BiH se buni / Ćorić: 'Hrvatska još uvijek promišlja hoće li na Trgovskoj gori odlagati radioaktivni otpad'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Međudržavno povjerenstvo Hrvatske i Slovenije če se sastati u rujnu ili odnosno listopadu

29.7.2019.
14:52
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u ponedjeljak da još nije donesena konačna odluka o tome da Trgovska Gora bude lokacija za odlaganje srednje i nisko radioaktivnog otpada, a dođe li do te odluke susjedna Bosna i Hercegovina moći će izraziti svoje dvojbe.

Ministar je to rekao u ponedjeljak u Hrvatskim vodama nakon potpisivanja ugovora s HGSS-om, gdje su ga novinari pitali je li donesena konačna odluka da će otpad iz nuklearne elektrane Krško biti skladišten u Trgovskoj Gori u blizini Bosne i Hercegovine i treba li Hrvatska u tom slučaju konzultirati bosanskohercegovačke vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče Trgovske Gore to je lokacija koju Hrvatska promišlja, a što se tiče mišljenja i signala koji dolaze iz drugih zemalja, u konkretnom slučaju Bosne i Hercegovine, potpuno je opravdano da svaka zemalja promišlja o tome što je u njihovom susjedstvu, tu ne vidim nikakav problem", rekao je ministar.

BiH će moći izraziti svoje dvojbe

Naglasio je kako je činjenica da takva odlagališta postoje širom Europe i da odlagališta koja se rade po najvišim standardima, uz najbolje tehnologije nisu nikakva opasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom kontekstu, dodao je, ako dođe do odluke da Hrvatska odlaže svoj radioaktivni otpad na području Trgovske Gore Bosna i Hercegovina će u jednoj od faza procesa izgradnje odlagališta biti kontaktirana i moći će izraziti svoje dvojbe.

Ministar je zaključio da se dvojbe ne mogu izražavati na temelju "rekla-kazala", već moraju biti jasno utemeljenje. Poručio je kako očekuje da se svi sudionici u tom procesu ponašaju odgovorno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za odluku o lokaciji odlagališta ministar je rekao da će biti duboko promišljena. Dodao je da će se međudržavno povjerenstvo Hrvatske i Slovenije sastati u rujnu, odnosno listopadu. On i njegova slovenska kolegica Alenka Bratušek imaju nekoliko termina koje trebaju iskomunicirati.

Upitan što ako se i dalje budu protivile vlasti u BiH, gdje je za danas održan prosvjed ispred hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu, Ćorić je rekao da svakom odlukom nije moguće pomiriti sve stavove i da uvijek ima nezadovoljnih. "Ne prejudiciram odluku pa ne mogu govorit što bi bilo kad bi bilo", zaključio je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANAK

RTL-ova Potraga je prva objavila  dokument koji dokazuje da je pokrenuta realizacija projekta

Podsjetimo, RTL-ova Potraga je prva objavila dokument koji dokazuje da je pokrenuta realizacija projekta odlaganja radioaktivnog otpada u vojnom skladištu Čerkezovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potraga je objavila zabilježbu sa sastanka Ministarstva zaštite okoliša i MORH-a čiji predmet je bila primopredaja vojarne iz ruku MORH-a u ruke Ministarstva zaštite okoliša. Sastanak se dogodio 24. siječnja, a tema je bila realizacija uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u vojnom skladištu Čerkezovac. 

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo