SOLIDARNOST NA DJELU / Desa Baković prodala je stan i odrekla se novca da bi pomogla školovati siromašnu djecu

Image
Foto: Facebook / Solidarna - zaklada za ljudska prava i solidarnost

Solidarnost se svim pokušajima zatiranja u ovom društvu ipak piše velikim slovima

31.3.2019.
11:00
Facebook / Solidarna - zaklada za ljudska prava i solidarnost
VOYO logo

Živimo u svijetu rastuće nejednakosti među ljudima dok sve manji broj njih raspolaže sve većim bogatstvom i svakim je danom sve jasnije da pravedniji društveni i ekonomski odnosi bez solidarnosti nisu mogući, i to na svjetskoj razini.

Međutim, koliko god pojedinci okupljeni oko primjerice različitih humanitarnih akcija mogu doslovce preokrenuti 'naše male svjetove' ipak je riječ o sanaciji i na državi, odnosno državama leži odgovornost rješavanja sistemskog problema nejednakosti građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imajući na umu da na tom polju predstoji još puno rada s obzirom na to koliko je država zakazala, na smanjivanju socijalnih i ekonomskih razlika u društvu kako bi pomogli ljudima da budu ravnopravni članovi i članice zajednice rade zaklade i fondacije. 

Da nažalost važnost filantropije u Hrvatskoj još uvijek dovoljno ne shvaćamo, ali i da ona ne smije postati zamjena za sistemsko pružanje socijalnih usluga tako da dobrovoljni i proizvoljni činovi milosrđa postanu glavna garancija socijalne ravnoteže ili da netko čak iz namjera koje nisu dobre iskorištava 'grešku' u sustavu, već smo upozoravali. Važno je, naime, razumjeti da filantropija ponekad kompenzira slabe karike u sustavu, ali bez namjere da ih zamijeni privatnom inicijativom, već da potakne promjene.

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Škola, učenici prvašići

Školarci (Ilustracija) Damir Spehar/PIXSELL

S obzirom na sve navedeno jasno je i da razvijati socijalni kapital nije nimalo lako pa tim više poštovanja izaziva primjer Dese Baković, koja je prije gotovo točno godinu dana za svoj 101. rođendan odlučila Zakladi SOLIDARNA donirati 600.000 kuna od prodaje vlastitog stana za pokretanje programa podrške školovanju siromašne djece, kao posljednju želju nje i njenog pokojnog muža Jerka, zagrebačkog ilegalca, logoraša i partizana te brata ubijenih skojevki i antifašističkih heroina Rajke i Zdenke Baković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prilikom razvijanja kriterija za dodjelu kod prijava za stipendije u obzir su uzeti nalazi istraživanja o siromaštvu djece i namjera Fonda bila je komplementirati druge javne i privatne programe podrške školovanju djece i mladih. Donesena je odluka kako će Fond pružati financijsku, materijalnu i stručnu podršku školovanju siromašne djece i mladih, i to prvenstveno osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta koja su izložena materijalnoj deprivaciji, riziku socijalnog isključivanja i diskriminacije, a pritom u svojoj okolini možda nemaju adekvatnu podršku za razvoj samopouzdanja i vještina  potrebnih za uspješno školovanje. S obzirom na dosadašnje filantropsko djelovanje obitelji Baković u suradnji s Građanskim odborom za ljudska prava u područjima pogođenima ratom, primarni, no ne i isključivi geografski fokus usmjerio se ka malim sredinama na Kordunu, Baniji i rubnim područjima prema Lici i Gorskom kotaru'', objasnio za Vijesti.hr tajnik Zaklade SOLIDARNA Ivan Blažević

Image
Foto: Guliver/Thinkstock/Arhiva
Image
Foto: Guliver/Thinkstock/Arhiva

Učenici u razredu, ilustracija, škola, učenje, razred

Obrazovanje kao zalog za budućnost (Ilustracija) Guliver/Thinkstock/Arhiva

''Odluka o dodjeli financijske i materijalne potpore temeljila se na analizi svake pojedinačne prijave koja je prikupljena putem izravnih konzultacija sa socijalnim i odgojno-obrazovnim radnicima i radnicama u javnim ustanovama te s voditeljima i voditeljicama programa organizacija civilnog društva usmjerenih na suzbijanje siromaštva te socijalno uključivanje i obrazovanje djece i mladih'', istaknuo je Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fond 'Desa i Jerko Baković' dodijelio je financijsku podršku odnosno stipendije za 30 djece odnosno mladih osoba u dobi od 10 do 18 godina, iz 20 različitih sredina u svrhu podrške uspješnom osnovnoškolskom odnosno srednjoškolskom školovanju tijekom trajanja školskih godina 2017./18., 2018./19. i 2019./20.),  u ukupnom iznosu od 500.000 kn. Zbog specifičnih razloga i okolnosti jednoj osobi nije bila potrebna stipendija te je Fond nastavio pružati podršku 29 djece, odnosno mladih.

Uz financijsku podršku, Fond ciljano nastoji pribaviti doniranu opremu, knjige, odjeću i dodatne oblike poduke i psihosocijalne podrške u skladu s potrebama pojedinog djeteta, a namjera je organizirati i tematske radionice razmjene znanja i razvoja socijalnih vještina za sve stipendiste. ''U tome usko surađujemo i sa savjetnicima i savjetnicama te obiteljima svakog djeteta, a SOLIDARNA je pri pokretanju i tijekom rada Fonda ostvarila odličnu suradnju s učeničkim domovima, odgajateljima s kojima smo u čestom kontaktu kako bismo nastojali što je moguće više reagirati na potrebe stipendista i stipendistima koji su nastavili školovanje izvan mjesta prebivališta. Također, povezali smo se s nekim većim donatorima koji su prepoznali važnost i vrijednost Fonda kao i ulaganja u obrazovanje te su postali ili naši trajni donatori'', istaknuo je Blažević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstockphotos.com /Arhiva
Image
Foto: Thinkstockphotos.com /Arhiva

Računalo, Djeca, Učenje

Priprema za ispite uz potrebnu pomoć (Ilustracija) Thinkstockphotos.com /Arhiva

Napominje i da im je izuzetno bitno povezati se i s potencijalnim donatorima koji bi bili spremni donirati nešto od IKT opreme, posebno računala ili laptopa jer se to često javlja kao potreba, posebno kod mladih koji se pripremaju za maturu. Naime, specifičnost u odnosu na ostale stipendije za obrazovanje je u tome što Fond pomaže isključivo učenike i učenice osnovnih i srednjih škola te direktno plaća ono što je potrebno, a jedina studentica koju stipendiraju je Romkinja koja je upisala Policijsku akademiju i toj djevojci plaćaju dom u Zagrebu i džeparac. 

Dječaku iz Rijeke Fond plaća psihologa i logopeda, dječaku iz Krnjaka različite radionice, jednoj djevojčici dom… a stipendije nisu jednogodišnje, već je ideja da traju do kraja škole. S obzirom na to da je novac koji je donirala Desa Baković dovoljan za par godina Zaklada SOLIDARNA humanitarnim akcijama nastoji namaknuti ostatak.

''Namjera Zaklade je prikupiti i dodatna donatorska sredstva kako bi Fond postao trajni izvor podrške za djecu i mlade kojima socio-ekonomska deprivacija otežava uspješno školovanje, tijekom 2018. godine organizirali smo SOLIDARAN koncert za djecu Fonda 'Desa i Jerko Baković' u Kinu Europa građani i građanke imali su prilike uživati u zvucima SO-DO El Sistema dječjeg orkestra i Pavle Miljenović Jazz Kvarteta i pritom učiniti dobro djelo i donirati za pristupačno i kvalitetno školovanje siromašne djece'', istaknuo je Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook / Solidarna - zaklada za ljudska prava i solidarnost
Image
Foto: Facebook / Solidarna - zaklada za ljudska prava i solidarnost

Ovoga ponedjeljka Zaklada u sklopu fonda za pokrivanje stipendija organizira humanitarnu dvosatnu večer stand-up komedije 'TOP LISTA REGIONALISTA' u zagrebačkom kinu Europa, a ideja je krenula od komičara Peđe Bajovića koji je organizirao svoje kolege iz regije i svi dolaze potpuno besplatno nastupati za djecu širom Hrvatske. Također, uskoro slijede i nove akcije: ''U 2019. godini u rujnu planiramo i biciklijadu 'Solidarno s ciljem“ na koju su pozvani svi, od najmlađih do najstarijih kako bismo se zajedno podružili i odvozili za siromašnu djecu kojoj je samo potrebna podrška i prilika da steknu obrazovanje, a time i priliku za kvalitetan život'', najavio je Blažević.

''Vjerujemo da svatko u svom poslu, zvanju i pozivu može na svoj specifičan način pomoći te smo otvoreni svim ljudima dobre volje koji imaju ideje kako možemo svi skupa podržati mlade u njihovom obrazovanju i osobnom razvoju'', zaključuje Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

A kad govorimo o fondovima, valja podsjetiti i da je Zaklada SOLIDARNA pokrenula osnivanje još jednog fonda solidarnosti 'SOLIDARKA', koji je namijenjen pružanju prve pomoći žrtvama kršenja ljudskih prava, novinarima, aktivistima, zviždačima koji su prepušteni sami sebi i/ili izloženi administrativnim, političkim i društvenim pritiscima. 

Zahvaljujući donacijama građana, Fond SOLIDARKA, pruža kriznu financijsku pomoć te pravnu zaštitu svima čija se ljudska prava krše, a sustav ih nije spreman zaštititi. Ciljani iznos koji početno žele prikupiti jest 50.000 kuna, a Blažević najavljuje: ''Kako bismo prikupili potrebna sredstva za pravovremeno reagiranje na kršenje ljudskih prava u planu su razna humanitarna događanja kojima cilj nije samo prikupiti potrebna financijska sredstva, već i osvještavanje šire javnosti o problematici kao i širenje građanske solidarnosti''.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo