nema poništenja natječaja / Ćorić 30-godišnju koncesiju za hidroelektranu dao firmi koja se do prije tri mjeseca bavila zaštitarstvom

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Natječaj je objavljen na Badnjak samo na stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave (EOJN), zbog čega sada stižu i žalbe

31.3.2022.
17:20
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ne planira poništiti natječaj na kojem je dodijelilo koncesiju za korištenje hidroelektrane na solinskoj rijeci Jadro zaštitarskoj tvrtki 007 Miletić, koja je za proizvodnju i distribuciju električne energije registrirana prije tri mjeseca, jer smatraju da je natječaj proveden zakonito.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić dodijelio 30-godišnju koncesiju tvrtki koja se tim poslom prije toga nije ni bavila, a natječaj je objavljen na Badnjak samo na stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave (EOJN), zbog čega sada stižu i žalbe, piše Telegram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procijenjena vrijednost koncesije bila je 228 608 kuna te jedan posto godišnje od ostvarene prosječne cijene proizvedene električne energije u svakoj godini korištenja.
Tvrtka 007 Miletić ponudila je 265 200 kuna, tvrtka Starac iz Kaštela 300 tisuća kuna, ali je ponuda odbačena jer stranice nisu bile uredno numerirane i uvezane, a pristigla je i ponuda tvrtke Primula company vrijednosti 56 200 kuna. Primula company je u vlasništvu njegove supruge Zdravke Miletić.

Ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo Elizabeta Kos pojasnila je za Jutarnji list kako ministar Ćorić nikakve veze nije imao s tim natječajem jer ga je provodilo i odluku donijelo stručno povjerenstvo sastavljeno od šest ljudi, a Ćorić je samo kao čelnik tijela potpisao odluku, kao i mnoge druge dosad. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SMJENA ČAK 7 MINISTARA? /

Proljetno čišćenje u Vladi: Je li na izlazu i Grlić Radman? Bauk: 'Plenković je pokazao talent u lošem izboru kadrova'

Image
SMJENA ČAK 7 MINISTARA? /

Proljetno čišćenje u Vladi: Je li na izlazu i Grlić Radman? Bauk: 'Plenković je pokazao talent u lošem izboru kadrova'

Iza natječaja, tvrdi Kos, svi jednoglasno stoje. Povjerenstvo se, prema njenim riječima sastojalo od ljudi iz uprava ministarstva i Hrvatskih voda, a prema svim zakonima ministar nije u tome sudjelovao. Odluku je potpisao, tvrdi, na prijedlog stručnog povjerenstva.

''Povjerenstvo je izradilo analizu, projektnu dokumentaciju i sve ostalo što je prethodilo natječaju, provelo je natječaj koji je trajao 32 dana i jednoglasno predložilo odluku iza koje stoje svi. Bilo kakvo poništenje ne bi bilo u skladu sa zakonima, a u sastav žalbi ne mogu ulaziti'', kazala je Kos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imali smo i ranije koncesije koje nisu objavljivane na web stranici ministarstva i to nije ništa čudno. Informacije su bile svima dostupne'', komentirala je Kos.

Navodi i kako je ponuda tvrtke Starac odbačena jer nije bila uvezena i numerirana, jer bi se inače moglo dogoditi naknadno umetanje ili važenje stranica, pa je povjerenstvo moralo odbiti takvu ponudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada Odluka o davanju koncesije postane izvršna, to ne znači da odabrani koncesionar može početi koristiti koncesiju. Svi zainteresirani ponuditelji bili su obavezni potpisati prihvaćanje nacrta Ugovora i koncesijske uvjete Hrvatskih voda, koji su bili sastavni dio dokumentacije za nadmetanje i kojima je jasno propisano da je koncesionar obavezan ishoditi odgovarajuće rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš i prirodu te početi koristiti koncesiju u roku od četiri godine", priopćili su iz ministarstva.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo