Dva pucnja i kraj / Čovjeku kraj Zagreba netko je ubio psa. Zaplet je nastao kada su lovci lagali da su slučaj prijavili policiji…

Image
Foto: RTL

Arhitekt iz Zagreba tvrdi da su njegova četverogodišnjeg haskija ubili lovci ili krivolovci niti stotinu metara od njegove vikendice

25.9.2022.
8:00
RTL
VOYO logo

Miljenko je u mirovini, djeca i unuci žive vani, pa tuga zbog Yukija, koji mu je posljednje četiri godine pravio društvo, ne čudi. Živjeli su u Zagrebu, a vikende provodili ovdje u Bregovljani pokraj Zaprešića.

"Njegova kućica i njegov dio vrta koji je ograđen. Iz kojeg on na žalost koji put pobjegne a zadnji put je bilo, da tak kažem letalno", rekao je Yukijev vlasnik, Miljenko Bernfest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Yuki je i taj put preskočio ogradu i motao se po šumici stotinjak metara od kuće. Znao je Miljenko za te njegove grijehe, pa mu je odavno oko vrata stavio GPS lokator. I u nedjelju je preko mobitela pratio koliko se udaljio.

"I nakon desetak minuta sam čuo dva pucnja u razmaku od jedne, dvije, tri sekunde i ta točkica na kojoj sam ja pratio je stala i ja sam desetak sekundi gledao u čudu što je. Nakon toga sam otrčao do tog mjesta okolo preko seoskog puta međutim kad sam došao dole nije bilo ničeg više", kaže Bernfest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A cijeli ovaj kraj je lovno područje. Prema Zakonu o lovstvu iz 2018., lovci smiju pucati, ali isključivo na divljač za koju imaju dozvolu i to na sto metara od zadnje kuće. Ali, tvrde domaći, ne drži se svi lovci tog zakona.

Image
kaznena prijava /

Zračnom puškom pucao u susjedovog psa koji mu je ušao u dvorište i ranio ga

Image
kaznena prijava /

Zračnom puškom pucao u susjedovog psa koji mu je ušao u dvorište i ranio ga

"Pucaju, pucaju kako ne. Ja sam imao s njima diskusiju pa je bila diskusija – umjesto da nas pozoveš na rakiju ti nas sad ovdje i tako dalje", ispričao je Vlado Radoš iz Bregovljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz lovačkog društva fazan danas nitko nije stao pred naše kamere. Poručili su nam da od njihova 54 člana taj dan nitko nije prijavio lov, ali ne spore mogućnost da je netko od njih možda otišao u krivolov. Čitav su slučaj sami prijavili policiji.

Tako su rekli i nama i Miljenku. No, policija tvrdi da njima nitko ništa nije prijavio, ali da su samoinicijativno krenuli u istragu nakon medijskih natpisa. Predsjednik lovačkog saveza uvjeren je da Yukija nisu ubili lovci. No, upravo je lovac koji je 2016. ubio vlasničkog psa jedan od prvih koji je u Hrvatskoj osuđen na zatvorsku kaznu zbog ubijanja životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao mi je što se to čovjeku dogodilo, što je nestao pas, ne znamo u biti što je s njim jel' tako to će se utvrditi ali mislim da sigurno ta osoba koja je to napravila nije lovac", rekao je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, Ivica Budor.

"Ako netko vidi da pas luta bez nadzora pa neće ići pucati po njemu nego će prijaviti nadležnim institucijama koje će onda kazniti neodgovornog skrbnika ali tu je sad – neodgovornog skrbnika, ne psa koji zaista nije kriv", kaže predsjednik udruge Prijatelji životinja, Luka Oman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima on svoje instinkte, ja to ne negiram, možda je nekome tu i kokoš zaklao, ja to ne mogu tvrditi ili što ja znam što, ali bilo tko komu je napravio neku štetu mogao je doći k meni reći čuj to i to plati odštetu ili ćemo ti ovo ali stvarno zatući cucka je po meni stvarno nehumano", kaže Bernfest.

Što je bilo s Yukijem, pokazat će, nada se Miljenko, policijska istraga. Ako ga je netko uistinu ubio, mogao bi u zatvor na dvije godine. Civil ili lovac, svejedno je, odgovarat će prema Kaznenom zakonu. Slaba utjeha za čovjeka koji je u trenu ostao bez najboljeg prijatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo