Stroge odredbe / Crne svinje fajferice taoci su afričke svinjske kuge: Svinje su ograđene ogradama pod strujom

Fajfericama zatočeništvo teško pada

21.5.2019.
17:55
VOYO logo

Slavonci više ne vode svinje u ispašu ili takozvano žirovanje. Zbog opasnosti od afričke svinjske kuge, stroge odredbe kažu - svinje moraju biti na zatvorenom. 

Eko proizvođačima čije se svinje moraju hraniti prirodno, a ne smjesama to predstavlja problem, no uputa Ministarstva se pridržavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavonski pašnjaci, gdje su na ispaši slobodno trebale trčkarati crne svinje fajferice, su prazni, zarasli u korov. Ispaša, ili kako je Slavonci zovu "žirovanje" više nije privilegija uzgajivača. 

"Svinje ne tjeramo na žirovanje jer ne smijemo zbog svinjske kuge. Moramo ih dohranjivati sa hranom koja je ekološki proizvedena i kosimo žitarice, dohranjujemo i tako svaki dan. Sami kosimo, donosimo djetelinu, kukuruz", kaže Adam Zvonarević, uzgajivač crne svinje fajferice iz Starih Mikanovaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U eko proizvodnji to iziskuje više truda i skuplje je. No pravila su jasna, a zbog opasnosti od afričke svinjske kuge, moraju biti ograđene i to čak dvjema ogradama pod strujom. 

"Svi oni vlasnici koji drže zaštićene izvorne pasmine svinja, recimo crnu slavonsku svinju mogu to raditi na ispaši u okviru svoga gospodarstva, ali tada životinje moraju u dvostrukoj ogradi, jedna žičana jedna električna na udaljenosti od 80 centimetara kako bi se spriječio kontakt divlje svinje koja potencijalno može biti nositelj virusa", rekao je Željko Kraljičak iz Ministarstva poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Briga Ministarstva nije bezrazložna, jer afrička svinjska kuga, iako bezopasna za čovjeka, nanosi veliku ekonomsku štetu.

Problem je velik jer ako se bolest afričke svinjske kuge pojavi kod samo jedne svinje mora se usmrtiti cijelo krdo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A fajfericama zatočeništvo teško pada.

"Te svinje nisu za zatvoren prostor i svinje vole biti na velikoj površini, na otvorenom prostoru jer to svinjče voli hodati, gibati se i tražiti u prirodi što njoj odgovara", rekao je Zvonarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ne treba se odviše brinuti, jer đeram će u Slavoniji i dalje škripiti, delicija će i dalje biti jer na sreću, u Hrvatskoj afričke svinjske kuge još nema. No kod naših susjeda Mađara prisutna je dulje vrijeme. Zadnja pojava bolesti ondje je zabilježena prije sedam dana, u Beligiji prije tri. 

Ali apsurd je što upravo iz tih zemalja – i dalje uvozimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo