otkrili smo / Dalmacija ima svog Banksyja: Neobičan grafit prvo je osvanuo u Splitu pa Šibeniku, no tko će pokriti štetu?

Image

Ovaj uradak je zapravo inspiriran brazilskim grafitima nazvanima Pichação

28.8.2022.
8:00
VOYO logo

Prvo u Splitu, a idući dan u Šibeniku. Grafit na pročelju zgrade stanare je ostavio s puno neodgovorenih pitanja.

"Meni je to sve nekako čudno, sumnjivo, ja smatram da je to nekakva sekta. Jer kako su to oni uspjeli. Ja sam cijelu noć bila budna, valjda bi bila nešto primijetila. Ali kažem vam, televizija je radila, to je poremetilo da nisam čula", kaže stanarka Ankica Ninić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grafit su vidjeli idući dan ujutro.

"Čuli smo različite interpretacije, od toga da piše doma, do toga da piše DONER, do toga da su to neki hijeroglifi, da je to žvrljotina nekakva", kazala je predstavnica stanara Koraljka Pejić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu hijeroglifi nego je latinično pismo, a riječ DONER ne znači kebab nego je najvjerojatnije autorov ili autoričin potpis.

Image
NA DESETKE NATPISA /

Petrinjska pročelja išarana grafitima. Nakon dojave RTL-a na teren izašla policija. 'Umjetnik si je dao oduška'

Image
NA DESETKE NATPISA /

Petrinjska pročelja išarana grafitima. Nakon dojave RTL-a na teren izašla policija. 'Umjetnik si je dao oduška'

"Ja žalim što ja to nisam primijetila, žalim. Vjerujte mi, jer ja bi se javila. Izašla, javila bi se, meni to ništa ne znači", dodaje Ankica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj uradak je zapravo inspiriran brazilskim grafitima nazvanima Pichação. Takvi se uradci ispisuju kriptičnim stilom, na visokim i teško dostupnim mjestima. Splitska inačica se nalazi između 5. i 13. metra iznad zemlje, a stanari zasad još ne znaju tko će platiti farbanje fasade.

"Ili će nam pokriti osiguranje, dio ili sve, ili ćemo mi iz pričuve pokriti jedan dio ili sve", potvrdila je Pejić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško da će muralista, ilustratora i slikara Lonca netko danas nazvati vandalom. Njegovi radovi krase gradove diljem svijeta, a izlagao je i u ozbiljnim galerijama.

"Da meni neko zašara ispred kuće, naravno da bih reagirao ljutito, ali opet to je dio odrastanja s jedne strane, a s druge strane mislim da je to živost grada koja ne bi trebalo skroz nestati. Razlog zašto ja ovo sve radim jer su bili grafiti na osnovnoj školi i Hendrixov most i neke intervencije koje većina ne voli vidjeti, ali meni je to super", kazao je umjetnik Lonac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer čak i ako se ljudima ne sviđaju, grafiti često postaju dio identiteta grada. Bilo da pruže utjehu nakon potresa, podijele narodnu mudrost ili iskažu ljubav... A ulična umjetnost, ova koju će većina smatrati društveno prihvatljivom - krenula je iz grafita.

"Je to prije bio vandalizam, ima danas toga, ali ako daš klincu, dečku ili curi više vremena ili dozvolu, oni će napraviti nešto konkretnije", ksže Lonac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer na kraju krajeva - rijetki su gradovi bez grafita i ulične umjetnosti.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo