Afera 'Popovnjača' / Crkva objasnila zašto je biskupima trebala raketna topovnjača: 'Bila je subota, krizme, ređenje...' Milanović ih pravda!

Image
Foto: RTL

Predsjednik Republike je ipak imao i zgodnu primjedbu, to da se po zakonu ovakvi 'paradni konji' naplaćuju, i to 30 posto više od realne cijene

12.11.2021.
19:10
RTL
VOYO logo

Nakon što je ministar Mario Banožić javno priznao da je dao odobrenje za prijevoz 40-ak visokih crkvenih dostojanstvenika raketnom topovnjačom Hrvatske ratne mornarice iz Vojnog ordinarijata objasnili su kako se to dogodilo da biskupi plove ratnim brodom. 

Glavni vikar ordinarijata don Marko Medo kaže da su dvosatnu vožnju od Hvara do Splita zatražili jer se biskupima žurilo natrag zbog krizmi u župe nakon svečanosti ređenja hvarskog biskupa Ranka Vidovića, a MORH im je izišao u susret raketnom topovnjačom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uzeli smo u obzir okolnosti u kojima živimo, epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. I radilo se o suboti. Budući da mnogi biskupi su trebali stići u svoje biskupije na vrijeme. Nedjelja je, znamo, poseban dan kada su mnogi u tom vremenu svibnja bili angažirani vezano uz krizme. Kad smo sagledali sve te okolnosti, vojni ordinarijat je uputio zamolbu prema Ministarstvu obrane da se sagledaju mogućnosti uz ovaj prijevoz po završetku biskupskoga ređenja iz Hvara za Split."

Biskupe ne smatra odgovornim ni predsjednik Republike, ali kaže da su dovedeni u neugodnu situaciju jer se u tom slučaju dogodila krađa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krivac je, prema Zoranu Milanoviću, samo jedan, a moguće je da se tenzije pojačaju i zbog predsjednikova puta, odnosno prijevoza u Rim:

"Odakle pravo nekome da vrlo jasnu zakonsku odredbu, napisanu zato da se obeshrabri korištenje imovine, i onda kada se koristi da se naplati... Znate li koliko? 30 posto više! ... upravo zato da ne bi služilo kao paradni konj. Biskupi su dovedeni u jednu nezgodnu poziciju. Ja ih pozivam da budu moji gosti, jer ja kao vrhovni zapovjednik imam to, ne pravo, nego obavezu. Drugi nemaju!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da se na tom brodu našao i ministar Malenica:

"Ne svojom krivnjom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je novac koji je pokraden i to je razlog za smjenu ministra", rekao je:

"Znate li kako to završava u slabijim državama, a Hrvatska s ovom ekipom to postaje sve više? Tako da se uvijek nađe neki sponzor. Ima ljudi koji žele donirati, koji žele pokloniti, možda se na taj način i približiti predsjedniku ili Vladi... Postoje škajerski klan, zemunski klan, dečki s Knežije, ruski biznismeni, niz ljigavih tipovi koji se žele reklamirati na taj način."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli prilog i izjave pogledajte ovdje:

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo