PLANIRA BUDUĆNOST / Za mnoge je najdepresivniji grad, ali ne i za Damira koji se vratio iz SAD-a: 'Sviđa mi se ovdje'

Sisak, nekoć moćni industrijski grad, nakon propadanja i željezare i rafinerije postaje jedno od najdepresivnijih mjesta

22.1.2019.
8:50
VOYO logo

"Sisak postaje mrtav grad. Nema perspektive za mlade ljude. Mogu vam reći da je jako sumorna atmosfera i da se ljudi zatvaraju u sebe."

"Sirotinja i bijeda, ništa drugo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu iz Siska, već iz obližnje Petrinje, ali Katica i Boško objašnjavaju kako je čitava županija živjela od sisačke rafinerije i željezare. Još donedavno, život je ovdje cvao. 

"Kad sam ja vozio špediciju, 15 šlepera se okretalo u željezari, nije jedan drugome smeto. Dve kompozicije vlakove je dolazilo i tovarilo cijevi u željezaru, sad nema ništa. To je katastrofa", priča Boško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još veća katastrofa jer na pomolu - najavljeno je gašenje proizvodnje u rafineriji koja ovaj kraj pogoni gotovo sto godina.  

"Ova rafinerija je u srca Hrvatske, 50 kilometara od najvećeg tržišta u Hrvatskoj. Blizu je granica Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, tradicionalnih izboznih tržišta. Na sjecištu cestovnih, plovnih i željezničkih puteva. Netko je pametan 1923. odlučio baš na ovom mjestu sagraditi rafineriju", kaže Predrag Sekulić, Stožer za obranu Rafinerije Sisak..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I netko je kasnije odlučio ugasiti je. Radnici nemaju sumnje - iza toga stoji MOL i njihova prljava igra kako bi se uništila konkurencija mađarskim tvrtkama. 

"Ova rafinerija ima aromatski kompleks, o čemu se ne govori, na njemu mađarska rafinerija temelji svoju daljnju proizvodnju. Zašto se o tome ne govori i zašto se to ne proba revitalizirati jer stručne osobe tvrde da se s vrlo malo novaca to vrlo lako opet pokrene", kaže Sekulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rafinerija, koja hrani 600-injak sisačkih obitelji, i dalje je najveći poslodavac. Prošloga tjedna održan je i prosvjed protiv gašenja proizvodnje i pretvaranja u potencijalni industrijski centar, no nisu se priključile rijeke i rijeke ljudi, koje je, čini se, uhvatila apatija.

"Najlošija nam je županija u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Najsiromašnija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, je li to tako, pitali smo i župana, HDZ-ovog Ivu Žinića. Umjesto loših stvari koje spominju depresivni građani, on ističe samo one pozitivne. 

"Čitav niz projekata smo ovdje napravili i ako bi uzeli statistiku u zadnje dvije godine, ova županija je vodeća u izvlačenju novca za projekte Europske Unije, a to ćemo biti i u budućnosti. Jedan veliki projekt koji smo napravili je gradnja središnjeg pavilojna naše opće bolnice", kaže Žinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još malo dobrih vijesti u inače sumornom Sisku pronašli smo u poduzetničkom centru, smještenom u kompleksu željezare na izdisaju. Tu se u tri smjene proizvode dijelovi za gigante kao što su  Intel, Samsung, Sony i Bosch.

"Ako imate sat, pametni telefon, auto, svaki mikročip koji je napravljen, napravljen je u tvornici gdje su naši dijelovi napravljeni za izradu tog mikročipa", kaže Milan Sladojević, član uprave tvrtke Applied Ceramics.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje se obrađuju specifični materijali poput keramike, kvarca i nečeg jako vrijednog u industriji. 

"Jedna specifičnost Siska kao grada u Europskoj Uniji i šire je da mi proizvodimo industrijski safir", kaže Sladojević.

Prosjek starosti među radnicima je samo 31 godinu. A jedan od njih je Damir koji se odlučio sa suprugom i djecom iz SAD-a odlučio vratiti u svoj rodni grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu vam reći da mi se jako sviđa i da bi ostao ovdje. Ovdje sam tek šesti mjesec, ali vidim se ovdje u budućnosti", kaže Damir Malnar.

No, u slučaju da zagusti, Damir s američkim državljanstvom u džepu ima plan B. Mnogi radnici u Sisku koji tu privilegiju nemaju, stalno pogledavaju prema obližnjem dimnjaku rafinerije. Nada za njih još uvijek tinja, ali svakim je danom sve manja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo