REDOVITO KOMUNICIRAJU / Čović: 'Cijenim ono što Milanović radi, drago mi je da je pokazao interes za hrvatski narod u BiH'

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Po njemu bi bilo loše kada bi se Hrvati iz BiH i Hrvatske podijelili oko teme međunarodnih integracija

17.5.2022.
17:37
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović izjavio je u utorak da cijeni zalaganje hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića te je pozvao vodeće dužnosnike u Hrvatskoj na vođenje zajedničke vanjske politike što bi po njemu snažnije pridonijelo popravljanju položaja Hrvata u BiH.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u ponedjeljak je pozvao hrvatske političare iz BiH na očitovanje podržavaju li njegove istupe kojim uvjetuje učlanjenje Finske i Švedske u NATO savez izmjenom Izbornog zakona u BiH u korist Hrvata, na što je hrvatski premijer Andrej Plenković odgovorio kako se radi o nedogovornim egzibicijama koje neće pomoći bosanskohercegovačkim Hrvatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijenim ono što on (Milanović) radi u posljednje vrijeme. Drago mi je da je pokazao poseban interes za poziciju hrvatskog naroda u BiH, time snažno mobilizirao i građanstvo u RH, pa i predstavnike Hrvata u BiH. Ono što dodatno očekujem od svega jest da sve inicijative koje idu, pa i ove diplomatske kad je u pitanju Finska i Švedska, budu usuglašene unutar hrvatske vanjske politike, tada imaju šansu za uspjeh i siguran sam da je najvažnije danas očuvati zajedništvo unutar hrvatskog naroda u BiH", rekao je Čović u Vitezu, upitan o istupu predsjednika Milanovića.

Image
pratite na rtl.hr /

Plenković o Milanoviću: 'Moskovski huškač huška već mjesec dana. To je nedopustivo'

Image
pratite na rtl.hr /

Plenković o Milanoviću: 'Moskovski huškač huška već mjesec dana. To je nedopustivo'

Po njemu bi bilo loše kada bi se Hrvati iz BiH i Hrvatske podijelili oko teme međunarodnih integracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno mi je rečeno da moramo dati puni doprinos da se na bilo koji način ne podijelimo oko pitanja kao što su - hoće li netko sutra ući u neku asocijaciju, bilo ona sigurnosna ili je u pitanju neki drugi aspekt. Jednostavno, očuvati naše zajedništvo i ne smije nas nijedna tema podijeliti", istaknuo je Čović.

Dodao je kako ima redovitu komunikaciju s predsjednikom Milanovićem i premijerom Plenkovićem. Izrazio je očekivanje da će se postići zajedništvo vodećih hrvatskih dužnosnika oko popravljanja pozicije Hrvata u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi još vrjednije kad bi se taj element zajedništva, odnosa prema BiH i Hrvatima u BiH, vidio kroz sve institucije RH i snažno pozivam na takvo što", rekao je Čović.

Upitan o nastavku razgovora o izbornoj reformi, čelnik HNS-a BiH je najavio kako će u petak u Sarajevo na poticaj hrvatskog premijera stići predsjednik Europskoga vijeća Charles Michel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije isključio mogućnost da se tom prigodom usvoji dokument o izbornoj reformi u zemlji.

"Što će sve biti sadržaj razgovora ne želim nagađati ali prema strukturi sastanka jasno je da je tema aktualna politička situacija u BiH, izborni proces, kako osigurati da imamo što manje političkih problema u tome izbornom procesu. Ima nagovještaja da će se oko toga i neki dokument dogovoriti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo