Premijer dao obećanje / Crkva se žalila na diskriminaciju zbog udžbenika iz vjeronauka, evo što poručuje ministrica obrazovanja

'Sad imamo i garanciju premijera da će se i za izborne predmete i za sve predmete osigurati dodatno finaciranje'

1.6.2019.
19:18
VOYO logo

Osnovnoškolci će od jeseni imati besplatne udžbenike za sve predmete - pa i izborne, među kojima je vjeronauk. Ministrici obrazovanja Blaženki Divjak to je zajamčio premijer.

Do preokreta je došlo nakon kritika iz Hrvatske biskupske konferencije koja se požalila da država diskriminira vjeronauk izostavljanjem s popisa predmeta čije će udžbenike platiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U školskim torbama osnovnoškolaca od jeseni će se naći besplatni udžbenici za sve - osim za izborne predmete, među kojima i vjeronauk. Ta je vijest uzburkala Kaptol. Ministrica Divjak demantirala je da je riječ o diskriminaciji.

"Ta diskriminacija nije bila na temelju toga hoće li se vjeronauk financirati ili ne. Nego ako financiramo obvezatne predmete, to je riješeno. A ako se financiraju izborni predmeti, svi udžbenici, onda moraju biti točno tako i postavljeni kriteriji", kazala je Divjak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kriteriji su već odavno postavljeni", kažu iz Hrvatske biskupske konferencije.

Da vjeronaučni udžbenici trebaju imati jednak status kao i oni za obvezatne predmete proizlazi iz Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture. Prema tome ugovoru, katolički vjeronauk postaje obvezatan predmet za sve one koji ga izaberu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka Ministarstva ne odnosi se samo na vjeronauk već na sve izborne predmete.

To znači da, ako vam dijete pohađa primjerice tri izborna predmeta: vjeronauk, informatiku i  strani jezik, za udžbenike ćete morati izdvojiti oko 169 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta vijest građanima, čijim su školarcima dosad svi udžbenici bili besplatni na incijative njihovih gradova, nije dobro sjela.

Ova je tema izazvala tenzije između Grada Zagreba i Ministarstva obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo financirati ono što je ministrica prekrižila jer svjetonazorski vodi ministarstvo, a ja svjetonazorski vodim ovaj grad. I izborni predmeti trebaju biti sastavni dio predmeta koje treba platiti Ministarstvo", ustvrdio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

"Gospodin gradonačelnik ima dosta takvih iskaza, možda su najvažniji oni njegovi koje mora dati na sudu prije toga", uzvratila je ministrica Divjak gradonačelniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, izgleda da za ostavke neće biti potrebe jer su iz Vlade najavili rješenje.

"Sad imamo i garanciju premijera da će se i za izborne predmete, i za sve predmete osigurati dodatno finaciranje", zaključila je ministrica obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako obećanje održe, osnovnoškolci diljem Hrvatske od jesen bi na klupama trebali imati sve udžbenike bez opterećenja za džep njihovih roditelja.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo