Teške riječi / Dan nakon drame u Saboru, nastavio se ping pong vladajućih i oporbe o odgovornosti zbog neizglasavanja izmjena Zakona o obnovi

Premijer oporbi poručuje da su bezobrazno okrenuli leđa građanima Banovine, a oporba da je to napravio HDZ jer nisu željeli glasovati o ukidanju članarine za HGK

30.1.2021.
22:00
VOYO logo

Dan nakon drame u Saboru, nastavlja se ping pong vladajućih i oporbe o odgovornosti zbog neizglasavanja izmjena Zakona o obnovi. Teške riječi padaju i danas; premijer oporbi poručuje da su bezobrazno okrenuli leđa građanima Banovine, a oporba da je to napravio HDZ jer nisu željeli glasovati o ukidanju članarine za HGK.No iako se činilo da je oporba oko toga ujedinjena: postoji nešto oko čega se slažu Radnička fronta i HDZ.

Nije to bio najponosniji dan u povijesti Hrvatskog sabora. Zbog saborskih igrica oko članarine u HGK nisu izglasani Isključivi gospodarski pojas, Nacionalna razvojna strategija, ali ni ono najvažnie - izmjene zakona o obnovi. Međusobne optužbe nastavljaju se i danas.

"Tko je za to kriv? Sigurno nije kriva parlamentarna većina i još krajnje nemoralan, nepristojan, neodgojen potez - rušiti kvorum znavši da netko nije u stanju držati kvorum, dakle, parlamentarna većina je stabilna, imamo samo situaciju da jedan zastupnik zbog zdravstvenog stanja nije mogao sudjelovat. HDZ to nikada ne bi napravio", rekao je Andrej Plenković.

"Zakon o obnovi grada Siska nije izglasan zbog dvije osobe: jedna se zove Andrej Plenković, a druga Gordan Jandroković. (blic) Skrivati se iza bolesnog čovjeka koji se bori za život je degutantno", poručio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Most likuje. Zajedničko napuštanje sabornice i rušenje kvoruma nazivaju ujedinjenjem oporbe. Premijer, je kaže inicijator ukidanja članarina u komori, iskoristio stradale u potresu, poduzetnike i hrvatske ribare.

"Samo kako bi zaštitio ovaj uhljebistan, odnosno HGK i potencijalno ove ljude koji se nalaze u primjerice u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje se sada šeću deve, hrane sokoli i piju se kokteli dok su naši obrtnici zatovoreni i dok naši poduzetnici skapavaju kraj s krajem", rekao je Zvonimir Troskot (MOST)/saborski zastupnik.

Zabrinut za parlamentarnu većinu, premijer je odanost koalicijskih partnera odmah sinoć odlučio provjeriti. Na burnom sastanku, neslužbeno doznajemo, HSLS-ov Dario Hrebak je obznanio Plenkoviću da ne namjerava rušiti Vladu, ali ni dignuti ruku protiv ukidanja članarina u HGK. Zato su se dogovorili za kompromisno rješenje - kreirati vlastiti prijedlog restrukturiranja komore i posteptenog ukidanja članarina kroz dvije godine. Hoće li se onda ukloniti prepreka za zakon o obnovi?

"Ako ovi koji su pokazali da su nemoralni budu moralni, to već može biti idući tjedan. Njima morate reći "Dobar dan gospodine Grbin, mislite li pomoć Banovini? Dobar dan, gospodine Petrov, mislite li pomoć Banovini? Dobar dan, gospodine Škoro, mislite li pomoć Banovini?", poručio je premijer. 

Na to je putem facebooka reagirao šef Domovinskog pokreta: "Ne komentiram gluposti i ne reagiram na ispade ispod uobičajene civilizacijske razine, posebice ne razmaženih gojenaca kojima nedostaje dobrog kućnog odgoja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
burno u saboru /

Oporba revoltirana zbog HGK napustila Sabor i srušila kvorum. 'HDZ je pokazao srednji prst svima stradalima u potresu'

Image
burno u saboru /

Oporba revoltirana zbog HGK napustila Sabor i srušila kvorum. 'HDZ je pokazao srednji prst svima stradalima u potresu'


No, čini se da se sve to ipak moglo izbjeći. Naime, čak i da je Hrebak podržao Mostov prijedlog, on vjerojatno ne bi prošao jer ujedinjena oporba uopće nije ujedinjena. Jedinstvo razbija Radnička fronta.

"Nije oporba ujedinjena. Da je došlo do glasanja, mi bismo bili suzdržani jer Radničku frontu zanimaju radnici, siromašni, nezaposleni, penzioneri koje baš ne brinu 42 kune članarine u gopodarskoj komori, niti desni populistički prijedlozi", rekla je Katarina Peović(RF)/saborska zastupnica.


Peović je, kaže, pomogla u rušenju kvoruma i posredno onemogućila izglasavanje zakona o obnovi, u znak protesta zbog toga što im dnevni red kasno stiže. Tako za poruku da su oni koji su u potresu ostali bez krova nad glavom važniji od politikanstva nije bilo kvoruma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo