'Nema idealnih rješenja, pa treba birati bolje' / Crkva sve aktivnija u kampanji: kardinal Bozanić poslao upute za koga treba glasovati

Image
Foto: newsbar

Kardinal Bozanić je ustvrdio da se "zbog višegodišnjega sustavnog slabljenja Hrvatske, naša domovina nalazi u izrazito zabrinjavajućem društvenom i gospodarskom stanju"

27.10.2015.
17:15
newsbar
VOYO logo

Kardinal Josip Bozanić pozvao je u utorak vjernike da izađu na parlamentarne izbore 8. studenoga, ističući da su to "vrlo važni izbori" te je savjetovao da se pri izboru lista i programa odluče za one koji su usmjereni na jačanje državnosti i hrvatskog identiteta, zatiranje političke korumpiranosti, kao i na uređivanje države na pravednosti i brizi za sve građane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduprijeti programe koji će zaustaviti "sustavno slabljenje Hrvatske"

Kardinal Bozanić je ustvrdio da se "zbog višegodišnjega sustavnog slabljenja Hrvatske, naša domovina nalazi u izrazito zabrinjavajućem društvenom i gospodarskom stanju". Zbog toga se pred svim hrvatskim građanima, a osobito pred vjernicima, nalazi vrlo odgovorna zadaća izbora onih kandidata i programa za koje nam vjernička mudrost govori da će biti u stanju izvršiti prije svega prekid slabljenja hrvatskoga državnog sustava i državnih institucija, stoji u Bozanićevom pismu vjernicima.

Budući da oslabljena država ne može zaštititi velike vrijednosti, a to su ponajprije ljudi, njihovo dostojanstvo i zemlja, potrebno je poduprijeti one liste i programe koji su usmjereni na jačanje državnosti, poticanje izvrsnosti u državnim ustanovama, odgovorno trošenje javnoga novca, zatiranje političke korumpiranosti, te na uređivanje države na pravednosti i brizi za sve građane, a posebno najpotrebnije, kaže Bozanić.
Solidarna, ali i državotvrona vizija rješenja problema migracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozoravajući na nepredvidiv utjecaj koji će na budućnost Europe imati migrantska kriza, kardinal ističe da je za takve okolnosti  potrebno imati "jasne državničke odrednice, oslonjene na vrijednosti hrvatskoga identiteta i sigurnosti države". 
Nasuprot tomu, pogubna je nestalnost i ishitreno prilagođavanje stavova. Na prevrtljivost se nitko ne može osloniti, a zbog nje slabi povjerenje i suradnja, kako u samoj Hrvatskoj, tako i sa susjedima te na međunarodnoj razini, kaže Bozanić.

Stoga na ovim izborima treba birati "one ljude i političke programe koji će sutra moći iznjedriti snažnu, dugoročnu, solidarnu, ali uvijek državotvornu viziju rješenja pitanja otvorenih migracijom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bozanić također poručuje da treba poduprijeti programe i kandidate koji nude realan plan gospodarskoga oporavka Hrvatske pri čemu "inicijative za jačanje gospodarstva moraju imati snagu u stvarnosti, jer golema nezaposlenost, prijetnje nastavka rasprodaje nacionalnih dobara, državni dug i tužne statistike iseljavanja itekako su stvarne".

Nema idealnih rješenja, pa treba birati bolje

"Kao vjernici i kao birači nalazimo pred teškom zadaćom i s pravom se smijemo pitati tko će biti kadar u Hrvatskoj prekinuti podjele, unutarnje i vanjske svađe, isključivosti i nesnošljivosti, te ponovno graditi toliko potrebno povjerenje, zajedništvo, ozračje dijaloga i međusobne suradnje", ističe Bozanić dodajući da "sigurno nema idealnih rješenja pa između mogućih treba birati bolje". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački nadbiskup poziva vjernike da se prilikom izbora kandidata zapitaju nekoliko važnih pitanja i vide je li neka vlast to činila i tko od kandidata to želi ostvariti. 

Trebaju se zapitati je li neka opcija voljna i sposobna braniti ljudski život od začeća do naravne smrti; zauzima li se za slobodu ispovijedanja vjere; shvaća li brak i obitelj kao zajednicu muškarca i žene; poštuje li i pomaže li obiteljima koje žele imati više djece; ugrađuje li kršćanske i općeljudske vrijednosti u odgoj i obrazovanje ili se povodi za novim ideologijama koje ozbiljno štete Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, neka se birači upitaju  poštuje li neka politička opcija važne institucije države i društva; kako reagira na primjedbe hrvatskih branitelja i na upozorenja onih među njima koji su najviše žrtvovali za Hrvatsku; po čemu se vidi da će se u gospodarstvu zalagati za napredak i opće dobro, a ne za uske stranačke i privatne interese, te imaju li želju i snagu povezati Hrvate u Hrvatskoj i izvan nje. 

"Naša domovina čezne za unutarnjim prijateljem, dugo vapi za zajedništvom i suradnjom koja se može postići i u politici, među ljudima na vlasti koji znaju surađivati i koji su pozvani prednjačiti u zauzimanju za opće dobro. Biti političar u ovome trenutku u Hrvatskoj nije pitanje tek jednoga posla ili zanimanja, nego je to pitanje iskrene ljubavi prema domovini. A ljubav prema domovini očituje se prije svega promicanjem istinskih vrijednosti i spremnošću da se za njih žrtvuje", zaključuje Bozanić u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo