o današnjoj presudi / Davor Ivo Stier za RTL Danas: 'Niz država članica kao i Europska komisija te američka strana rekli su - ovo je bilateralni spor'

Hrvatska je učinila aposlutno sve prema Bečkoj konveciji da izađe iz ovog arbitražnog postupka, a to je i glavna pravna savjetnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova koja je 2015. bila na toj poziciji i potvrdila.

29.6.2017.
18:38
VOYO logo

U studiju RTL-a Danas gostovao je donedavni ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier koji je komentirao današnju presudu Arbitražnog suda u Den Haagu, kojom je odlučeno da Hrvatska ostaje bez većine Piranskog zaljeva te da Slovenija dobiva izlaz na otvoreno more.

Slovenci tvrde da su dobili doticaj s otvorenim morem - je li to teritorijalni kontakt?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo treba reći da danas za Hrvatsku nije relavatan dan. Nama je relevantan srpanj 2015. kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio odluku da izlazi iz arbitraže, jer je ona nepovratno kompromitirana, jer je Slovenija prekršila taj arbitražni sporazum, a ne Hrvatska. Kada se to dogodilo sudac je pozvao i stalnog predsjednika Međunarodnog suda pravde Ujedinjenih naroda Ronnyja Abrahama da dođe u arbitražu da bi joj time dao legitimtet. On je i došao i kada je  vidio koliko je to kompromitirano u roku od par dana dao je ostavku. To samo pokazuje koliko je to bilo korumpirano i kompromitirano i zašto je Hrvatska doista morala otići.

Izgubljen je svaki kredibilitet jer Hrvatska je u to ušla dobre vjere, ali Slovenija je znala da ne može samo s arbitražnim sporazumom dobiti ono što je htjela. Čak imaju i odluku slovenskog parlamenta da neće poštivati odluku arbitražbog suda ako ne dobiju ono što žele. Onda su išli korumpirati sud. Za Hrvatsku ovo pravno nije relevantno. Mi smo u skladu s Bečkom konvencijom izašli iz ove arbitraže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imali ste uvid u te dokumentne, možete li nam reći da je napravljeno sve u skladu s procedurom i Bečkom konvecijom i da taj sporazum o arbitraži ne vrijedi, jer sudac je danas drugačije govorio?

Neće on sam sebe kompromitirati, ali mi smo učinili sve što je propisano Bečkom konvencijom. To je bila odluka Vlade koju su počeli provoditi, prvo Vlada Zorana Milanovića, a kasnije Vlada Tihomira Oreškovića i sada i Vlada Andreja Plenkovića. Sve je učinjeno, a to je i glavna pravna savjetnica Ministarstva vanjskih i  europskih poslova koja je 2015. bila na toj poziciji i potvrdila. Hrvatska je učinila aposlutno sve prema Bečkoj konveciji da izađe iz ovog arbitražnog postupka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, brine malo reakcija Njemačke. To nije 'obična' zemlja, znamo što je značila u procesu osamostaljenja Hrvtaske? Također, što kažu Amerikanci?

Njemačka je imala taj stav i 2015. godine. Imala je i Europska komisija takav stav. Danas je Komisija bila puno opreznija, rekli su - 'mi smo ovo primili na znanje sad ćemo to i proučiti'. A prije mjesec dana je je rekla - naša podrška arbitraži je načelna, ali u ovom konkretnom slučaju koji je vrlo specifičan, a bilateralan je spor, tražimo samo dijalog između Zagreba i Ljubljane. Američki stav je vrlo jasan, oni kažu da je ovo bilateralni spor, dakle da postoji i drugi načini na koji se to može rješiti i da očekuju od dvije NATO države, Hrvatske i Slovenije, da to kroz  bilateralni dijalog i riješe. I Hrvatska je zato i spremna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je moguće da hrvatska diplomacija koja ima dobre odnose s Njemačkom  nije uspjela Njemcima objasniti što se tu događa?

Njemačka pozicija od samog početka je bila takva, ali ono što je važno niz drugih država članica kao i Komisija i američka strana rekli su - ovo je bilateralni spor. I njemački predsjednik pored slovenskog predsjednika i hrvatske predsjednice je izgovorio - 'ovo je ipak bilateralani spor i očekujem od Zagreba i Ljubljane da to riješe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitavu priču o arbitraži pogledajte u videu:

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo