinomjera u navedenom stanu, cijeloj zgradi pušten plin", naveli su. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo