ODANA MU POČAST / Damir Krstičević o Josipu Markiću: 'Bio je hrabar, požrtvovan, bio je nešto veliko. Pravi junak i heroj'

Uskoro će i ostali poligoni u Hrvatskoj dobiti ime prema herojima rata

3.8.2020.
18:35
VOYO logo

Uoči obilježavanja 25. obljetnice Oluje, vojni poligon kod Knina "Crvena zemlja" preimenovan je u poligon "Josip Markić", uz poruku da su branitelji poput njega stvorili modernu Hrvatsku vojsku. Ovo je tek prvo u nizu preimenovanja koje slijede i još jedan od načina kojima Hrvatska čuva uspomene na Domovinski rat. Prije točno 25 godina, na današnji dan, Josip Markić za slobodu domovine dao je ono najvrijednije što je imao, svoj život.

Preimenovanje vojnog poligona

''Iznimno tužno i iznimno ponosno. Rane vrijeme ne liječi, to je isto.'', izjavila je sestra poginulog branitelja Josipa Markića Marija Radica.

Tog dana živo se sjećaju i njegovi suborci.

''Da bi se nesmetano moglo krenuti prema Kninu trebalo je zauzeti dominantno brdo Lisina koje sa nekolicinom izvidnika i zauzima te se zadržava na njoj odbijajući cjelodnevne napade i u tom žestokom napadu biva pogođen i polaže svoj mladi život za domovinu'', rekao je umirovljeni bojnik Tonči Karaman, zapovjednik izvidničke satnije 4. gardijske brigade Pauci.

Domovinu koja mu se sada preimenovanjem vojnog poligona koji će nositi njegovo ime - konačno i odužuje.

''Bio je hrabar, požrtvovan, bio je nešto veliko. Pravi junak i heroj Domovinskog rata'', kazao je Damir Krstičević, umirovljeni general i bivši ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UOČI PROSLAVE OLUJE /

Vojni poligon 'Crvena zemlja' preimenovan u čast Josipu Markiću: 'Izazovi postoje, ali nisu veći od onih kada se branila Domovina'

Image
UOČI PROSLAVE OLUJE /

Vojni poligon 'Crvena zemlja' preimenovan u čast Josipu Markiću: 'Izazovi postoje, ali nisu veći od onih kada se branila Domovina'

Narodni junak

''Ovo je nešto što je iznimno, što čovjek ne može zaslužit nikako drugačije osim da bude narodni junak, to što je i da to ljudi znaju prepoznat. Hvala svima'', izjavila je Radica.

Uskoro će i ostali poligoni u Hrvatskoj dobiti ime prema herojima rata koji su svoje živote dali za slobodu i mir.

''Ne samo da bi obilježili njihov život nego da bi naučili sve one vojnike koji dolaze ovdje provoditi taktičke vježbe na jednu čast, na jedno domoljublje, na jedan život koji je bio prožet ljubavlju prema svojom domovinom'', rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A upravo takav je bio i život Josipa Markića čiji duh i danas živi među hrvatskim vojnicima.

''Svaki narod želi imati ovakvog čovjeka. I svaka domovina ovakvog vojnika. Učite i radite i vježbajte i razvijajte svoja vojna znanja služeći se iskustvom drugih, ali borbeni duh, karakter i ljubav prema domovini slobodno kopirajte od Josipa i njemu sličnih'', rekao je Karaman.


Jer to su jedini uzori koji hrvatskom vojniku trebaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelji su također prokomentirali i svoje stambeno zbrinjavanje. Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj zajedno sa državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolom Mažarom i gradonačelnikom Grada Knina Markom Jelićem uručili su 3. kolovoza 2020. trojici pripadnika Oružanih snaga RH ključeve stanova u Gradu Kninu.

''Plemenita gesta za moju mnogobrojnu obitelj i jednostavno nemam riječi. Dolazimo sa sela gdje smo dosta vremena i financija gubili na odvoženje i dovoženje iz škole, sa treninga. U dosta slučajeva nismo provodili vrijeme zajedno. Mislim da ćemo uživati u zajedničkom životu i da ćemo što više vremena provoditi zajedno'', kazao je razvodnik Jure Matas, pripadnik Bojne za opskrbu Zapovjedništva za potporu.

''Stambeno zbrinjavanje je jedno možda i najtemeljnije pitanje života bilo koje osobe. Stoga, evo, ovo je jedan veliki iskorak i mislim da će u konačnici s ovim sutrašnjim stanovima koji idu za ova medicinska zanimanja i ova druga.. Mislim da ćemo polako dovesti do toga da oporavimo kadrovsku strukturu, ali i ovu demografsku strukturu grada'', kazao je gradonačelnik Knina Marko Jelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo