krtica - u vlastitim redovima! / Cvrtila za RTL o Ostermanu, detektivu koji je primao mito: 'Slovio je za velikog stručnjaka...'

Je li, kome sve, i koje podatke odavao? Glavni administrator Ravnateljstva policije i sam je postao predmet izvida svojih kolega...

28.7.2022.
19:18
VOYO logo

Policija u lovu - na krticu u vlastitim redovima! Sumnja je pala na Damira Ostermana, šefa razvoja tehnologije u MUP-u koji se u javnosti se rijetko pojavljuje…

"Tijekom današnjeg dana će biti, ili je već udaljen iz službe. To je standardna procedura, prije svega da ne bi utjecao na daljnji tijek postupka", kazao je ministar Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvidi protiv Ostermana navodno idu u dva smjera. Sumnja se da je svojim poznanicima odavao informacije o istragama, i to bivšem šefu zagrebačke POE, Mariu Frlanu koji je novinarku Helenu Puljiz pokušao ucijeniti da špijunira za službu, te poduzetniku Dinku Palcu.

Prvi čovjek MUP-a nije zabrinut. Nacionalna sigurnost, kaže, nije ugrožena. "Bila bi kada bi nam se to događalo i da prolazi mimo nas a da to nitko ne detektira", kaže Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
namještanje natječaja /

USKOK podignuo optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Požege i policajaca koji su mu odavali tajne podatke

Image
namještanje natječaja /

USKOK podignuo optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Požege i policajaca koji su mu odavali tajne podatke

Osterman je na poziciji glavnog admina MUP-a imao uvid u sve baze. "Svi podaci koji su na mreži MUP-a, on im je mogao imati pristup. To je vrlo opasna situacija", kazuje bivši šef SOA-a Ante Letica.

Osim odavanja podataka, protiv Ostermana se navodno provode izvidi i zbog pogodovanja - neslužbeno najpoznatijem hrvatskom detektivu Siniši Patačku koji je u javnosti često govorio o tajnama zanata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik detektivske agencije Ostermanu je navodno platio oko 200 tisuća kuna mita kako bi za njega prilagodio natječaj za nabavku informatičke opreme za MUP. Na pozive se nije javljao, a nismo ga ni pronašli ni na adresi njegove privatne detektivske tvrtke

Ostermana, koji je godinama bio u ravnateljstvu policije i vodio sektor tehnologije dobro poznaje bivši načelnik krim policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čovjek je uredno izvršavao sve svoje zadaće, nikakvih primjedbi nije bilo, dapače bio je cijenjen kao vrlo stručan u tom području", prepričava Željko Cvrtila, bivši šef kriminalističke policije.

Osobe koje imaju pristup delikatnim informacija, kaže, trebale bi prolaziti testiranje integriteta koje uključuje i poligrafsko testiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljude koji imaju pristup visoko vrijednim informacijama testira se svakih nekoliko mjeseci da se vidi jesu li se oni u međuvremenu uvezali, povezali s nekakvom kriminalnom scenom", objašnjava Cvrtila.

U posljednjih pet godina imali smo 5 slučajeva otkrivanja službene tajne, a protiv 400 policajaca vodio se disciplinski postupak, kažu iz MUP-a. "Je li sustav šupalj ili ne? Mislim da još uvijek ima ljudi koji nažalost zlouporabe sustav koriste ga za svoje neko kazneno djelo", govori Letica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li i što istražitelji pronašli u pretragama domova i poslovnih prostora Ostermana, Patačka, Frlana i Palca - odredit će daljnji tijek postupka.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo