ZORAN MILANOVIĆ / Danas je predsjednik s karakterom, iako ga je baš on znao koštati: 'Nisam tu da budem duhovni otac'

Peti predsjednik države, svojedobno je bio deseti po redu premijer.

6.1.2020.
23:05
VOYO logo

Zoran Milanović je ljevičar kojem zamjeraju da je previše desno. Jedan mu je djed ustaša, drugi partizan. On je socijaldemokrat koji sam sebe zove liberalnim konzervativcem. On je obrazovan i upućen, ali često i bahat i neugodan. Diplomat s kratkim fitiljem. Dok je bio premijer mnogima je išao na živce, čim se povukao iz politike, žalili su se da im nedostaje. On je novi predsjednik, iako je sam govorio da to nikada ne želi biti. 

"Od mene nećete slušati sladunjave priče o zajedništvu, ljudi su različiti. Međutim, ono na čemu ću inzistirati, ono što ću se truditi je da nikoga bez potrebe namjerno ne povrijedim, da budem uho za svakoga, manje rame za plakanje, da vodimo dijalog", kazao je jučer novoizabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANCI

"Nikad neću biti predsjednik"

Peti predsjednik države, svojedobno je bio deseti po redu premijer. Tada je o svojoj novoj funkciji drugačije govorio. "Nisam predsjednik i nikad neću biti predsjednik Republike Hrvatske iz niza razloga, jer vam moram govorit istinu. Mogu i prešutjeti, predsjednik ne smije lagati, ali može prešutjeti istinu", kazao je 2014. godine Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas predsjednik s karakterom, tada premijer kojega je karakter znao koštati. Među njegovim najpoznatijim izjavama su i one: "Ja nisam ovdje da ikoga tješim, nisam duhovni otac, ja sam premijer", "Previše smo izloženi slučaju. A takva država je slučajna država", "Ja da recimo ovdje živim, ja bih tužio državu" ili "Zanima nas za koga bi glasao papa Franjo, ja sam uvjeren za nas". 

Često bi nešto izgovorio, a tek onda promislio

Javnost ga je ili voljela ili mrzila. Često bi nešto izgovorio, a tek onda promislio. Kako je mandat tekao, tako je Zoran bio sve borbeniji. Zamjerio se susjedima, u jeku migrantske krize, dijelio je lekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šaraj malo brate, šaraj malo, dakle šalji to malo gore u Mađarsku, u Rumunjsku, šalji u Hrvatsku, mi ćemo po svuda", kazao je Milanović 2015. 

"Sazrio nakon što se maknuo iz politike"

Bahati Zoki, kako su ga mnogi zvali, nije uspio postati premijer po drugi put. Zato je nakon poraza priznao. "Ako ikada budem zastupao svoju zemlju nakon ovoga zastupat ću je glavom, karakterom, čvrstinom", rekao je 2016. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to je i učinio. Na vlastitom karakteru gradio je kampanju, priznao greške iz prošlosti. Tako ga se sjeća i bivša premijerka Jadranka Kosor. 

"Mislim da je Zoran Milanović, u odnosu na mene, u vezi mog iskustva, on je pokazao ono što bi trebali mnogi dužnosnici, a to je ta ljudska dimenzija, ta neka empatija. Mislim da nakon što je izgubio i maknuo se iz politike, na neki način i sazrio", kazala je Kosor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Milanovićem zadovoljni i bivši predsjednici

Godine očito čine svoje, jer su s novim predsjednikom itekako zadovoljni i bivši. "Ono što dužnost predsjednika zahtijeva bez obzira na temperament je određena decentnost i mislim da će tu Milanović biti ispred Kolinde Grabar-Kitarović koja je svojim ponašanjem, koje je zaista bilo nepredsjedničko u mnogim trenucima, vratiti dignitet funkciji predsjednika Republike", kazao je Ivo Josipović

"Mislim da je Hrvatska profitirala, jer će sada kako god bilo, Hrvatska mijenjati smjer. Mislim da je on sazrio političar, da će izvući pouke iz onoga što je bilo dok je bio na drugoj funkciji i vjerujem da će biti dobar", kazao je Stjepan Mesić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njega je kroz cijelu kampanju bila i nova prva dama. Na pitanje je li spremna biti prva dama, Sanja Musić Milanović je odgovorila "očito". "Ja mislim da na ponos, dat ću sve od sebe", kazala je na pitanje kakav će biti prva dama. 

Dat će i on, tako je barem obećao. "Bit ću najbolji prijatelj Andreja Plenkovića dok bude premijer. To ne mislim ironično. To je dužnost predsjednika", kazao je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi predsjednik, novo stari karakter. U Tvornici pobjeda, kako je sam jučer rekao, dočekao je svoju.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo