Neki su opasni / Crni žohari, stjenice, buhe: Zašto je Zagreb pod najezdom raznih vrsta insekata?

dok buhe i stjenice većinom nisu opasne za ljude, sa žoharima je priča drukčija

4.9.2019.
18:44
VOYO logo

Već danima Zagrepčani muku muče sa stjenicama. I to hrastovim i plataninim koje se inače hrane biljkama, a sada grizu i ljude.

Osim najezde stjenica, deratizeri kažu, ove je godine više i žohara i buha. Neki su samo dosadni, a neki itekako opasni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrepčani ipak mogu malo odahnuti jer je najezdu hrastovih i plataninih stjenica koja traje već mjesec dana zaustavila kiša. No ne zadugo. 

"Nažalost, ovisno o temperaturi, mislim da će biti još jedna generacija. Ali definitvno će s kišom i manjim temperaturama biti manje problema", smatra Milan Pernek, entomolog u Hrvatskom šumarskom institutu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz sve veći broj stjenica u posljednjih pet godina, osobito krvopija koje izazivaju osip, deratizeri su, kažu, primijetili najezdu buha s ljubimaca, ali i ne toliko čestih vrsta žohara.

"Ove je godine veliki broj crnih žohara i stjenica. Stjenice su vezane za turizam, a u ovom normalnom smještaju građanstva bilo je najviše crnih žohara", rekao je Rene Švajger, vlasnik tvrtke za deratizaciju i dezinsekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idealno stanište za crne žohare su mračni i vlažni podrumi te sutereni. Smeđi više borave u stanovima na katovima.

Najezde raznih kukaca uzrokuju vlaga, visoke temperature, slabija higijena, ali i protok velikog broja ljudi - baš kao za vrijeme turističke sezone. I dok buhe i stjenice većinom nisu opasne za ljude, sa žoharima je priča drukčija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žohari mogu predstavljati određeni javnozdravstveni problem u smislu mehaničkog prijenosa određenih uzročnika prvenstveno crijevnih bolesti", reka je Kruno Sokol, epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Higijena doma, osobito tepiha, tapeta, napuklih drvenih podova - najbolja je prevencija. Ponekad je nužno i kemijski tretirati stan, ali za odlazak nekih neželjenih gostiju - nema druge nego strpjeti se do zime

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo