Snježne radosti / Snijeg zameo Dalmaciju: 'Djeca se na svoju veliku žalost sutra vraćaju u školu'

Najviše je snijega palo u Imotskom i okolici, događa se to jednom godišnje pa su bili spremni

9.1.2019.
21:00
VOYO logo

Gust snijeg zameo je sinoć Dalmaciju, padao je na otocima i u Omišu, ali najgušći je ipak bio u Zagori.

Danas je zato otkazana nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Imotskog što je, naravno, posebno razveselilo učenike koji su trebali krenuti u školu tjedan dana ranije od kolega iz ostatka zemlje jer su na ljeto, zbog vrućine, počeli tjedan kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su učenici proveli neočekivan slobodan dan?

Manevriralo se sinoć diljem dalmatinske Zagore, a jutros su i planine i doline osvanule pokrivene snijegom. Dvojici srednjoškolaca iz Dicma, dobrodošao predah nakon samo dva dana škole. Cijeli dan imaju isplaniran.

"Igrat se, bez veze grudat i tako to. Uživate što nema škole? Da!", kazao je Antonijo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grudamo se, malo se vozikamo s motorom i to je to uglavnom. Isto vam je drago što nije bilo škole? Da, drago nam je dosta!", rekao je sretni Lucijano.

Najviše je snijega palo u Imotskom i okolici, događa se to jednom godišnje pa su bili spremni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još noćas smo krenuli sa čišćenjem snijega po prometnicama, jutros smo krenuli sa pješačkim površinama, neke ustanove rade, većina njih, ali, naravno, škole ne", kazao je gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić.

Škole su trebale raditi jer je od ove godine odlučeno da zbog vrućine nastava započne tjedan dana kasnije ljeti, a tjedan ranije zimi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to u tom trenutku bilo opravdano iz više razloga, uključujući organizacijske, a budući da je onda bilo vruće svi smo se veselili što ne moramo još na nastavu, a evo sad se priroda nekako poigrala s nama", rekla je ravnateljica OŠ Josip Vergilij Perić, Monika Pavlović Grabovac.

Igra prirode kao naručena je došla djeci, upravo za igru jer ionako, kažu, nisu zadovoljni skraćenim praznicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo krenuli ranije i oduzeli su nam tjedan praznika i sad se dogodio snijeg i sva sreća! Nitko nije išao u školu!", kazala je Luce.

Ne donosi svima snijeg sreću

No nije svima snijeg sreća. Matu je tako umjesto knjige dočekala lopata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko dugo čistiš ovdje? Pa... od jutros od osam sati. I onda je li ti drago što nema škole ili? Pa u jednu ruku je, a u drugu nije jer mi je lopata mrža od škole deset puta.", kazao je Mate.

Čini se da nisu stariji uzalud govorili: Uči da ne bi morao kopati!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Splitu je bio novinar RTL-a, Hari Kočić koji je tražio odgovore na pitanja jesu li gotove zimske radosti u Dalmaciji i kad se djeca vraćaju u školu?

"Djeca se na svoju veliku žalost sutra vraćaju u školu. Naravno, na radost njihovih roditelja, sve su ceste i pristupni putovi do škola, ali i ostalih institucija, očišćeni. Tako da nema nikakvih prepreka zbog kojih sutra ne bi trebalo biti škole. Inače, ovaj jedan dan kojeg su propustili, kažu nam ravnatelji danas, oni će morati nadoknaditi. Sve škole i svi razredi u Hrvatskoj imaju točno određen broj sati koji moraju dovršiti u jednoj školskoj godini. Tako da će najvjerojatnije, ove sate koje su propustili, odraditi ili nekim dopunskim satima preko tjedna ili na kraju tjedna, na primjer u subotu", kazao je Kočić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče snijega, on je dosta rijedak ovdje u Primorju. Palo je malo i danas i sinoć na Braču i Omišu, međutim to su zanemarive količine, dok je ovaj u Dalmatinskoj Zagori ipak češći. Dogodi se jednom ili dva put godišnje, a samim time su i građani bili pripremljeniji, ali i službe koje moram pohvaliti, odradile su izvrstan posao. Mi smo danas išli iz Imotskog i natrag i bili smo malo po Dalmatinskoj Zagori i sve su ceste već do podneva bile očišćene i tako će vjerojatno ostati još neko vrijeme. Snježne radosti su tu, snijeg se još neće otopiti i do kraja ovog tjedna neće ponovno padati. Bit će vedro, bit će bura, tako da će školarci morati još pričekati za slobodan dan zbog snijega", poručio je Hari Kočić. 

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike