procurio u medije / Ćorić tvrdi da memorandum između Ine i JANAF-a nije sporan: 'Premijer nije znao za detalje'

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Ministar energetike ističe da je u javnost došla i kriva verzija memoranduma

26.5.2020.
12:22
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Tjednik Nacional objavio je u srijedu da je dobio na uvid tajni memorandum između Ine i JANAF-a zbog MOL-a, a za koji u tjedniku tvrde da potkopava nacionalne interese Hrvatske.

Memorandum je, kako navode u Nacionalu, u ime Vlade potpisao ministar energetike Tomislav Ćorić pa je samo od početka 2020. preko JANAF-a iz Siska, umjesto u Rijeku, na preradu u Mađarsku prebačeno 247 tisuća tona hrvatske nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentiravši napise, ministar Ćorić rekao je da se tekstom pokušava implicirati da je Hrvatska došla u podređen položaj, a što, tvrdi on, nikako nije točno. Dao je i pomalo neobično objašnjenje što se tiče njegove uloge u svemu.

Image
kritika vladajućih /

Bernardić: 'Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije'

Image
kritika vladajućih /

Bernardić: 'Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije'

"Ja osobno nisam potpisnik ovog memoranduma. Mi smo svjedočili ovom memorandumu. Ovaj memorandum kao takav, ja sam mu svjedočio i ja sam ga supotpisao. Mi nemamo ništa protiv da se on i objavi. Interes je snažna i jaka Ina", rekao je Ćorić ne objasnivši pritom koja je to razlika između potpisnika i supotpisnika. Ako je supotpisao, znači li da nije potpisao?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito je kampanja kod nekih počela", našao je Ćorić odmah krivce te još jednom ponovio poznatu Vladinu mantru da "Inu treba vratiti u hrvatske ruke".

Famozni izvještaj stranih konzultanata koji bi trebao dati procjenu vrijednosti Ine očekuje se 9. lipnja, rekao je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o memorandumu koji sam po sebi projicira poslovne interese dvaju poslovnih subjekata, a sve s ciljem maksimiziranja poslovnih rezultata, i Ine i JANAF-a. Taj memorandum prije svega podrazumijeva priključenje rafinerije nafte u Sisku na skladište JANAF-a koje se nalazi na području Siska. S druge strane, podrazumijeva određene radove u luci Rijeka koji omogućavaju efikasnije poslovanje Ine, odnosno Janafovog transportnog sustava", rekao je Ćorić te dodao da memorandum nije pravno obvezujući.

Premijer nije znao

"Cijena sirove nafte stubokom pada, a vi me pitate jesmo li mi izdali nacionalni interes time što se ta nafta i dalje prebacuje u Mađarsku. Dugoročno je isplativije, a vi ste me pitali forsira li hrvatska Vlada forsira prijevoz nafte. Mi forsiramo uspješnu i jaku Hrvatsku bez obzira kako postavili pitanja', odgovorio je ministar novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić je rekao i da je u javnost procurila kriva verzija memoranduma, on je potpisan u četiri primjerka, svaka država ima dva. On kaže, svoju verziju nije mogao donijeti pred novinare jer su pohranjene u Ini i JANAF-u. Premijer Plenković, kazao je Ćorić, za detalje memoranduma nije znao.

"Detalje nije morao znati. Svu odgovornost snosit ću ja. Jutros je u javnost procurila kriva verzija, Plenković za to uopće nije trebao znati, za detalje", rekao je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković je na Badnjak 2016. pompozno, ničim izazvan, na izvanrednoj konferenciji najavio da će "vratiti Inu Hrvatskoj". Naravno, od toga još ništa. Ali, novi izbori su pred vratima pa nije na odmet ponoviti neka obećanja.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo