širi se zaraza / Crvena razina opasnosti u Južnoj Koreji: Koronavirus je krenuo od jedne žene koja je bila na misi

Image
Foto: AP Images

Većina novih slučajeva povezana je sa širenjem koronavirusa u crkvi vjerske zajednice Shincheonji

23.2.2020.
11:27
AP Images
VOYO logo

 Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je u nedjelju da je vlada proglasila najvišu razinu opasnosti od koronavirusa u pokušaju da zaustavi rast broja slučajeva zaraženih, kojih je već 602, javljaju svjetske novinske agencije. 

Broj oboljelih od koronavirusa narastao je na 602 u nedjelju nakon što je Južna Koreja izvijestila o novih 169 slučajeva, a broj mrtvih porastao je na pet, navodi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Moon je rekao da je vlada proglasila "crvenu" razinu opasnosti koja predviđa snažan odgovor na ovu krizu te da lokalne vlasti moraju poduzeti mjere "bez presedana" kako bi suzbile epidemiju, javlja dpa prenoseći južnokorejsku agenciju Yonhap. Ovo je prvi put od 2009. da je proglašen najviši stupanj opasnosti od zarazne bolesti u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina novih slučajeva povezana je sa širenjem koronavirusa u crkvi vjerske zajednice Shincheonji u jugoistočnom gradu Daegu te u bolnici općine Cheongdo.

Više od pola svih zaraženih osoba u Južnoj Koreji povezano je sa šezdesetjednogodišnjom ženom, poznatom pod šifrom "pacijent 31" koja je prisustvovala misi spomenute vjerske zajednice u gradu Daegu. Vlasti su rekle kako ta žena nije putovala izvan Južne Koreje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučajevi zaraze u crkvi i u bolnici u Cheongdou možda su povezani jer je nekoliko osoba bilo na misi te su prisustvovali ispraćaju u bolnici brata osnivača te vjerske organizacije ovoga mjeseca.

"Proučavamo i provodimo preventivne mjere (protiv virusa) u Daeguu i imamo na umu mogućnost njegova širenja u zajednici", rekao je direktor Korejskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) Jeong Eun-kyeong.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećanje razine opasnosti omogućuje vladi da pošalje dodatne resurse u Daeguu i Cheongdo koji su proglašeni u petak "zonama posebne skrbi". Osim toga, vlada može zabraniti javne aktivnosti i narediti privremeno zatvaranje škola.

Zadnji put Seul je proglasio najvišu razinu opasnosti prije 11 godina tijekom epidemije H1N1, navodi Yonhap.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorenja za putovanja

Američki State Department upozorio je u subotu svoje građane koji putuju u Južnu Koreju da izbjegavaju kontakte s bolesnim ljudima zbog širenja zaraznog virusa u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno 17 južnokorejskih katolika u pokrajini Sjeverni Gyeongsang i njihov vodič u Seulu, koji su bili na hodočašću u Izraelu ranije ovoga mjeseca, zaraženi su virusom, priopćio je KCDC.

Izrael i palestinske vlasti pokušali su ublažiti bojazni o mogućoj lokalnoj epidemiji koronavirusa nakon što se pročulo da su južnokorejski hodočasnici, koji su posjetili neke od najpopularnijih lokacija u Svetoj zemlji, zaraženi virusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južnokorejcima u zrakoplovu kompanije Korean Air nije dopušten ulazak u telavivskoj zračnoj luci Ben Gurion u subotu navečer zbog straha od širenja virusa, priopćilo je u nedjelju južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Budući da je ta mjera poduzeta bez prethodne izraelske obavijesti, uložili smo pritužbu zbog neugodnosti koje su pretrpjeli naši putnici", navodi ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koronavirus proširio se iz Kine na više od dvadeset zemalja. Kina je izvijestila o 76.936 oboljelih i 2442 mrtva u podacima od subote.  

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo