RIJETKE BOLESTI / Danas je međunarodni je dan rijetkih bolesti. Za 5 posto njih postoji lijek, ali nadu ne gube

Lijekovi koje imamo iznimno su skupi i većina građana si ih ne može priuštiti. Najranjivija su djeca, prije svega ona s poteškoćama u razvoju.

28.2.2022.
22:00
VOYO logo

Najmlađi član četveročlane zagrebačke obitelji je godinu i 7 mjeseci stara Lava koja je prava lavica. Nakon prvog rođendana, stigla je dijagnoza, spinalna mišićna atrofija, tip 2.

"Šokirano, definitivno nešto što roditelj najmanje očekuje čuti, ali brzo kada kroz tjedan dana uđe u glavu, brzo se čovjek navikne na dijagnozu i nekakav proces terapije i liječenja", kaže Petar Petrušić, Lavin otac.

Uz fizikalnu terapiju, postoje tri lijeka, a upravo je jedan počela primati prije tri dana.

Image
'što će biti...' /

'Kiara je postavila pitanje 'mama, što je s mojim životom', čula je naše razgovore...'

Image
'što će biti...' /

'Kiara je postavila pitanje 'mama, što je s mojim životom', čula je naše razgovore...'


"Lava je zaigrana, Lava je vesela, ima svoje momente kada je zahtjevna kao i svako dijete. Međutim osim što ne hoda i ne prati klasičan obrazac hodanja, sve ostalo je kao i svaka druga djeca", objašnjava njena majka, Petra Petrušić.

Lava je jedna od 250 tisuća osoba u Hrvatskoj, koliko se procjenjuje da živi s rijetkom bolešću. Svake godine zadnjeg dana veljače obilježava se njihov dan.

"Ja bih rekla da su izazovi oboljelih od rijetkih bolesti višestruki kao i same bolesti. Počevši od procesa dijagnostike koji je često dugotrajan i mučan za sve. Sve do samog kraja, a to je palijativna skrb koja ne postoji u Hrvatskoj, za djecu apsolutno ne postoji ništa", govori Sara Bajlo, dopredsjednica Hrvatskog saveza za rijetke bolesti.

Uz video spot, roditelji okupljeni u udruzi vitalno ugrožene djece - Kolibrići, udružili su snage i nastala je humana slikovnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Slikovnica kroz stihove i ilustracije koje je napravila Nikolina Žabčić, prati svakodnevne situacije Kolibrića, njih i njihovih roditelja. Iza svakog pomagala i poteškoće stoji dijete", pokazuje autorica slikovnice, Miranda Kokotović.

"Stanja jesu teška, bolesti jesu rijetke. U svemu tome skupa postoje i ljudi s takvim dijagnozama koji su pokazali da su čuda moguća", kaže Lavina majka.

Bitan je pozitivan stav, a najvažnije je, kažu u Savezu, da se svim oboljelima podigne kvaliteta života koliko god je moguće i da uvijek znaju da nisu sami. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo