NE OČEKUJE ESKALACIJU / Ćorić komentirao rast cijena i udar na životni standard: 'Naša minimalna plaća nije dovoljna za puno toga'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ono što je sreća u nesreći je činjenica da iz godine u godinu sve manji broj naših građana prima minimalnu plaću, tvrdi Ćorić

19.10.2021.
17:06
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u intervjuu za Media servis komentirao je poskuljenja, energentne ali i gospodarsko stanje u zemlji.

Ministar Ćorić ističe da su odlukom Vlade spriječili rast cijena naftnih derivata u idućih nekoliko tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na taj način stabilizirali smo očekivanja i uvjete funkcioniranja, kako za naše građane, tako i za ekonomiju", istaknuo je ministar.

Image
MINISTAR U DIREKTU /

Ćorić: 'Spremni smo sudjelovati u izgradnji drugog bloka Krškog. Cijena se mjeri u milijardama eura'

Image
MINISTAR U DIREKTU /

Ćorić: 'Spremni smo sudjelovati u izgradnji drugog bloka Krškog. Cijena se mjeri u milijardama eura'

Na pitanje kada je konkretno donesena odluka i donosi li ju on ili premijer Andrej Plenković, Ćorić je odgovorio da je donose zajedno na užem kabinetu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijene goriva i njihov rast općenito proteklih tjedana bile su u više navrata predmet naših razgovora i analiza, u konačnici ta odluka je donesena dan prije sjednice Vlade", kazao je Ćorić.

Istaknuo je da će u 30 dana, koliko odluka vrijedi, analizirati situaciju na tržištu i ako se situacija ne smiri da će reagirati dodatno onoliko koliko bude potrebno. No ističe da su projekcije da će doći do smirivanja u prosincu. Neki ekonomisti tvrde da se Vlada nije trebala uplitati jer će na ovaj način doći do posljedica oko kvalitete i kvantitete goriva, a dio oporbe ih kritizira da su trebali smanjiti trošarine, a ne problem cijene goriva prebaciti na distributera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su sve pitanja koja se sada mogu upućivati sljedećih mjesec dana, međutim ti koji ta pitanja postavljaju odu na benzinsku crpku, natoče gorivo po fiksnoj cijeni koja je niža od one od prije deset dana te znatno niža od one koja bi danas bila da mi tu odluku nismo donijeli. U narednoj fazi mi ćemo promišljati kako dalje intervenirati. Ova odluka koja je donesena išla je prije svega na uštrb distributera. Međutim, ako dođe do daljnje eskalacije naravno da država treba i hoće intervenirati - u vidu trošarina", kazao je ministar.

Komentirao je i to što će primjerice INA kupcima nuditi najkvalitetnije naftne derivate samo do isteka zaliha, upravo zbog Vladine odluke o zamrzavanju cijena goriva. Tvrdi da je bilo očekivano da će distributeri na neki način izraziti nezadovoljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njih nekoliko. Ja vjerujem da je to nešto što je u konačnici iskomunicirano među njima. Prvi dan kada je došlo do odluke svi su priopćili da će poštovati tu odluku Vlade, što je ono što očekujemo da će se dogoditi. Nama je najvažnije da će ovi dominantni naftni derivati, Eurosuper 95 i Eurodizel, biti dostupni u sljedećih mjesec dana jer ne postoji niti jedan jedini razlog da na bilo koji način njih pomanjka", kazao je.

Iz njegove izjave se da naslutiti, no on nije htio izreći da su se neki distributeri dogovorili da idu kontra Vlade. Što se tiče cijena plina, potvrdio je da građani mogu biti mirni i da cijena neće rasti do travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon 1. travnja, prema onome što trenutno imamo kao situaciju, prema trendu i očekivanjima, ona će narasti. Koliko će narasti, to će ovisiti o sljedećim mjesecima", kazao je Ćorić.

Na pitanje što je sa strujom, Ćorić je kazao da je situacija mirna do kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje određeni alati koje ćemo koristiti početkom sljedeće godine i u tom kontekstu ja ne očekujem frapantan rast cijene struje kakav imamo prilike vidjeti u najvećem broju europskih zemalja", kazao je.

Dodao je da će učiniti sve da cijene energenata ne udare snažno na životni standard. No svako poskupljenje namirnica i usluga udara građane, poglavito one s minimalnom plaćim. Na pitanje može li netko normalno živjeti u Hrvatskoj s minimalnom plaćom, Ćorić odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša minimalna plaća nije dovoljna za puno toga. Ono što je sreća u nesreći je činjenica da iz godine u godinu sve manji broj naših građana prima minimalnu plaću, kao što je i činjenica da iz godine u godinu prosječna plaća raste. Medijalna je prati u svom porastu, ali je nešto niža. Ono čemu težimo je da kontinuirano tijekom ovog drugog mandata naše Vlade uvećavamo i minimalnu i prosječnu, odnosno medijalnu plaću."

Osvrnuo se i na najave guvernera HNB-a Borisa Vujčića da bi kreditno zaduženim građanima s varijabilnim kamatnim stopama iste mogle porasti za 10 do 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onog trenutka kada krene inflacija, koja u pravilu dobrim dijelom nastaje i zbog prevelike količine novca u opticaju, tada središnje banke idu u suprotnom smjeru, poskupljuju novac. To nije ništa drugo nego rast kamatnih stopa. To je jedan od scenarija, a u kojoj mjeri će se on dogoditi i kad će se dogoditi, to ni mi, ni gospodin guverner ne znamo. On je otvorio tu temu vjerojatno kako bi upozorio da takva mogućnost postoji. Svi oni koji imaju kredite prema varijabilnoj kamatnoj stopi moraju biti svjesni činjenice da ukoliko dođe do značajnog porasta kamatne stope i njihova rata raste", kazao je.

Vlada planira zabraniti rad nedjeljom, no neki ekonomisti tvrde da će to dovesti do smanjenja plaća, ali i tisuća otkaza. Ćorić ne dijeli takvo mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito da o tome govore svi oni koji ne rade nedjeljom jer ukoliko imate nekog tko radi nedjeljom, a ja sam imao priliku godinama funkcionirati na taj način, onda znate da taj koji radi nedjeljom, tu nedjelju nije s vama. Nadamo se da će zakonski okvir proći i da će proći ocjenu Ustavnog suda, a hoće li to dovesti do smanjenja prometa nedjeljom? Definitivno hoće", kazao je Ćorić za Media servis.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo