Stručnjak za geopolitiku / Cvrtila za RTL o Ukrajini, ali i dvije komunikacijske bombe oko drona u Hrvatskoj: 'Na stranu da nemamo čime zaustaviti letjelicu'

Rusi tvrde da napreduju, Zelenski da je došlo do preokreta na ratištu, a Cvrtila kaže da je teško reći tko pobjeđuje

13.3.2022.
19:16
VOYO logo

Gost Leone Šiljeg u RTL-u Danas bio je stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila koji je prokomentirao tko zapravo dobiva rat u Ukrajini. Rusi tvrde da napreduju, Zelenski da je došlo do preokreta na ratištu, a Cvrtila kaže da je teško reći jer je uobičajeno da se iz ratnih područja teško probijaju informacije jer i jedna i druga strana uvijek pretjeruje oko žrtava drugih i svojih uspjeha. Trenutno je jako teško reći tko gubi, a tko dobiva, ali Cvrtila smatra da je očito informacija da pouzdano se ne može reći tko će dobiti, a tko izgubiti. 

"Ako ne bude prekida vatre dakako rat će se produžiti i donijeti jako puno žrtava", kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako je bilo za očekivati da će Rusi napasti zapad Ukrajine. "Zapad je slao vojno naoružanje pa je moguće i da se on nalazio negdje na tom vojnom poligonu i bilo je legitimni cilj. Neki je dan bilo rečeno je da svaki konvoj koji će prevoziti oružje biti legitimni cilj", kaže pa dodaje i da gađaju i vojne aerodrome koji bi mogli biti korišteni u budućnosti.

Napad se dogodio nikad bliže granici NATO-a, a upitan hoće li Zapad na kraju morati intervenirati govori da neće intervenirati. "Slušali smo i Bidena koji je rekao da neće slati američkog vojnika u Ukrajinu. Ali ako se dogodi da rakete počnu padati po drugim državama članicama NATO-a, onda je to druga situacija. Ne kažem da će tada intervenirati, ali moglo bi promijeniti situaciju da se počne razmišljati kako na druge načine pomoći Ukrajini", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Tragikomedija sovjetskog drona /

Vojni analitičar za RTL o dronu koji je minutu opasan, a onda nije: 'Drugi dužnosnike sklanjaju, naši se slikaju kod kratera. Čudan sklop'

Image
Tragikomedija sovjetskog drona /

Vojni analitičar za RTL o dronu koji je minutu opasan, a onda nije: 'Drugi dužnosnike sklanjaju, naši se slikaju kod kratera. Čudan sklop'

Upitan kada će doći do stvarnih pregovora i hoće li to biti Izrael govori da će sigurno u idućem tjednu doći do nekakvih pregovora. "Imali smo sada u Turskoj, najviša razina dvaju ministara i nije se ništa ni dogodilo. Začuđujuća je konferencija ministra Rusije koji je kao došao s druge planete. Svjetski čelnici zovu Putina, posjećuju ga. Spominje se Jeruzalem kao mjesto sastanka predsjednika, ali nije za očekivati da će se zaista sastati dva predsjednika, ali iducći tjedan svakako bi mogli očekivati sastanke na nižim razinama", kaže.

Upitan hoćemo li doznati tko je lansirao dron i zašto se tako loše reagiralo govori da je komunikacija u čitavom tom slučaju bila neobična. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U takvim situacijama se trudite tu komunikaciju ispravljati i smirivati situaciju. Kod nas je bilo obrnuto. Prvo nije opasno pa je strašno opasno. Na stranu da mi nemamo čime zaustaviti tu letjelicu, da je preletjela dvije države koje nisu ragirale, a onda i dvije komunikacijske bombe, to je zabrinjavajuće", zaključuje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo