OSNIVA STRANKU START / Dalija Orešković o novoj stranci: 'Milanović nije naš kandidat za predsjednika'

Osnivačica i bivša šefica saborskog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalija Orešković o novoj stranci govorila je u RTL-u Danas

29.12.2018.
19:00
VOYO logo

Od sljedeće godine u hrvatskoj politici osniva se još jedna stranka. 

Osnivačica i bivša šefica saborskog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalija Orešković o novoj stranci govorila je u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranku ste odlučili nazvati START, kao erotski časopis za koji su se djevojke u bišoj Jugoslaviji rado skidale. Kako to?

Nismo nazvali po časopisu. Stranka ima svoj akronim, a to je - Stranka antikorupcije, razvoja i transparentnosti. Ovo su samo bile asocijacije jedne novinarke. Protiv toga se ja nisam bunila. Ljudi će imati različite asocijacije. Nama, prije svega, START znači novi početak, drugačija politika, drugačija budućnost Hrvatske... Sve što smo proteklih 25 godina propustili izgraditi da bi naše institucije djelovale učinkovito, da uistinu služe građanima i ostvaruju vladavinu prava kako je zacrtana Ustavom i zakonom. Vidimo da ne funkcionira u praksi. START zapravo znači - počet ćemo raditi upravo na tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li već okupili neke ljude koji su uz vas? Možete li reći njihova imena?

Otkrivat ću ih pomalo. Prvi cilj je bio okupiti nova lica, mlade dosad neafirmirane ljude na javnoj sceni pa njihova imena i prezimena u ovom trenutku još ništa puno ne bi niti značila. Dva imena o kojima javnost već nešto može znati su Duje Prkut i Marko Torjanac. Uskoro ćemo otkrivati i druga imena. Kada za to dođe trenutak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li to i saborski zastupnici Bojan Glavašević i Marko Vučetić?

I s Glavaševićem i s Vučetićem intenzivno komuniciram. Razgovaramo o problemima hrvatskog društva i kako ih riješiti. Međutrim, činjenica je da su oni formirali neovisan Klub zastupnika mene sprječava u tome da na bilo koji način postanu aktivni članovi stranke koja će tek tijekom siječnja podnijeti papire za svoju registraciju. To bi značilo da stranka ima svoj parlamentarni Kulub koji ne proizlazi iz izbornog legitimiteta. To je princip koji želim njegovati u politici tako da do sljedećih parlamentanih izbora i Vučetić i Glavašević će ostati nezavisni zastupnici u Saboru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li stranka biti prisutna u ovom sazivu Sabora. Hoćete li imati Klub i prije izbora?

Ni slučajno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S kim bi koalirali, a s kim ne. Vidite li se s HDZ-om u Vladi?

Ne, ni slučajno. Zacrtano je u kamen s kim ova politička opcija nikako ne može koalirati, a to je stranka Milana Bandića i HDZ. Smatram ih najodgovornijima za stanje u Hrvatskoj danas. Bojim se da će i sljedeću godinu obilježiti silne afere. Možda danas njihove začetke vidimo i, između ostalog, kroz priču o nabavi aviona i zbog čega je ta kupnja propala. Očekujem da će se tijekom sljedeće godine otvoriti istrage, a to će najbolje govoriti o tome na koji način HDZ i dobrim dijelom Milan Bandić rade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na moguće istrage tko bi mogao izvući deblji kraj?

Oni koji su odgovorni za to da cijena nije bila ni blizu onoj koja proizlazi iz dokumenata i izvještaja State Departmenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Krstičević?

Možda i on. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idemo o programu. Kako konkretno mislite rješavati probleme koje dobro prepoznajete, kao uostalom i mnogi građani?

Mislim ih promjeniti tako da se do sljedećih parlamentarnih izbora stvori jedna uvjerljiva opcija koja će pretendirati na to da bude prva. HDZ do sljedećih parlamentarnih izbora mora dobiti ozbiljnog izazivača. Po stanju rejtinga oporbenih stranaka u Hrvatskoj, ne čini se da bilo tko ima poziciju da ovakvnu vlast na bilo koji način ugrozi. Moja je ambicija da stvorim takvu opciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proslavilo vas je to što ste kao predsjednica Povjerenstva bili neumoljivi prema političarima, među ostalima i prema Kolindi Grabar-Kitarović. Hoćete li se kandidirati za predsjednicu?

O tome će razgovarati i odluku donositi stranačka tijela i članovi stranke. A te članove tek kanimo početi okupljati tijekom sljedeće godine. Moj cilj su parlamentani izbori jer sve one promjene u društvu, do kojim mora doći kako val iseljavanja ne bi poprimio još dramatičnije razmjere... Sve što će se događati u međuvremenu, pa tako i predsjednički izbori, bit će u funkciji tog cilja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavili ste se čvrsto na ljevici - podržavate li Zorana Milanovića kao kandidata oporbe?

Ne vidim da je Zoran Milanović kandidat oporbe i koje to oporbe? Niti u SDP-u on nije potencijalni kandidat, a kamoli da bi takvu funkciju ili ulogu imao među drugim strankama. Stranka koja se osniva i kojoj sam idejna začetnica sigurno želi promovirati nove politike, pa i nova lica i u tom kontekstu Milanović nije naš kandidat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koga ćete promovirati na listi na Europskim izborima?

Nadam se da ćemo vrlo brzo predstaviti barem one osnovne ljude koji će se naći na toj listi. Ali za te liste ima vremena. Mi tek želimo poslati poruku građanima da smo tu i da kanimo ozbiljno razmišljati o problemima i zajedno s građanima tražiti rješenja, a onda nije koretno reći: 'znate, ali lista za Europske izbore vam je već u potpunosti ispunjena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo