ministri komentirali aferu / Ćorić uoči Vlade: 'Situacija s Janafom ne bi se mogla izbjeći ni uz sigurnosnu provjeru'

Darko Horvat izjavio je da se u sklopu rada na antikorupcijskom paketu razmatra i sigurnosna provjera dužnosnika

24.9.2020.
11:59
VOYO logo

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je u četvrtak kako nije siguran da se stvari koje se sada događaju oko Janafa ne bi događale da budući direktori državnih tvrtki prolaze sigurnosnu provjeru.

"Takve se stvari jednostavno ne bi trebale događati. Tu smo gdje jesmo, naravno da ću podržati i sigurnosnu provjeru na svim onim razinama gdje se biraju osobe čije djelovanje utječe značajno na provedbu politike s jedne strane s druge strane na donošenje onih politika, a s treće na funkcioniranje poduzeća koje su u državnom vlasništvu", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da osoba koja će biti postavljena na mjesto vd-a predsjednika Uprave Janafa ne može biti postavljena na neko duže vremensko razdoblje, dakle do izbora člana temeljem natječaja, odnosno  svega nekoliko mjeseci.    

Na pitanje hoće li tražiti neku internu kontrolu da se vidi koliko je Janaf radio sa firmom gospodina Peteka i koliki je obim tih poslova bio, rekao je da je već više manje poznato u javnosti koliki su to iznosi bili kao i da  svaka pravna osoba u konačnici i novinari mogu zahtijevati te informacije od Janafa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE /

'Važno je da javnosti pošaljemo jasne, a ne zbunjujuće poruke kao Milanović: Nije dobro da postupanje po zakonu ispada čudno'

Image
PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE /

'Važno je da javnosti pošaljemo jasne, a ne zbunjujuće poruke kao Milanović: Nije dobro da postupanje po zakonu ispada čudno'

Horvat: U sklopu antikorupcijskog paketa radi se na sigurnosnoj provjeri dužnosnika

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je u četvrtak da se u sklopu rada na antikorupcijskom paketu razmatra i sigurnosna provjera dužnosnika o čemu će javnost biti izvještena kada za to dođe vrijeme.

"Radi se na antikorupcijskom paketu i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, kada dođe vrijeme, o tome će vas transparentno obavijestiti", rekao je Horvat novinarima upitan prije sjednice Vlade o sigurnosnim provjerama dužnosnika u svijetlu "slučaja Janaf".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako se, što se njega tiče, provjera može provoditi svakih šest mjeseci.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica podsjetio je kako je zakon izmijenjen 2012. godine, pa sigurnosna provjera više nije bila obavezna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će se to pitanje raspraviti kroz radnu skupinu za izradu strategije za borbu protiv korupcije. "Svakako treba nešto u tom dijelu poduzeti", poručio je. 

I ministrica poljoprivrede Marija Vučković podsjetila je da je 2012. liberaliziran postupak sigurnosnih provjera istaknuvši kako ova Vlada radi cjelovito na novom antikorupcijskom programu, strategiji borbe protiv korupcije i snaženju USKOK-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjući kako nema ništa protiv sigurnosnih provjera, ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek rekla je kako je prošla provjeru kada je prvi put postajala pomoćnicom ministra.

Poručila je novinarima neka upitaju predsjednika Republike Zorana Milanovića zašto je, dok je bio premijer, ukinuo obavezu sigurnosne provjere dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo