Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
"Ne Nasilju!"

Crna statistika: U posljednjih pet godina ubijena 91 žena

Svaka peta doživjela pokušaj silovanja

Image

Ilustracija

Hina/ 14.5.2019. u 16:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svaki oblik nasilja društveni je problem, a nasilje se može smanjiti edukacijom, suradnjom nevladinih organizacija i civilnog društva s vlastima i implementacijom zakona, zaključeno je u utorak na panelu "Ne nasilju!" održanom u Zagrebu.

Panel „Ne nasilju!“, održan je Medijateci Francuskog instituta, organizirao je Ured Predsjednice RH s predstavnicama inicijative #Spasime, te vladinog Ureda za ravnopravnost spolova.

Ubijena 91 žena

Prije izlaganja panelista prikazana je video poruka predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je u posjetu Kanadi. Upozorila je da je nasilje nad ženama još uvijek veliki problem u Hrvatskoj. Prema statistikama je u posljednjih pet godina u Hrvatskoj ubijena 91 žena, što čini 47 posto svih ubojstava u zemlji.

„Žene nemaju dovoljnu podršku, a što je još važnije, vlasti ih nisu dovoljno zaštitile“, poručila je Grabar Kitarović. Predsjednica je podsjetila da su žene tijekom rata u Hrvatskoj „stajale rame uz rame muškarcima, bile su liječnice, medicinske sestre, političke pregovaračice i humanitarne radnice; žene su danas pilotkinje, inženjerke, znanstvenice i predsjednice, a istovremeno se brinu za obitelj“, ali da unatoč svojim postignućima doživljavaju nasilje, a nerijetko se počinitelji i žrtve izjednačavaju, a žrtvama, odnosno preživjelima nedovoljno vjeruje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svaka peta doživi pokušaj silovanja

Predstavnica Ženske sobe Maja Mamula iznijela je podatke po kojima svaka peta žena doživi pokušaj silovanja tijekom života, a 60 do 70 posto seksualnog nasilja događa se u obitelji.

Mamula je podsjetila na nedovoljno centara za nasilje u Hrvatskoj u odnosu na preporuku Vijeća Europe po kojemu zemlje trebaju imati barem 21 centar. U Hrvatskoj djeluje samo jedan centar za žrtve seksualnog nasilja formiran pri Ženskoj sobi, istaknula je Mamula.  

Upravo se čita

Na Panelu su sudjelovala veleposlanstva Irske, Norveške, Švedske, Francuske i Španjolske te predstavnica Kanade. Panelisti su se složili da je potrebna veća edukacija građana o oblicima nasilja, suradnja nevladinih organizacija s vlastima, veće uključivanje muškaraca u progovaranje o problemu i traženju rješenja te implementacija zakona, konkretno Istanbulske konvencije.

„Nasilje u bilo kojem obliku je zločin“, rekla je veleposlanica Norveške u Hrvatskoj Astrid Versto naglasivši da nasilje nad ženama nije problem žena koje su to doživjele, već društva u cjelini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Irska je primjer zemlje u kojoj se počelo više govoriti i upozoravati na nasilje, a u tom kontekstu prošlog tjedna je pokrenuta najnovija kampanja „Što bi ti učinio?“ čime se nastoji uključiti cijelo društvo u borbu protiv bilo kakvog oblika nasilja.

Veleposlanica Švedske u Hrvatskoj, Diana Helen Madunic, smatra da je učinjen pomak u progovaranju o nasilju i to u posljednje vrijeme zahvaljujući pokretu #MeToo. No, smatra da to nije dovoljno i da je potrebno muškarce više uključiti u rasprave o nasilju.

Veleposlanica Francuske u Hrvatskoj, Corinne Meunier iznijela je podatak po kojemu svaka tri dana jedna žena u Francuskoj izgubi život zbog posljedica nasilja.

Upozorila je kako se „nedovoljno žena usudi pričati o nasilju, a još manje ga prijavljuje“. Francuska je stoga pokrenula televizijsku kampanju „Reakcijom do promjene“ kojom se pozivaju građani koji uoče nasilje da ga i prijave, kako bi se dalo do znanja da je nasilje društveni problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

„Prije svega je potrebna edukacija građana o oblicima nasilja“, smatra veleposlanik Španjolske u Hrvatskoj Alonso Dezcallar de Mazarredo. Također, svi prisutni su se složili o potrebi zaštite žena i pružanja pomoći, osobito zlostavljanim ženama koje zbog ekonomskih ili drugih razloga nemaju hrabrosti otići iz svog doma.

Hina/ 14.5.2019. u 16:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba