POSLODAVCI POD OBAVEZOM / Cure nove informacije o uvođenju eura. Otkriveno hoćemo li od rujna mijenjati ugovore o radu

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Široka upotreba nove valute počinje u rujnu kada će se isticati dvojne cijene

6.6.2022.
8:51
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Kako je prošlog tjedna potvrdio potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, Hrvatska zadovoljava sve uvjete za ulazak u eurozonu pa je prelazak s hrvatske kune na euro neizbježan početkom iduće godine.

Ipak široka upotreba nove valute počinje u rujnu kada će se isticati dvojne cijene, a tada bi se i plaće hrvatskih građana trebale preračunati u novu valutu. Dakako, još nije jasno po kojem će to biti tečaju jer tek u srpnju ove godine Vijeće EU-a isti će odrediti te potvrditi ulazak Hrvatske u eurozonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok u javnost izlaze razne promjene koje nas očekuju, tportal je provjerio i hoćemo li morati mijenjati ugovore o radu.

Image
od 1. siječnja 2023. /

Izračunali smo kako će prosječnom hrvatskom građaninu izgledati bankovni račun nakon uvođenja eura

Kažu tako kako se uvođenje eura temelji na načelu neprekidnosti svih pravnih instrumenata u kojima je navedena kuna, a to pak znači da ni ugovore o radu niti druge važeće ugovore u uskoro "staroj" valuti nećemo morati mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznosi koji su u ugovorima navedeni u kunama smatraju se iznosima u eurima preračunato prema fiksnom konverzijskom tečaju i zaokruženo na dvije decimale prema propisanim pravilima zaokruživanja, a taj tečaj konverzije poslodavac će biti u obvezi istaknuti u platnoj listi za kolovoz.

Također, obveza dvojnog iskazivanja odnosi se i na isplaćene otpremnine, ali i naknadu za prijevoz, za prehranu i druge dodatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo