Oglasili se iz zavoda / Denisu (18) proveli vještačenje na bolest - na cesti! 'Tri ravnatelja ne mogu se dogovoriti za kopiju ključa'

U HZMO-u su u samo jednom danu obavili tri vještačenja na ulici ispred zgrade u Mihanovićevoj u Zagrebu

5.10.2018.
15:40
VOYO logo

Nebrojeno smo puta pisali o tome kako su osobe s invaliditetom u Hrvatskoj sve češće građani drugog reda. Najbitniji u vrijeme predizbornih obećanja, nitko i ništa kada je najbitnije. Nakon što smo u veljači i ožujku ove godine istražili brine li gradske čelnike činjenica da su podizne platforme za osobe s invaliditetom u Zagrebu u groznom stanju (ili uopće ne postoje), nakon najnovijeg događaja, izgleda kako nikoga nije briga. 

Nikoga nije briga što je 4. listopada na adresi A. Mihanovića 3 u čijim se prostorijama zgrade nalazi, između ostalog, i Poliklinika za reumatske bolesti, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Denis (18) s cerebralnom paralizom najvišeg stupnja i oštećenim vidom morao obaviti vještačenje - na ulici. Inače, u prostorijama zgrade nalazi se Zavod za mirovinsko osiguranje koje je u prizemlju, Zavod za vještačenje koji se nalazi na prvom katu i Poliklinika za reumatske bolesti, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju koja koristi prostorije u podrumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova i nekorištena rampa

Problem je u tome što postoji samo jedan način da dođete do prvog kata, točnije, prostorije za vještačenje, a to je da se spustite u podrum gdje se nalazi Poliklinika i onda dizalom dođete na prvi kat. Osobe u kolicima jedino se mogu spustiti dolje s rampom, a koja izgleda svakako, samo ne upotrebljavano.

Osim što je to već dovoljno apsurdno, za korištenje rampe potreban je i ključ, a taj ključ drži portir koji se ne smije pomaknuti sa svog mjesta i ne smije nikome drugome predati ključ da otključa platformu. Ne možemo se ne zapitati kako je u redu da se vještačenje bolesti obavlja na ulici, uz  buku, automobile, druge ljude? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri ravnatelja, nijedno rješenje

Samo u četvrtak su obavili tri vještačenja na ulici ispred zgrade.

"Čekamo vještačenje. Ne možemo u zgradu jer portir ne smije napustiti svoje radno mjesto niti ikome dati ključeve za platformu. Vještačenje će biti na ulici, čekamo da siđu na cestu", napisala je Nadica Bjelčić na Facebooku. U razgovoru za Vijesti.hr, otkrila nam je kako je doznala da se sva tri ravnatelja tih državnih ustanova u istoj zgradi ne mogu dogovoriti oko kopije ključa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kopija jednog ključa je 10 kuna, ali čini se da je i to preveliki zalogaj. Što je još gore, manju djecu s invaliditetom nose na rukama do prostorija za vještačenje", ispričala nam je Nadica Bjelčić. Na upit je li ovo prvi put da im se tako nešto dogodilo, kazala nam je kako je riječ o ponavljajućem procesu.

"Mi vještačenje moramo obavljati svake četiri godine, a ovo se navodno događa od početka 2015. godine", otkriva nam Nadica pa dodaje: "Vještačenje je trajalo desetak minuta, a muž i ja smo se cijelo vrijeme u nevjerici smijali. Djelatnicima zavoda je vidno bilo neugodno i ispričavale su nam se govoreći kako smo mi već treći danas koji nisu mogli doći gore".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zavod  će i dalje ustrajati u tome da se ista ili slična situacija ne ponovi'

Slijedom toga odlučili smo kontaktirati HZMO (Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje). Zatražili smo njihov komentar kako je moguće da portir ne smije nekome drugome prepustiti ključeve za platformu ako je jasno da je platforma potrebna? Prema našim saznanjima, platforma izgleda nekorišteno pa nas je zanimalo i koliko se često platforma koristi te koristi li se uopće, a još bitnije, otkad ta platforma ondje stoji.

Odgovor je pristigao od Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a prenosimo ga u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom  svakom vještačenju i osobi koja se vještači pristupa na najvišoj razini stručnosti. Trenutni prostorni uvjeti postavljaju izazove koje na različite načine nastojimo premostiti, a sve u cilju ubrzavanja postupka vještačenja i skraćivanja rokova čekanja na vještačenje.

Središnji ured Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom se od osnutka nalazi u prostorijama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u Mihanovićevoj 3, u Zagrebu. Zajedno s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje nastojimo naći optimalna rješenja kako bi osigurali adekvatan pristup osobama s invaliditetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neugodna situacija s g. Denisom Mihokovićem koja se jučer dogodila je izuzetak, jer Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom na navedenoj lokaciji svakodnevno vještači osobe s invaliditetom nesmetano i bez  ikakvih prepreka uz uporabu rampe-dizala.

Zavod  će i dalje  ustrajati u tome da se ista ili slična situacija ne ponovi. Napominjemo, da na istoj adresi u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u radnom odnosu je osoba s invaliditetom (kreće se u invalidskim kolicima), koja  svaki dan pri dolasku i odlasku s posla nesmetano koristi rampu-dizalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S nadležnim ministarstvom, Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u postupku je iznalaženja adekvatnijeg prostora koji će svojim kapacitetima i opremljenošću udovoljiti svim segmentima rada.
Stoga nam je namjera u narednom razdoblju ostvariti sve uvjete koji će korisnicima naših usluga omogućiti potpunu pristupačnost.

I na kraju, ovim putem izražavamo žaljenje zbog neugodnosti koju je jučer imao g. Denis Mihoković te se najdublje ispričavamo i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom će učiniti sve da se isto ne ponovi", stoji u odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasili se i iz HZMO-a

Stigla je i reakcija Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Iskreno nam je žao i koristimo ovu priliku da uputimo isprike obitelji zbog nemilog događaja te ćemo učiniti sve da kao većinski vlasnik zgrade u Mihanovićevoj 3 u Zagrebu, dogovorimo s ostalim korisnicima zgrade osiguravanje pristupačnosti za osobe s invaliditetom. Iako događaj nema dodirne točke s uslugama HZMO-a, osim što se zbio ispred i u zgradi koja se nalazi u većinskom vlasništvu Zavoda, i ne možemo odgovarati za postupke ostalih korisnika zgrade, iskreno se nadamo i vjerujemo da se slučajevi poput jučerašnjeg više neće dogoditi jer cilj je korisnicima biti na usluzi, bez obzira na okolnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje većinski je vlasnik zgrade na adresi A. Mihanovića 3, no zgradu osim HZMO-a koriste još tri institucije: Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Poliklinika za reumatske bolesti, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr. Drago Čop.

Budući da se zgrada nalazi unutar područja povijesne urbane cjeline grada Zagreba, vanjski arhitektonski zahvati, u smislu gradnje fiksne rampe za pristup osobama s invaliditetom nije moguć, stoga je iznađeno rješenje u instalaciji pokretnih rampi koje se nalaze na sporednim ulazima u zgradu te korištenjem dizala unutar zgrade. Vjerujemo da ćemo u suradnji s ostalim institucijama problem žurno riješiti ili kroz organizaciju dežurstva radnika ovlaštenih za upravljanje rampama za osobe s invaliditetom ili organizacijom vještačenja u redovno radno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskreno se nadamo i vjerujemo da se slučajevi poput jučerašnjeg više neće dogoditi, a sve radi činjenice da zaista želimo korisnicima biti na usluzi, bez obzira na okolnosti." 

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo