model ujedinjenja / Desničari sve više preuzimaju Europu: 'Tri su uzroka za ovakav politički trend'

Desnica, uglavnom ujedinjena u žestokim stavovima o imigraciji, jača u brojnim zemljama

11.9.2018.
8:55
VOYO logo

Nisu pobijedili, ali slave kao da jesu. "Rekli su maloprije na televiziji da je teško reći tko je pobjednik ovih izbora. Ja znam tko je pobjednik. Švedski demokrati", kazao je Jimmie Akesson, predsjednik Švedskih demokrata.

Jer gotovo 18 posto za ovu krajnje desnu stranku povijesni je uspjeh. "Otkako smo u parlamentu spremni smo preuzeti odgovornost. Spreman sam razgovarati sa svim drugim strankama", kazao je Åkesson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasplet izbora - noćna je mora - za sve ostale na političkoj sceni. Jer ni lijevi ni desni blok nemaju većinu. A sa švedskim demokratima nitko ne želi. "To je stranka, čiji su predstavnici na ovim izborima željeli smrt novinarima, veličali su Adolfa Hitlera i ponižavali žrtve Holokausta", kazao je Stefan Löfven, premijer i predsjednik Socijaldemokratske stranke.

Uljuđena i jedna od najuređenijih europskih zemalja -  Švedska je po glavi stanovnika primila najviše migranata u Europi. A baš to mnogi povezuju s valom nereda i porastom kriminala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profitirali su švedski demokrati. Iza njihovog nježnog simbola, plavog cvijeta, skrivaju se nimalo nježne politike. Traže izlazak iz Europske unije, zamrzavanje useljavanja, pojačavanje deportacija!

Naslovnice danas u Švedskoj pišu o kaosu, relativne pobjednike nazivaju gubitnicima. Analitičar Žarko Puhovski objašnjava - rezultat je to sendviča u kojem se našla švedska vlada. MMF i Svjetska banka tražili su da se smanje socijalna davanja, a dio građana u strahu je zbog migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je dovelo do zauštravanja protuislamske, protuuseljeničke, i naravno onda protuljevičarske, usput su i židove i tako dalje spomenuli, u osnovi na neonacizmu zasnovane politike koja je došla do 20-tak posto podrške i više nije marginalna pojava koju možete otpisati", smatra Puhovski.

Po sličnom modelu desnica, uglavnom ujedinjena u žestokim stavovima o imigraciji sve više preuzima Europu. Na vlasti su u Italiji, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj. A nacionalističke, ultradesničarske stranke imaju sve jaču podršku i u Njemačkoj. Alternativa za Njemačku ima čak 13 posto mjesta u Bundestagu. U Francuskoj, prema posljednjem istraživanju – ultra desnu stranku Marine Le Pen podupire čak 17 posto birača. A ona na Twitteru slavi zbog raspleta u Švedskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Švedsku ultra desnica sve je jača i u Finskoj, Danskoj,  Švicarskoj, Grčkoj, Češkoj, Slovačkoj, Nizozemskoj - golemom dijelu Europe. "Uzrok tomu je trojak. Prvo potpuno nepovjerenje spram partija i njihovih idelogija. Drugo migrantska kriza i osjećaj da su stranci provalili. Čak i tamo gdje toga nema, Mađarska je najbolji primjer gdje migranata uopće nema, ali živi u strahu od migranata i to funkcionira kao činjenica i treće potpuni kolaps ljevice", kazao je Puhovski. 

Hrvatska, srećom, i barem zasad, ne slijedi europske trendove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo