kao da su devedesete / Dežulović za RTL: 'Bi li tekst napisao drugačije? Da, napisao bih ga i žešće!'

Jedna presuda protiv novinara danima već potresa javnost. Pisac i novinar Boris Dežulović, nagrađen za najbolju kolumnu u Europi, napisao je još 2012. tekst zbog kojeg Slobodna Dalmacija sada mora platiti 150.000 kuna odštete. Slobodna je Dežuloviću otkazala suradnju, a zbog presude i otkaza reagirali su deseci novinara i intelektualaca, koji javno supotpisuju Dežulovićev tekst

14.6.2015.
18:57
VOYO logo

Boris Dežulović nikada nije znao, a niti htio, držati jezik za zubima. To potvrđuje i presuda Županijskog suda u Splitu koja kaže da je kriv što je deset osoba iz Građanske inicijative Splita u kolumni za Slobodnu Dalmaciju 2012. nazvao - gnjidama.

"Osjećam se mlado, kao da imam 26 godina, znači 1990. je, mlad sam i poletan - ni prvi ni zadnji put škartan iz novina zbog drugačijeg mišljenja. Bi li drugačije napisao tekst? Bih - napisao bih ga i žešće", komentirao je za RTL pisac i novinar Boris Dežulović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gnjidama ih je nazvao jer su ustvrdili da je Antonija Bilić 2011. godine bila neizravna žrtva Povorke ponosa u Splitu, koji su osiguravale tisuće policajaca umjesto da traže nestalu djevojku. Odvjetnica koja je često zastupala novinare na sudu smatra da je Dežulovićev komentar grub, ali ipak pravičan.

"Boro je, dakle, upotrijebio pojam gnjida - osoba koja ne zaslužuje nikakvo poštovanje. Mislim da u kontekstu bilo kakvog protivljenja gay paradama, zaštiti LGBT osoba, mislim da zavređuje da bude tako nazvano. Kako bi rekao Europski sud za ljudska prava, ako nekog političara ili javnu osobu nazovete idiotom, vi kao novinari imate pravo to učiniti, ali na sudu morate obrazložiti na čemu temeljite taj vrijednosni sud", pojasnila je odvjetnica  Vesna Alaburić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodna Dalmacija nije se ograđivala od Dežulovićevog teksta, no kad je prije nekoliko dana stigla odluka da moraju platitit 150.000 kuna, otkazali su mu suradnju.

"Radi se o mehanizmu pacificiranji i discipliniranju novinara - pazi što pišeš. Ne vrijedi više ni ono pravilo da novina stane iza novinara u kojem je objavljen tekst. Tako bi trebalo biti po logici stvari budući da je urednik odobrio taj tekst", dodaje Dežulović, koji zadnjih dvadesetak godina slovi za najbritkije pero hrvatskog novinarstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snažnu poruku poslali su Dežulovićevi kolege novinari Jurica Pavičić i Ante Tomić koji se se solidarizirali s njim i dali otkaz u Slobodnoj. Sporni Dežulovićev tekst pod naslovom 'Za njih bi bilo bolje da Bog ne postoji' u jednom su danu, u znak podrške, supotpisali deseci drugih novinara. 

"Nakon gotovo tri godine i više od tri godine, kad je presuda negativna, onda se sjete da s tim tekstom nešto nije u redu, a prije toga nitko nije dovodio to u pitanje niti je tko zbog teksta sankcioniran", rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leković kaže da zbog problematičnog odnosa nekih nakladnika prema novinarima stanje u novinarstvu nije puno bolje nego prije dvadesetak godina.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo