Spašavao umirovljenike / Čovjek od malo riječi, ali puno djela: Upoznajte vatrogasca Antonija Antolkovića - heroja za mještane Siska

Potres u Sisku svima je bio strašan, ali ga je jedan čovjek dočekao u vatrogasnoj košari na 18 metara visine

5.1.2021.
6:46
VOYO logo

Ovo teško vrijeme iznjedrilo je brojne heroje. Jedan od njih je i zagrebački vatrogasac Antonio Antolković koji se u vrijeme velikog potresa našao u Sisku, ali na mjestu i u situaciju u kojoj se nitko drugi nije našao.

I to ekstremno opasnoj. A opet minutu kasnije spašavao je jednog djeda i jednu baku. Nisu mu tada stigli zahvaliti, ali jesu danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto mirnih umirovljeničkih dana Josip i Dragica dočekali su da iz svoje kuće u centru Siska spas moraju tražiti kod obitelji.

"To ne možete shvatit, ako da je neka sila, neki Atila, to kida, drma. To pada sve", rekao je Josip Radović, umirovljenik iz Siska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuća je danas planirana za rušenje. Od nje nije ostalo ništa. Ni od uspomena. Žive samo one u glavi. A da nije bilo zagrebačkih vatrogasaca Antonija i Miše pitanje je bi li bilo i njih. Potres u Sisku svima je bio strašan, ali ga je jedan čovjek dočekao u vatrogasnoj košari na 18 metara visine. Zagrebački vatrogasac Antonio Antolković. Čovjek od malo riječi, ali puno djela.

"To visinsko vozilo ima zaštitu od udara i kak' se počelo trest je automatski zblokrala košara jer je mislila da se negdje sudarila. Bil sam vezan gore i sve kaj je bilo sam se primil za košaru pogledao kolegu gore. Gledamo jedan drugoga u oči i ono, normalno, to ljulja i vidim stabilizatore kako skaču pola metra u zrak, lijevo-desno", pojasnio je Antolković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni prošlo ni par minuta već su spašavali Dragici i Josipa.

Image
rtl dosje /

Pobjeda ljudskosti! Potres i nevolja probudili ono najbolje u ljudima: Ostavili sve i krenuli u pomoć stradalima!

Image
rtl dosje /

Pobjeda ljudskosti! Potres i nevolja probudili ono najbolje u ljudima: Ostavili sve i krenuli u pomoć stradalima!

"Znam da je Dragica vikala paralelno s ovim što ja govorim: oću van, oću van, oću van. Došla je do vrata i mene s kreveta povukla da mogu sić sa kauča dolje", rekao je Radović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razvalili smo vrata i spustili prvo baku pa djeda. Išli smo u tu zgradu zatvorit plin pa preko u jednu zgradu još plin zatvorit pa u neki restoran", izjavio je Antolković.

"Ima pet puta gorih situacija na televiziji, kad izvlače dijete iz auta, ali ono što čovjek sam doživi ko da ste ne znam ušto ušli u kakvu oluju, u kakav san, a morate bit svjesni da je stvarnost", poručio je Radović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fali mi to sve godinama bilo tak kak je bilo. Možda sam prestara za neke nove situacije, al opet, hvala Bogu, svi smo tu, svi smo živi", poručila je Dragica Mesnjak, umirovljenica iz Siska.

Iako u osmom desetljeću života s optimizmom i snagom gledaju u dane i godine pred sobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želio bih reći da i kad je kraj, nije kraj. Ako to nešto znači. Nije kraj, ima dalje, neki novi list", izjavio je Radović.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo