meteoalarm izdao niz upozorenja / Danas vrhunac toplinskog vala, a onda stiže nevrijeme: temperature će pasti za 10 stupnjeva

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL/ILUSTRACIJA

Zbog izrazito visokih temperatura, koje će se danas penjati do 38 Celzijevih stupnjeva, Meteoalarm je gotovo cijelu Hrvatsku obojio u crveno. Izdano je i niz narančastih upozorenja zbog mogućih grmljavinskih nevremena

8.7.2015.
8:48
Borna Filic/PIXSELL/ILUSTRACIJA
VOYO logo

Toplinski val koji je zahvatio cijelu Hrvatsku svoj će vrhunac doživjeti danas. Protekle noći temperature se nisu spuštale ispod 25 Celzijevih stupnjeva, a u Čakovcu je već u 7 sati ujutro izmjereno 27, dok su se Mljet i Split probudili na 26.

Prema prognozi DHMZ-a, i danas će biti vrlo vruće, no poslijepodne sa sjeverozapada dolazi postupno naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom koje će zahvatiti najprije unutrašnjost, a navečer i sjeverni Jadran. Temperature bi se mogle spustiti i za desetak stupnjeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalno je moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme, osobito u sjeverozapadnim predjelima. Slab do umjeren jugozapadni vjetar poslijepodne će na kopnu okrenuti na sjeverni, mjestimice s jakim udarima. Na Jadranu će puhati slabo do umjereno jugo. 

Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za gotovo cijelu Hrvatsku zbog izrazito visokih temperatura, koje će se danas penjati do 38 Celzijevih stupnjeva. Izdano je i niz narančastih upozorenja, i to za gospićku, karlovačku, riječku i zagrebačku regiju zbog mogućih grmljavinskih nevremena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Meteoalarm
Image
Foto: Meteoalarm

Zagreb: pojačan rad hitne službe za najmanje 10 posto 

Prema podacima Hitne medicinske službe za Grad Zagreb, tijekom protekla 24 sata u Zagrebu su hitne službe s liječnikom izišle na teren 220 puta, od kojih je utvrđeno da su velike vrućine uzrokovale deset posto intervencija, odnosno do slučajeva kolapsa. Za prethodna 24 sata postotak intervencija zbog vrućine iznosio je 11 posto.

"To su očiti slučajevi posljedica visokih temperatura, ali visoke temperature mogu doprinijeti pogoršanju zdravlja i drugim slučajevima na kojim smo intervenirali, ali to možemo znati nakon što se detaljno obradi svaki slučaj", kazao je voditelj službe Marin Buljan i najavio da će zahlađenje donijeti olakšanje među osjetljivije stanovništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tijekom ljetnih mjeseci (od 15.5. do 15.9.) u protekle tri godine zabilježen je porast intervencija Hitne medicinske službe za Grad Zagreb. Godine 2012. prijavljeno je 55 tisuća oboljelih, 2013. godine 62 tisuće oboljelih, te 2014. bilo je 80 tisuća oboljelih.

Prema skupinama dijagnoza po organskim sustavima vidljiv je porast svih pobola nakon naglog povišenja temperatura zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema organskim sustavima naglo povišenje temperature zraka na ekstremno visoke razine pogađa sve organske sustave s posljedicom pogoršanja kroničnih bolesti i iniciranja novonastalih cirkulatornih bolesti, kažu u HZJZ.

Povećan broja slučajeva korelira s porastom temperature zraka. Više je prijavljenih slučajeva dobne skupine 7 do 19 godina i među starijim stanovnicima preko 65 godina. U više slučajeva žene traže medicinsku pomoć u odnosu na muškarce za vrijeme trajanja toplinskih valova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analizirajući smrtnost pokazalo se da je u 2012. godini u Zagrebu tijekom tjedna u kojem je toplinski val zahvatio grad, krajem srpnja i početkom kolovoza, smrtnih ishoda bilo pet posto više u odnosu na tjedne bez toplinskog ekstrema.

Epidemiološka analiza prijema iz hitnih medicinskih službi u Zagrebu 2012. godine pokazala je da prijem bolesnika tijekom tjedna toplinskog vala porastao sa šest tisuća na deset tisuća. Dulji i ekstremniji toplinski valovi donose veće rizike. Budući da su ostali rizici povišeni jedan do pet dan nakon toplinskog vala, prevenciju i liječenje je važno provoditi ne samo za vrijeme toplinskog vala, nego i nakon toga, kažu u HZJZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo