beljak za rtl direkt / 'Dajemo 100 dana mira, a nakon toga ćemo biti najžešća opozicija kakva nije viđena na hrvatskoj sceni'

Gost RTL Direkta bio je predsjednik HSS-a, Krešo Beljak, koji je nekoliko puta naglasio kako će nejgova stranka biti prava opozicija koja će dati 100 dana mira, a potom biti najžešći protivnici ikada

20.9.2016.
22:29
VOYO logo

Potpuni obrat u HSS-u. Predsjedništvo stranke odlučilo je Andreju Plenkoviću dati potporu za mandatara nove hrvatske vlade! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
beljak izazvao salvu reakcija /

U HDZ-u zadovoljni, ali i oprezni nakon odluke HSS-a; Miljenić razočaran: 'Prevareni su birači Narodne koalicije'

Image
beljak izazvao salvu reakcija /

U HDZ-u zadovoljni, ali i oprezni nakon odluke HSS-a; Miljenić razočaran: 'Prevareni su birači Narodne koalicije'

Izuzetno zanimljiv potez kojim je predsjednik stranke Krešimir Beljak izbio adute svojih protivnika, prvenstveno Marijane Petir, koji su tražili razgovore s HDZ-om, ali su danas zatražili i njegovu ostavku.  

Naime, prije sjednice predsjedništva javnosti se obratila Marijana Petir okružena navodno sa predstavnicima 10 županijskih podružnica HSS-a, koji su zatražili od stranačkih tijela da se Beljaka isključi iz HSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost u RTL Direktu bio je Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.

Otkud ova podrška HDZ-a i potpuni  preokret u HSS-u? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo nije nikakav obrat, mi smo rekli, i cijelo vrijeme smo govorili da ćemo novoizabranoj vlasti dati 100 dana mira. Bit ćemo opozicijska stranka, ali mi nismo izašli iz Narodne koalicije - i dalje smo opozicija. Dajemo podršku 100 dana Plenkoviću i Mostu. U interesu svih građana RH je da se destabilizirana situacija u državi napokon završi i da napokon krenemo prema normalno formiranoj vlasti i da se krene raditi.

Ali nije baš normalno da oporbena koalicija daje potporu suprotnoj strani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije uobičajeno, ali mi ne tražimo ništa za sebe, nismo nikakvi 'foteljaši'. Radimo ono što je mislimo da je najbolje za Hrvatsku, to je 100 dana. To je demokratska praksa u svim zapadnoeuropskim zemljama, pa makar bili i relativni, dati 100 dana mira, a nakon toga ćemo biti najžešća opozicija, ja vas uvjeravam, kakva nije viđena na hrvatskoj sceni.

To znači da pozivate i vaše partnere iz SDP-a da daju podršku Plenkoviću?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu pokazali ambicije da sastave vlast. Naravno da smo mi i dalje dio Narodne koalicije, i dalje računamo da ćemo i dalje biti pozicijska stranka. Vidjet ćemo kako će se drugi postaviti. Mi nismo ušli u vlast, mi smo opozicijska stranka koja daje 100 dana mira.

Ali ste s Milanovićem istrgovali 5 manadata. I to je bio glavni razlog zašto ste ušli u Narodnu koaliciju. Jeste li se čuli s Andrejom Plenkovićem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisam se uopće čuo s njim, on je doznao iz medija kao i svi mi.

Pretpostavljam da ste time malo amortizirali pritisak iz HSS-a. Ljudi, koji traže vašu ostavku, žele razgovore s HDZ-om. Je li to bio jedan od razloga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko ne želi razgovore s HDZ-om. Da smo išli u tom smjeru, onda bismo tražili fotelje. Mi ne tražimo ništa od HDZ-a niti bi smo tražili niti želimo biti dio vlasti u kojoj je HDZ na čelu. Mi smo opozicijska stranka. Dali smo 100 dana ljudima koji su dobili povjerenje hrvatskih birača. To je činjenica. Neka počnu raditi, nakon toga više neće imati mira. Imat će stvarnu opoziciju kakvu ne mogu ni zamisliti.

Dobro, kako komentirate onda ovu opoziciju unutar vaše stranke? Čuli ste teške riječi gospođe Petir koja vas optužuje za izdaju, prodaju, foteljaštvo i traže zapravo vaše isključenje iz stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa ona traži fotelje. Dakle, ne bih komentirao gospođu Petir. 

Ona ima dobru fotelju u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, očito joj se ljulja. Gospođa Petir je pod suspenzijom, ona je opstruirala izbornu kampanju. Rezultat Narodne koalicije bi bio daleko bolji da je ona dala svoj doprinos. Ona je praktički molila Boga da mi izgubimo izbore. I onda se poslije izbora pojavila kao spasiteljica a to neće ići. U HSS-u postoje nemir i nered već dugi niz godina. Sad je tome kraj.

Dobro, ali gospođa Petir kaže da je logično nakon izbornog poraza da se u stranci razgovara o tome zašto je došlo do poraza i eventualnoj promjeni vodstva. Mislim, tako je i u SDP-u. Nije to sada nešto neubičajeno i nedemokratski. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo s jednog saborskog zastupnika narasli na pet. Ako je to poraz, onda doista ne znam što bi trebala biti pobjeda. Mi smo jedina stranka koja se uspjela vratiti. Zahvaljujemo na tome Narodnoj koaliciji koja nam je dala priliku. I mi ćemo sigurno biti lojalan partner onima s kojima smo bili i do sada. To je činjenica. Ali, to ne znači da bismo trebali biti takvi da bi se izazivalo novi kaos u državi, da bismo trebali pustiti nekim opcijama koje nisu ni političke stranke, ne zna se tko pije a tko plaća, da ucjenjuju ljude koji su relativni pobjednici. To je činjenica. Treba ih pustiti da rade i onda postati konstruktivna, jasna opozicija i to će HSS u svakom slučaju biti.

Što ste vi sad zapravo osobno bliži SDP-u ili HDZ-u?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja smatram da bi 90 posto hrvatskih političara trebalo proći kratak kurs što je to lijevica, a što desnica. Siguran sam da Marijana petir ne zna što je to lijevo, a što desno u politici.

Hoćete li vi tražiti njeno isključenje iz stranke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja u ovom trenutku više ne mogu učiniti ništa, ja sam ocijenio da su određeni ljudi opstruirali izborni proces. Sukladno tome sam napravio suspenzije. Na njima je da napišu žalbe.

Petir Vas optužuje  Zatajili ste svoju povijest i krivična dijela jer da nikad ne bi bili ni član HSS-a, a kamoli predsjednik stranke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi mogla biti kaznena prijava protiv onih koji to spominju jer ja doista ne znam o čemu se radi. Ja  sam o sebi imao jako puno prilike čitati u preizbornoj kampanji. Zna se jako dobro tko je to radio. Ako sam ja nešto rekao da sam napravio u mladosti (obijanje automobila), to ne znači da mi možete cijeli život nabijati da sam ja najveći kriminalac u državi koja je temeljito opljačkana u zadnjih 25 godina. Zna se od koga.

Kako vidite svoju političku budućnost, rekli ste mi da ste već umorni od svega ovoga? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao sam svojim kolegama iz HSS-a da imamo priliku krenuti od početka. Početak je sada. Imamo priliku ako ostanemo skupa, ako budemo konstruktivna opozicija. Svaki izlazak pojedinog zastupnka značio bi definitivni kraj HSS-a. Zato sam tražio njihovu podršku. Dali smo im priliku da se žale, ali danas više nećemo gurati ispod tepih neke stvari. Marijana Petir je bila ta koja je inicirala 2011. godine na predsjedništvu stranke političku platformu da se ide samostalno, da se odbije Jadranku Kosor da se ulazi u koaliciju s HDZ-om, a sada je neka druga priča.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo