GDJE ZAPINJE OBNOVA? / Da bismo do lipnja iskoristili 5 milijardi, svaki dan bi trebalo završiti obnovu u vrijednosti 32 milijuna kuna

I javno i privatno obnova zapinje na istom - birokraciji

14.1.2022.
20:05
VOYO logo

Država nije u stanju uzeti darovanih 5,1 milijardu kuna iz europskog Fonda solidarnosti za obnovu zgrada javne namjene. To uključuje, uz ostalo, obnovu škola, bolnica, kulturnu baštinu. U Komori arhitekata kažu da je 18 mjeseci doista kratak rok, ali da je obnova trebala biti centralizirana.

"Ne postoji ta jedna centralna točka koja bi organizirala cjelokupnu obnovu, već je ta vertikala podijeljena na više dionika. Tako da različiti vlasnici javnih zgrada provode neovisno jedni o drugima javne nabave i za projektiranje i za izvođenje. Što izuzetno komplicira cijeli proces", kazala je Rajka Bunjevac, predsjednica Hrvatske komore arhitekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
popis stanovništva /

Sada je i službeno da Hrvatska izumire! Najmanji pad je u Gradu Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Image
popis stanovništva /

Sada je i službeno da Hrvatska izumire! Najmanji pad je u Gradu Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji


Zaprimljeno je 545 projekata u vrijednosti 11,9 milijardi kuna, od toga je sklopljeno 316 ugovora, što iznosi 8,4 milijarde kuna. Veći dio toga se može financirati s 5,1 milijardi iz Fonda solidarnosti, ali taj se novac može uzeti samo na temelju obavljenog posla. Pa se od europskog novca iskoristilo tek 120 milijuna kuna ili manje od 3 posto.

Da bismo do 17. lipnja iskoristili preostalih 5 milijardi, svaki dan bi trebalo završiti obnovu u vrijednosti 32 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I javno i privatno zapinje na istom, birokraciji. Kroz primjere predstavnika stanara jasno se vidi zašto obnova nije počela. Jedna od predstavnica stanara kaže kako su institucije u konfliktu i gube vrijeme na pisanje različitih rješenja za istu stvar.

"Sva rješenja izgledaju različito, ako govorimo o sistematizaciji rada bilo bi vrlo uputno omogućiti i olakšati svim administratorima koji na tome rade da samo se razlikuje rješenje u podacima vezanim za specifičnu nekretninu, a ne da se troši vrijeme, sati i dani na tipkanje rješenja od početka do kraja za svaki slučaj zasebno", dodaje Vedrana Likan, predstavnica stanara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se uopće došlo do rješenja, potrebno je vršiti pritisak na birokrate jer ne poštuju vlastite rokove, naglašavaju stanari.

"Projekt je bio predan 25. studenog, nekakva pravila, ne znam je li Zakonom definirano, da se za posebne uvjete moraju sva tijela očitovati unutar 15 dana pa sam ja svim svojim naporima uspio osigurati prošli tjedan, dakle nakon 40 dana", kaže Igor Kordić, predsjednik udruge SOS Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zgradu koja čeka obnovu, a u kojoj živi bivši ministar Ante Kotromanović ekipa RTL-a obišla je ljetos. Obnovu financiraju sami. S radovima nisu krenuli jer se konzervatori nisu mogli dogovoriti koje je boje fasada. Pet mjeseci poslije, sve i dalje stoji.

"Nama su radili sondiranje da bi utvrdili boju fasade jedno četiri ili pet puta do sada. To smo platili svaki put po desetak tisuća kuna. Jednostavno ne shvaćaju situaciju na terenu. Problem odlučivanja i problem procedura.", objašnjava Ante Kotromanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je Češku u lipnju poharao tornado - državi je trebalo pola godine da obnovi kuće, isto koliko se naši konzervatori svađaju koje je boje fasada. Pametnom dosta!

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo