afera vjetroelektrane / Ćorić: 'Nakon konzultacija s DORH-om išli smo na poništenje odluke kako bismo zaštitili interese Hrvatske'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Njegov se potpis nalazi na dokumentu kojim je projekt deblokiran

2.6.2020.
19:06
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić komentirao je aferu "Vjetroelektrane" i slučaj Josipe Rimac u koji je i sam upleten. Naime, njegov se potpis nalazi na dokumentu kojim je projekt deblokiran. Ćorić je komentirao kako je projekt deblokirao jer su Hrvatskoj prijetile tužbe. 

"U lipnju 2017. prije nego što sam stupio na ministarsku dužnost, počele su konuzultacije s državnim odvjetništvom po ovom pitanju i nakon konzultacija s DORH-om odlučili smo ići na poništenje odluke iz 2017. kako bismo zaštitili interes Republike Hrvatske i obranili se od potencijalne tužbe", rekao je Tomislav Ćorić i pojasnio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Društvo koje je investitor već je tada podnijelo tužbu protiv rješenja zbog šteta koje bi nastale nerealizacijom projekta."

Kazao je da su u državno odvjetništvo na sastanak išli njegovi suradnici, među ostalima šef Pravne službe i osobe iz dijela zaštite prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GDJE IMA DIMA... /

DORH i USKOK otkrili puštaju li informacije o istragama u javnost: 'Objavljeni su oni razgovori...'

Image
GDJE IMA DIMA... /

DORH i USKOK otkrili puštaju li informacije o istragama u javnost: 'Objavljeni su oni razgovori...'

Na pitanje zašto to nije napravio njegov prethodnik Slaven Dobrović, Ćorić je rekao:

"Ministar Dobrović to nije napravio jer on nije napravio ništa tijekom cijelog mandata. Ne vidim da je u godinu i nešto dana njegova mandata išta učinjeno, ali nije na meni da to govorim. Ušao sam u ovo kako bi se Hrvatska unaprijedila na tom području."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar dodaje da je rješenje Slavena Dobrovića iz ožujka bilo podložno tužbi. Na pitanje jesu li konzultacije s DORH-om uobičajene, Ćorić je rekao da je u ovoj specifičnoj situaciji to bilo potrebno:

"S obzirom na činjenicu da bi smjer mogao biti problematičan za Hrvatsku, kontaktirali smo Državno odvjetništvo. Da to nismo učinili, nisam siguran da bih donio ovakvu odluku. Ne mislim da je nužno da svaku odluku objavljujem hrvatskoj javnosti jer sam siguran da građani to i ne očekuju. Referirao sam se već na činjenicu da je Zelena akcija kao udruga tužila ovo rješenje, izgubila je tu tužbu na Upravnom sudu, dobili smo i žalbu. Zašto je ministar Dobrović tako postupio, treba pitati njega. Njegov nerad u Ministarstvu nakon kojeg su ostale samo velike riječi, govore dovoljno o njemu. Vrijeme je da se odgovori na te teze."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjavio je kako s Josipom Rimac nikad nije razgovarao o spomenutom projektu, a da je investitora Bašića upoznao tek na službenom sastanku u Ministarstvu. 

''Nisam nikada razgovarao s gospođom Rimac o ovom projektu. Ne sjećam se čak ni da sam s gospodinom Jurekovićem'', rekao je Ćorić i dodao kako je projekt dovršen te kako je moguće da je projekt kao i investitori dobio poticaj od države. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo