pljušte reakcije / Bačić: 'Jelenić je prije imenovanja premijeru trebao reći da je mason'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Državni odvjetnik mora biti nepristran, transparentan i bilo kakav utjecaj nije dobar, dodao je

19.2.2020.
14:00
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić poručio je u srijedu da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić tijekom procesa imenovanja Vladi i premijeru trebao deklarirati činjenicu da je član masonske lože, a ta bi informacija svakako imala utjecaja na postupak imenovanja.

"Prilikom imenovanja Dražena Jelenića glavnim državnim odvjetnikom, a znamo da ga predlaže Vlada, svoje članstvo u masonskoj udruzi trebao je deklarirati predsjedniku Vlade. To je, na određeni način, sukladno Etičkom kodeksu Državnog odvjetništva RH“, istaknuo je Bačić u izjavi novinarima u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo kakav utjecaj na državnog odvjetnika nije dobar

Bez obzira na to je li riječ o općinskom, gradskom ili državnom odvjetniku treba učiniti sve kako ga članstvo u određenoj udruzi ne bi na bilo koji način onemogućavalo da u svom postupku bude do kraja jasan, transparentan, pravičan i da postupa po načelu da su svi građani Hrvatske jednaki kada je riječ o pristupu sudbenoj vlasti, poručio je.

"Tu vrlo važno informaciju o članstvu u jednoj takvoj udruzi trebalo je znati u trenutku kada smo odlučivali o imenovanju glavnog državnog odvjetnika. Svatko ima pravo, sukladno hrvatskom Ustavu, biti član bilo koje udruge u Hrvatskoj i to ne osporavam, ali kada je u pitanju glavni državni odvjetnik kao prvi čovjek jednog vrlo važnog segmenta pravosudne vlasti, mi koji odlučujemo o njegovom imenovanju trebamo s tim biti upoznati", kaže Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da bi tako trebalo biti i s predstavnicima sudbene vlasti, kako s državnim odvjetnicima, tako i sa sucima. Državni odvjetnik mora biti nepristran, transparentan i bilo kakav utjecaj nije dobar, dodao je.

Jelenićeva izjava da mu je imponiralo kada su ga pozvali da se pridruži masonima, smatra, nije bila najprimjerenija, jer ako mu je to imponiralo zašto to nije rekao ranije onome kome je trebao reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nam je to rekao na vrijeme, ta bi informacija svakako imala utjecaja na postupak imenovanja. Ja bih mu postavio jako puno pitanja prije nego što bih odlučio o njemu", ističe Bačić.

Ćorić: ''I ja sam ponosni član šahovskog kluba''

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je u srijedu uoči užeg kabineta Vlade da ne vidi ništa problematično u činjenici da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić član masonske lože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo čija pripadnost bilo kojem udruženju u Republici Hrvatskoj, ukoliko to udruženje djeluje u skladu sa zakonom, meni osobno, u ovom konkretnom slučaju, nije nešto što je predmet propitivanja", rekao je ministar Ćorić. 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako javnost može vjerovati u neovisnost odvjetništva ako je glavni čovjek u tajnom društvu koje ima svoja pravila i gdje se članovi međusobno štite i pomažu, uzvratio je novinaru da je vrlo sugestivan. 

"Ja o tome ne znam ništa. Nisam član takvog ili bilo kojeg društva u Hrvatskoj, osim šahovskog kluba, čime se ponosim. Imajući to na umu, ne mogu govoriti niti o uvjetima niti o funkcioniranju jedne takve organizacije. Ukoliko je ona prijavljenja i njezina aktivnost nije ilegalna, ne vidim razlog zašto bi to bio problem. Ukoliko neki druge vide, onda je dobro da to propituju", ocijenio je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što vidi, kaže, je da je Jelenić vrlo otvoreno nastupio i jasno uputio poruke po tom pitanju.

"Meni se to što je izrekao barem u kontekstu njegovog funkcioniranja čini vrlo prihvatljivim i konačno simpatično", istaknuo je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konstataciju da je percepcija nepotizma usko vezana uz masonska društva, uzvratio je da je percepcija nepotizma usko vezana uz bilo koji fenomen udruživanja u svijetu, poput bratstva i političkih stranaka. 

"Osobno neću činiti razliku između bilo kojeg predstavnika koji dođe u moje Ministarstvo, nevezano o tome je li pripadnik neke takve organizacije ili udruženja ili nije. Ne mislim da je pozicija Jelenića kompromitirana time što je nekad bio član bilo kojeg društva", ocijeno je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je i da svatko ima pravo na svoj izbor kako i na koji način funkcionira. Upitan zašto on sam nije mason, rekao je da nije sklon takvom obliku udruživanja.

"Mene nitko dosad nije zvao, da me i zvao, ja bih se zahvalio jer jednostavno nisam taj tip", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reiner: ''Jedna osoba ne čini odvjetništvo''

Potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a, Željko Reiner za N1 je u Bruxellesu komentirao članstvo glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića u masonskoj loži.

"Moram priznati da sam ja to doznao prije minutu od vas, jer sam predsjedao na plenarnoj sjednici s predsjednikom Europskog parlamenta i nisam imao vremena gledati portale", rekao je Reiner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne misli da činjenicom što je glavni državni odvjetnik javno priznao da je mason prijeti destabilizacija institucijama.

"Radi se o Državnom odvjetništvu. Jedna osoba ne čini odvjetništvu, jedna osoba je na čelu toga, ali kao što ni jedna osoba ne čini Sabor, ni jedna osoba ne čini Vladu, tako ni jedna osoba ne čini odvjetništvo. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati", rekao je Reiner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divjak: ''Vidim da nema nijedne žene''

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak smatra da je dobro da se Jelenić sam oglasio o cijelom slučaju.

''Svi mi imamo odgovornost odgovarati na pitanja. Treba vidjeti detalje, ja ne znam puno o toj organizaciji, ali ponekad ljudi imaju puno predrasuda. Samo znam da, gledajući te slike, nigdje nema ni jedne žene", kratko je komentirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovač: ''Jelenić treba dati ostavku, ali zanimljiv je trenutak rasplamsavanja afere''

Kandidat za predsjednika HDZ-a i saborski zastupnik Miro Kovač izjavio je u srijedu da bi glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić trebao dati ostavku jer je nanio štetu ugledu državnom odvjetništvu, no smatra kako je zanimljiv trenutak u kojem se rasplamsala afera.

"Ovo je sada zaista prozirno. Jelenić je predložen od Vlade da bude državni odvjetnik i valjda se trebalo znati kojoj organizaciji pripada. Sada se njega proziva masonom i radi toga se njega želi razriješiti dužnosti državnog odvjetnika", rekao je Kovač novinarima u Hrvatskom saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mala djeca vide da se želi voditi neka antimasonska politika, želi se približiti Katoličkoj crkvi zbog priče oko Istanbulske konvencije. Meni je to sve skupa malo infantilno, baš u ovom trenutku kada imamo unutarstranačke izbore u HDZ-u imamo aferu s Jelenićem”, ustvrdio je Kovač.

Ističe da Jelenić treba dati ostavku zbog nanošenja štete ugledu DORH-a i ponašanja u priči s Nikicom Gabrićem ali svođenje svega na borbu protiv masona je "infantilno i neukusno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba gledati meritum stvari, a ne glumiti velike borce protiv masona i pokušati se na taj način približiti Katoličkoj crkvi, dodao je.

Zbog izbora se ljude ucjenjuje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovač se osvrnuo i na događanja u HDZ-u ustvrdivši da se zbog unutarstranačkih izbora događaju pritisci na terenu.

"Ljude se ucjenjuje radnim mjestima, kreditima, raznim natječajima, to je činjenica. Ljudima u mom stožeru se prijetilo, to je činjenica, širem članstvu nije jednostavno", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je rekao da mu je u utorak na obljetnici HDZ-a na Trešnjevci Vladimir Šeks, "koji je mentor Plenkovića", poručio da će trebati odvjetnika nakon unutarstranačkih izbora.

Ističe kako je cjelokupan procesu unutar HDZ-a važan ne samo za HDZ i demokraciju u HDZ-u, nego i za jačanje demokracije u Hrvatskoj.

"Nakon 15. ožujka, nakon pobjede naše opcije za promjene, koja je nužna ne samo zbog HDZ-a nego zbog Hrvatske, ništa više neće biti isto. Neće biti sijanja straha i pobijedit će sloboda mišljenja i savjesti", poručio je Kovač.

HVIDRA: ''Tražimo žurno razrješenje Jelenića''

HVIDR-a je u srijedu zatražila žurno razrješenje glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića i njegovih zamjenika zbog otkrića o njegovom sukobu interesa vezano za članstvo u masonskoj organizaciji te dugogodišnje negativnosti u otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina.

Predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e Josip Periša u priopćenju podsjeća da su 12. veljače povodom rasprave u Hrvatskom saboru o izvješćima o radu Državnog odvjetništva za 2017. i 2018., zatražili da se ne prihvate ta izvješća te njegovo odstupanje s dužnosti s obzirom da se u izvješćima priznaju dugogodišnji propusti i odgovornost za porazne rezultate u otkrivanju i istraživanju ratnih zločina.

HVIDRA kaže da je također osudila opću uputu Državnog odvjetništva o postupanju kod suđenja u odsutnosti kojom se odustaje od takvog suđenja, te njihovo opravdavanje propisima o općem oprostu, koji nije prepreka za procesuriranje ratnih zločina, a čime se pokazuje strašna nebriga prema hrvatskim žrtvama i razaranjima naših gradova, posebice Vukovara, za koje nitko nije zapovjedno odgovarao.

HVIDRA traži Jelenićevo razrješenje i zbog njegovog mogućeg utjecaja na tijek predistrage u konkretnom kaznenom postupku iznude predsjednika masonske udruge.

"Pregledom aktualnih medijskih otkrića o tajnom životu glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića i sukobu interesa ostvarenom kroz članstvo u zloglasnoj masonskoj organizaciji, ostali smo šokirani i njegovim priznanjem o žurnom reagiranju u kaznenom predmetu pokušaja iznude predsjednika iste udruge Nikice Gabrića, odnosno izjavom da je 'informaciju o događaju dobio od svog zamjenika Mladena Bajića, koji je kao Gabričev prijatelj zaprimio njegovu dojavu o iznudi'", kažu u HVIDRA-i.

Navode da "u priopćenju Državnog odvjetništva imenovani obrazlaže svoju upletenost u predistražne radnje i sastajanje sa oštećenikom 'radi nužnosti osiguranja žurnog postupanja", te da se pojavljuju i nove sumnje u nezakonite radnje kroz optužbe glavnih aktera u medijima o tome tko je na koga u tom predistražnom postupku pokušao utjecati s očitim ciljem da se našteti osumnjičenim predstavnicima medija u konkretnom postupku.

"Sada vidimo u kojim slučajevima i u zaštiti čijih privatnih interesa Državno odvjetništvo žurno reagira, dok obitelji žrtava ubijenih u stravičnim ratnim zločinima počinjenim nad hrvatskim narodom u Domovinskom ratu, još uvijek čekaju pravdu za svoje najmilije stradale u obrani suvereniteta Republike Hrvatske", poručuje HVIDRA.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo