Borba s virusom / Dekan Zdravstvenog veleučilišta: Dosta nam je dežurnih katastrofičara koji su otišli, a sada dijele zloguke Nostradamus-prognoze

Image
Foto: PIxsell

Veliki broj studenata Zdravstvenog veleučilišta mobilizirano je i svakodnevno pomaže u borbi protiv pandemije

9.11.2020.
8:42
PIxsell
VOYO logo

U jeku pandmeije koronavirusa, kada se zdravstveni sustav bori da ostane glavom iznad vode, svaka je pomoć neophodna. Preopterećeni, iscrpljeni liječnici i medicinske sestre trebaju pomoć.

Zdravstveno veleučilište u Zagrebu najstarija je obrazovna ustanova za sve zdravstvene profesije, osim doktora medicine i stomatologije. Ondje se školuju labornatni, sanitarni inženjeri, inženjeri radiologije, radni terapeuti, fizioterapeuti i studenti sestrinstva. Ukupno ih je četiri tisuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dekan Zdravstvenog veleučilišta prof.dr.sc. Krešimir Rotim ističe za Slobodnu Dalmaciju kako je veliki broj njihovih studenata mobilizirano.

Image
regrutacija u zdravstvu /

Epidemiolozi na koljenima, 2000 zdravstvenih djelatnika izvan pogona: 'Sustav nije pred kolapsom, sustav je kolabirao već davno'

Image
regrutacija u zdravstvu /

Epidemiolozi na koljenima, 2000 zdravstvenih djelatnika izvan pogona: 'Sustav nije pred kolapsom, sustav je kolabirao već davno'

"Putem naše web-stranice te pozive prosljeđujemo našim studentima. Na taj način oni putem Student servisa rade u, naprimjer, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Andrija Štampar", koji je trenutno zbog pandemije vjerojatno najopterećenija zdravstvena ustanova u sustavu. Ovisno o edukaciji, rade na prijemnom šalteru, pomažu epidemiolozima u praćenju kontakata ili u mikrobiološkom laboratoriju, uzimaju briseve na "drive in" punktovima", izjavio je Rotim i dodao kako poslodavci nastoje studentima davati poslove koji su manje rizični.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Andrija Štampar" ističe kao ustanovu s kojom imaju najbolje iskustvo suradnje.

"Prije nekoliko dana uslijedio je i dopis našeg ministra Radovana Fuchsa o razmatranju mogućnosti aktiviranja naših sestara koje imaju licenciju, odnosno koje su završile srednju medicinsku školu, ili onih na završnim godinama studija", poručio je Rotim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studenti zdravstvenih struka organizirali su se otvaranjem grupe na Facebooku. Pitaju se zašto se za pomoć prvo okreće osobama u mirovini, koji su i sami rizična skupina, dok se mlade koji su željni rada ne uključuje u borbu.

"Ukazali su na problem što šest mjeseci do godinu dana čekaju na staž, zbog čega se oni koji imaju diplomu ne mogu realizirati u praksi. Ovo je prilika pitati zašto na Zavodu za zapošljavanje ima preko tisuću diplomiranih zdravstvenih radnika svih profila koji čekaju pripravnički staž", rekao je Rotim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rotim hvali svoje studente i smatra kako su dragocjen resurs.

"Odlučili su se za altruističku i humanu profesiju, te su nas već kontaktirali sa željom da pomognu ako treba. Naši izvanredni studenti već su sada na prvoj crti borbe s pandemijom", poručio je Rotim i dodao kako mlade treba bez odlaganja zaposliti i adekvatno platiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. dr. sc. Rotim naglašava da ako imate iskusan i vrhunski educiran tim liječnika, sestara i svih drugih djelatnika, onda možete i u rat: " A ovo je rat! Međutim, svaka vojska treba imati vještog i hrabrog vođu. Leadership je u kriznim vremenima presudan. Ljude treba voditi i preuzimati odgovornost teških i katkad nepopularnih odluka. I naravno, uvijek biti na čelu i biti grudobran za svoje ljude. Morate znati u trenutku reagirati, ali i nositi se sa svojim pogrešnim odlukama. Ljude treba hrabriti, poticati i omogućiti im da rastu uz tim. Danas nam više nego ikad treba optimizam, hrabrost i vjera u naše mogućnosti, te odlučnost da prebrodimo i ovu krizu. Dosta nam je dežurnih katastrofičara koji su otišli iz Hrvatske kad je bilo najteže, a sada s daleke i sigurne udaljenosti dijele savjete i zloguke Nostradamus-prognoze, iako nisu epidemiolozi ni virolozi", poručio je Rotim. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo