SJEVER EUROPE MIJENJA STAV / Danska prihvatila oštru reformu prava na azil: migrantima će moći zaplijeniti gotovinu i predmete kako bi platili boravak u zemlji

Image
Foto: AP

Nakon rasprave koja je potrajala nešto manje od četiri sata, za tekst koji je podastrla manjinska vlada liberalnog premijera Larsa Loekkea Rasmussena glasovao je 81 od 109 zastupnika, 27 je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan

26.1.2016.
19:03
AP
VOYO logo

KOPENHAGEN - Danski parlament je u utorak golemom većinom prihvatio oštru reformu prava na azil koja treba odvratiti migrante da traže azil u toj zemlji uključujući oduzimanje vrijednosti kako bi platili boravak, unatoč prosvjedima organizacija za ljudska prava.

Policija će moći pregledavati njihovu prtljagu i zaplijeniti gotovinu iznad 10.000 kruna (1340 eura) i predmete čija vrijednost premašuje taj iznos. Izuzeti su predmeti velike sentimentalne vrijednosti poput vjenčanog prstenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je zakon u inozemnom tisku potaknuo usporedbe sa zapljenom židovske imovine u nacističkoj Njemačkoj. No vlada smatra da oni koji od Danske traže pomoć moraju i pridonositi, ako za to imaju mogućnosti.

Mjere koje uključuju i produljenje spajanja obitelji među izbjeglicama s jedne na tri godine najnoviji su znak da dobrodošlica izbjeglicama u nordijskim zemljama nestaje dok golemi broj ljudi bježi pred ratovima i siromaštvom u Africi i na Bliskom istoku u potrazi za boljim životom u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon rasprave koja je potrajala nešto manje od četiri sata, za tekst koji je podastrla manjinska vlada liberalnog premijera Larsa Loekkea Rasmussena  glasovao je 81 od 109 zastupnika, 27 je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan.

Sedamdeset zastupnika nije sudjelovalo u glasovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda ishod nije bio upitan otkako su početkom siječnja desnica i socijaldemokrati, najveća oporbena stranka, postigli dogovor o tom pitanju, ovo glasovanje je za zastupnike iz stranke Zelenih i krajnje ljevice bilo prigoda za oštru kritiku.

Smjenjivali su se za govornicom napadajući tekst koji, po njihovoj ocjeni, donosi u tu skandinavsku zemlju "dašak nacionalizma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reforma koja po mišljenju UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR) potiče "strah i ksenofobiju", predviđa oduzimanje vrijednih osobnih stvari migrantima, smanjenje njihovih socijalnih prava te produljenje roka za spajanje obitelji i izdavanja dozvole za stalni boravak.

"Sve dok se svijet ne ujedini i ne pronađe zajedničko rješenje, Danska mora djelovati", opravdao se liberalni zastupnik Jakob Ellemann-Jensen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo