pojasnio zaostatke / Ćorić: 'Hrvatska dužna isplatiti zaostatke pripadnicima HVO-a, nema kaznene odgovornosti premijera'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ćorić je na konferenciji za novinare u Središnjici HDZ-a podsjetio da su Hrvatska i BiH sklopile ugovor o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH

10.5.2017.
15:04
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić pojasnio je u srijedu isplate zaostataka pripadnicima HVO-a, istaknuvši da ih je Hrvatska dužna isplatiti temeljem ugovora s BiH sklopljenog 1. srpnja  2007., te odbacio insinuacije o kaznenoj odgovornosti premijera Andreja Plenkovića ili bilo kojeg ministra u vezi tog pitanja.

Ćorić je na konferenciji za novinare u Središnjici HDZ-a podsjetio da su Hrvatska i BiH sklopile ugovor o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili članovi Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članova njihovih obitelji, a temeljem tog ugovora Hrvatska je dužna isplatiti zaostatke za 6815 pripadnika HVO-a .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugovi pripadnicima HVO-a iznose 200 milijuna kuna

Dugovi pripadnicima HVO-a nastali su najvećim dijelom 2007. i 2008. godine  jer se zahtjevi nisu rješavali na vrijeme, a iznose ukupno oko 200 milijuna kuna. Prvom uplatom od 80 milijuna kuna, koja kreće ovoga tjedna, bit će sanirani dugovi iz 2007. godine, a ostatak se planira riješiti u idućih godinu i pol dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredstva za tu namjenu, dodao je Ćorić,  osigurana su temeljem odluke Vlade Tihomira Oreškovića iz listopada 2016. o korištenju sredstava ostvarenih od povrata imovine u postupku preračuna mirovina primjenom međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju s državama nastalim na području bivše Jugoslavije.

Pritom Ćorić ističe da je HZMO već u travnju izvijestio da je prikupio dovoljno sredstava za isplatu zaostataka pripadnicima HVO-a za 2007. godinu, pa te isplate nemaju veze sa zahtjevom nezavisnog zastupnika Željka Glasnovića, koji je time uvjetovao svoju podršku parlamentarnoj većini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je odbacio insinuacije o kaznenoj odgovornosti premijera Plenkovića ili bilo kojeg ministra ili osobe iz Vlade kao potpuno neosnovane.

Na novinarsko pitanje o upitnim vještačenjima invaliditeta nekih pripadnika HVO-a Ćorić je odvratio kako to treba pitati Zavod za vještačenje, a odbacio je i tvrdnju o izjednačavanju mirovina pripadnika HV-a i HVO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj nezaposlenih ispod 200.000

Ćorić se pohvalio trenutnim stanjem na tržištu rada na kojem ima 26.000 više zaposlenih nego lani u isto vrijeme, a u odnosu na travanj 2015. ta brojka se penje na 53.000.  "U ovom trenutku imamo 1,475 milijuna osiguranika HZMO-a, a prvi put od 1990. godine broj nezaposlenih pao je ispod 200.000, na 195.917 osoba". kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadnjih godinu dana, kaže Ćorić, preko 5500 ljudi našlo je posao u prerađivačkoj industriji, a oko 6000 u turizmu, dok je u javnoj upravi broj zaposlenih smanjen za više nego 5000. Ti optimistični pokazatelji navode na zaključak da ćemo godinu završiti s jako dobrim rezultatima.

Komentirao je i ukidanje zaštitnog dodataka od 27 posto za osobe koje budu umirovljene nakon 2019., što je predviđeno Programom konvergencije Hrvatske za razdoblje 2017. - 2020. Obećao je da nijedna osoba nakon 2019. neće biti zakinuta u odnosu na trenutne umirovljenike te najavio zakonske izmjene koje će riješiti taj procjep.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo