Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
GLASAJTE ZA GINKO

Daruvarski Adam može postati europsko stablo godine! Star je 242 godine, a ima i svoju družicu Evu

Iako ima još 15 konkurenata, definitivno je jedan od favorita

Matija Mlinarić/ 10.2.2020. u 7:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jeste li znali da u Hrvatskoj postoji drvo ginka staro 242 godine, a koje se natječe i za europsko stablo godine? Iako ima još 15 konkurenata, definitivno je jedan od favorita. Daruvarski ginko, najstarije stablo ove vrste u Hrvatskoj i drugo najstarije u Europi, za pobjedu ipak treba vašu pomoć.

Daruvarski Adam, kako je od milja nazvan, sa svojom raskošnom krošnjom i deblom opsega sedam metara ponosno stoji ispred ulaza u dvorac Janković. No, nije usamljen. U svojoj sjeni čuva i nešto mlađu družicu - Evu. Sada je Adam uvršten u natjecanje za europsko stablo godine, a Daruvarčani su nadaju da će nagradu i dobiti. 

Ima dobre šanse, no konukrencija je jaka

U Daruvaru se našao i poznati Britanac koji promovira natjecanje za europsko drvo godine. Hrvatski predstavnik, jednostavno ga je očarao.

"Htio sam ga vidjeti čim sam vidio njegovu fotografiju. Rekao sam si: Moraš otići i vidjeti ga uživo", kaže Rob McBride. "Mislim da ima dobre šanse. U konkurenciji ima snažnog drveća. Rusko drvo će jako dobro proći, češko drvo također. Ono je isto bilo na spektakularnoj lokaciji u rezervatu", kaže McBride. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Igrom slučaja, iako bi neki rekli da se možda radi o špijunaži, kod ginka su se okupile i maškare iz Češke koje već godinama obilaze Daruvar. Kako njihovo drvo ili neko drugo ne bi odnijelo pobjedu potrebno je otići na stranicu europsko drvo godine i glasati za daruvarski ginko. Glas morate dati još nekome, ali bez brige, to ne mora biti na štetu hrvatskog kandidata.

"Ja sam i prije nego što sam došla u Daruvar glasala da ginko postane europsko drvo godine, i to strateški. Morate izabrati dva drveta, ginko kao prvo i onda potražite zadnje drvo, ono s najmanje glasova da ne konkurira našem ginku, i to sam savjetovala i svim svojim prijateljima", kazala je Antonija iz Dugog Sela. 

Upravo se čita

Image
LIGA NACIJA

Hrvatska je na Final Fouru: Saznajte tko prijeti Vatrenima i kad se borimo za titulu

Pobjednik će biti pronađen 17. ožujka

Pobjeda na ovom natjecanju, očekuju iz Daruvara, pomoći će i njihovom turizmu. "Na to i računamo, uz već postojeće strane goste koje imamo kroz godinu, vjerujemo da će to dovesti još veći broj posjetitelja", kaže direktorica Turističke zajednice Daruvar-Papuk Ivana Plažanin Vuković. 

Natjecanje za europsko stablo godine traje do 29. veljače, a pobjednik, nadamo se, ginko, bit će proglašen 17. ožujka u Bruxellesu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Matija Mlinarić/ 10.2.2020. u 7:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
nisu zaštitili dizajn?

U Zagrebu već krenule jeftine kopije plavih gradskih vreća za smeće? 'Ovo se pojavilo jutros na tržnici'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba