kršenje mjera / Detalji novog zakona: Kazne za 'ignoriranje' COVID potvrda 10.000 kuna?

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Prijedlog je da prvo idu dva upozorenja, a ako se nakon sedam dana ogluše na to, ide postupak o izvanrednom otkazu

19.11.2021.
8:09
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Stožer civilne zaštite predstaviti će nove izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koje će ići u smjeru novčanog kažnjavanja odgovornih osoba u pravnim osobama zbog nepoštivanja uvođenja covid-potvrda, piše u petak Jutarnji list.

Tako će se i gradonačelnik Sinja Miro Bulja, koji se protivi uvođenju covid-potvrda, moći novčano kazniti, ali i drugi dužnosnici, poput predsjednika Republike, kao i sve druge odgovorne osobe jer ne poštuju odluku Stožera o uvođenju covid-potvrda u javni i državni sektori, navodi dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadašnji Zakon, koji je s izmjenama na snazi od prosinca prošle godine, predvidio je kažnjavanje odgovornih osoba u pravnim osobama za kršenje svih mjera koje donosi Stožer, a iznosi se kreću od minimalno 3000 do 10.000 kuna. Sada će se među mjerama izrijekom istaknuti i covid-potvrda kao posebna sigurnosnu mjera koja će se onda i adekvatno novčano kažnjavati, kao što je to slučaj, s primjerice, nenošenjem zaštitnih maski.

Prije nešto manje od godinu dana među sigurnosne mjere dodana je i ona o obvezi pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, o zabrani ili ograničenju održavanja javnih događanja i/ili okupljanja, te o zabrani ili ograničenju održavanja privatnih okupljanja, ali i sve odluke koje Stožer donese tim se izmjenama smatraju sigurnosnim mjerama iz ovog Zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaznom od 30.000 do 80.000 kuna sada se može kazniti pravna osoba za kršenje odluka Stožera, odnosno ako ne primjenjuje opće mjere za suzbijanje zaraze koje donosi Stožer, a fizička osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi kaznom od 3000 do 8000 kuna.

Kaznom od 30.000 do 40.000 kuna može se kazniti za prekršaj pravna osoba ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih i privatnih događanja i okupljanja, a odgovorna osoba u pravnoj osobi, kao i fizička osoba obrtnik te fizička osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost od 5000 do 10.000 kuna za kršenje zabrana o okupljanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna kažnjava se fizička osoba ako se ne pridržava obveze pravilnog nošenja maske, a od 5000 do 10.000 kuna fizička osoba, vlasnik privatnog prostora ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno zabranama i ograničenjima, donosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo