AFERA SMS / Curić i Varga izašli na slobodu, no nema odgovora na ključno pitanje: Tko je rekao Vargi da će biti uhićen?

Dvojici optuženika u aferi SMS na osječkom županijskom sudu jutros je potvrđena i optužnica

18.3.2019.
18:35
VOYO logo

Nakon šest mjeseci iza rešetaka, Franjo Varga i Blaž Curić izišli su na slobodu. Dvojici optuženika u aferi SMS na osječkom županijskom sudu jutros je potvrđena i optužnica što znači da im uskoro počinje i suđenje. 

Vargu se tereti da je za Zdravka Mamića i Ivicu Todorića izrađivao lažnu SMS korespondenciju dužnosnika, a Blaža Curića da mu je dojavio da se sprema uhićenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varga je nakon izlaska na pitanje kakav je osjećaj biti na slobodi odgovorio "fantastičan", a na dodatno pitanje što kaže o optužbama rekao je: "To su sve laži i konstrukcije USKOK-a. Dalje ne bih izjavljivao, hvala. Nisam priznao nikakvu krivnju kad nemam nikakvog djela". 

"Nisam dao nikakav iskaz"

Od danas se on i Blaž Curić brane sa slobode, jer maksimalni rok koliko smiju biti iza rešetaka za ovo kazneno djelo istječe sutra. "Ja nisam sve pratio. Nisam sve gledao. Kad budem pogledao, dat ću izjavu, hvala", rekao je Varga, a na pitanje je li priznao krivnju, odgovara: "Ne! Tko vam je to rekao?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konstataciju da je dao iskaz u kojem je poprilično opsežno rekao što misli, odgovara: "Nisam dao nikakav iskaz. Samo sam porekao krivnju i to je to. Sve ostalo su oni iskonstruirali". Znatno manje rječitiji bio je vozač ministra Tomislava Tolušića i kum Milijana Brkića, Blaž Curić

Vargu i Curića USKOK tereti za dva kaznena djela: sprečavanje dokazivanja odnosno pomaganje u sprečavanju dokazivanja. Prije njihovog izlaska iz pritvora, raspravljalo se o valjanosti optužnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku potvrdilo je optužnicu USKOK-a i predmet uputilo na suđenje", rekao je zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković

Varga na sudu neće šutjeti

Odvjetnik Franje Varge Mario Poljak nije odgovorio na pitanje koliko će imati svjedoka. "Vidjet ćemo još, treba složiti još neke stvari što se tiče obrane, trebat će tu još dosta stvari činjenično ispitati i vidjeti", kazao je Poljak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franjo Varga poručuje kako na sudu neće šutjeti, a na pitanje hoće li se braniti aktivno odgovara: "apsolutno". 

Na pitanje da su Tomislav Karamarko i Milijan Brkić spominjali njegovo ime, Varga odgovara: "Neka su oni spominjali, pozdravljam ih". "Vidjet ćemo sve, pa ćemo analizirati", rekao je na pitanje kako će se postaviti što se tiče Zdravka Mamić i SMS-ova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će Varga i odvjetnik postaviti obranu, još ne otkrivaju.

Još nema odgovora na ključno pitanje

Novinarka RTL-a Ivana Ivanda Rožić u RTL-u Danas kazala je da još uvijek u cijelom slučaju ne znamo tko je odao Vargi da mu se sprema uhićenje. Još uvijek ne znamo odgovor na to ključno pitanje jer niti USKOK niti policija još to nisu uspjeli otkriti. Doznajemo da se poseban policijski tim bavi tim pitanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je obavljeno na stotine poligrafskih ispitivanja i razgovora s brojnim ljudima unutar sustava MUP-a, no pomaka nema i pitanje je hoćemo li ikada doznati tko je bio "krtica" sustava. Suđenje Vargi i Curiću trebalo bi početi kroz mjesec ili dva dana. Od 50 svjedoka koji su ispitani u istrazi, USKOK će računati na njih pet - Ivicu Todorića i Zdravka Mamića, ali i na još tri osobe kojima je Varga govorio kako je radio lažne SMS poruke. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo