Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
KLINIKA ZA TUMORE

Dijana Zadravec za RTL Danas: 'Premijer Plenković i ja smo stranački kolege. Mi se ne čujemo i ne komuniciram...

'Otkrila sam da se falsificiraju dokumenti, prijavila sam ih Državnom odvjetništvu', kazala je Zadravec

RTL Danas/ 9.5.2021. u 18:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prije tri dana na ulicu su izašli liječnici Klinike za tumore u znak protesta jer se protive načinu na koji Dijana Zadravec upravlja klinikom. Radi li se o osobi koja se bori za bolji sustav ili o šefici zbog koje liječnici daju otkaze? 

Predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijana Zadravec bila je gošća RTL-a Danas, a s njom je razgovarao reporter Ilija Radić

Jeste li vi zviždačica koja ukazuje na nepravilnosti ili ugnjetavačica, kako vas optužuju kolege, s kojom je nemoguće raditi i zbog koje liječnici daju otkaze?

Ja sam prvo Dijana Zadravec, sveučilišna profesorica koja ima međunarodnu karijeru koju je stvarala 25 godina i ne skrivam se iza nikakvih anonimnih prijava. Nisam promijenila ime i prezime kao što su to neki. Ukazujem na nepravilnosti koje zamjećujem u svojem radu kao predstojnica i kao prije, zamjenica ravnatelja. Prema tome, neću se pomiriti s činjenicom da se u javnom zdravstvenom sustavu događaju takve stvari da se krade novac poreznih obveznika i da se sve pušta da ide svojim tokom i da se prikazuju financijski gubici, a zapravo se iza toga velikim dijelom krije, ne liječenje bolesnika nego otuđivanje novaca, nas poreznih obveznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jeste li vi te nepravilnosti prijavljivali i kome?

Jesam, prijavila sam više puta Općinskom državnom odvjetništvu i Županijskom državnom odvjetništvu kroz više godina. Znači, iz 2016. prijavila sam stjecanje nepripadajuće materijalne koristi koje se dogodilo u KBC-u Sestre milosrdnice, na temelju falsificiranih službenih dokumenata. Konkretno, pisali su se prekovremeni sati koji se nisu odradili. Prijavila sam zloupotrebu službenih ovlasti. Nadalje, prijavila sam ministra Beroša za nezakonito snimanje našeg privatnog razgovora i za stavljanje na razglas i zadnje što sam prijavila, ali još prije toga gospođu Miu Primorac koja je namještala natječaje za moj europski projekt težak 32 milijuna kuna gdje je bila u sukobu interesa i namještala tvrtki...

Upravo se čita

Image
VEČERA ZA 5 NA SELU

Luka je otac sina s invaliditetom: 'Možete shvatiti kako hoćete, ali ja svome Anti nisam dao da bude invalid'

To je ovaj slučaj gdje ste optuženi za fizičko nasilje?

Tako je, da. I lažno optužena od gospođe Primorac, a uhvatila sam ju da je istovremeno radila u KBC-u Sestre milosrdnice i za Europlantaže za koje je namještala natječaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Što je sa svim tim slučajevima? U kojoj su oni fazi? Vi ste prijavili i što se sada tu događa?

Znači još jedan, samo da nadopunim. Nedavno sam otkrila da se falsificiraju dokumenti da se potpisuje na mjesto predstojnice što sam ja. Odjelni liječnici, doktor Klaus i doktor Čulo, prijavila sam Županijskom državnom odvjetništvu. Za sada, osim za ministra Beroša, bila sam pozvana u Heinzelovu, dala sam svoj iskaz, a po ostalim predmetima nemam saznanje u kojoj su fazi. 

Kako je moguće da ste u sukobu s onima kojima ste šefica i s onima kojima ste podređeni, uzimajući u obzir doktora Zovka i ministra Beroša?

Ovo zadnje što se dogodilo, ja sam u Klinici za tumore, znači KBC Sestre milosrdnice. Ja sam šef radiologije u tri bolnice, znači to su naše tri lokacije: Vinogradska, ilica i Draškovićeva i dogodilo se da su otišla tri mlada liječnika koji nisu eksperti nego su amnestirani od troškova specijalizacije što se dogodilo 2016. na inicijativu HUBOL-a. Danas radiolozi koji su deficitaran kadar mogu slobodno migrirati. Oni to čine u različite ustanove, u inozemstvo ili privatno ili druge javno zdravstvene ustanove. Kontinuirano iz svih hrvatskih bolnica, liječnici radiolozi prelaze u iz jedne kuće u drugu ili inozemstvo, ali samo se mene proziva za odlazak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Osjećate li vi odgovornost za odlazak radiologa?

Apsolutno ne, ali mi je krivo da se zapravo nije do sada detekritrao problem manjka radiologia koje sam ja već pokušala nadomjestiti s raspisivanjem 24 specijalizacije za KBC Sestre milosrdnice iz radiologije što sam unijela u Nacionalni plan Ministarstva zdravstva. Moram još reći, odlasci radiologija su uzrokovani i odlaskom u mirovinu, njih osam, a pritom sam zaposlila 20 liječnika, 7 specijalista iz drugih kuća i 13 specijalizanata. Recimo još primjer, KBC Rebro je u godinu i pol dana izgubilo 12 radiologa, Merkur je izgubio 11 radiologa, isto u kratkom periodu, a preostalo ih je samo trećina. Znači taj problem, ako se sjećate u Splitu, šef radiologije je 2018. zavapio jer nedostaje radiologa. Onkološki bolesnici čekaju 12 mjeseci na pregled

Žestoko vas kritizira i HUBOL. Kažu da držite u šaci jednu kliniku, jednog ministra i jednu Vladu. Držite li ih u šaci i čime?

Pa postavila bih pitanje "Tko je HUBOL i što je HUBOL?". HUBOL je udruga liječnika, odnosno bolničkih liječnika. Ja sam bolnički liječnik i ne znam nikog od bolničkih liječnika koji su u HUBOL-u. Oni su imali stanovitu ulogu u štrajku liječnika 2013. kada sam bila v.d. predstojnice i tada sam od njih doživjela napad iz razloga što su oni htjeli slomiti bilo kakvo provođenje zdravstvene zaštite, a ja sam bila u svojstvu v.d. predstojnice zaista u poziciji da sam morala osigurati zdravstvenu zaštitu pacijentima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znači nikoga ne držite u šaci?

Ja sigurno ne. Iza mene ne stoji politika jer sam svoju karijeru sveučilišne profesorice gradila bez politike. Iza mene stojim samo ja.

Čuli smo na snimci telefonskog razgovora između vas i ministra Beroša da premijera oslovljavate sa Andrej. U kakvom ste odnosu vi i premijer Plenković?

Premijer Plenković i ja smo stranački kolege. Mi smo poznanici. Zadnji put sam ga srela na jednom stranačkom okupljanju prošlo ljeto u Varaždinu. Mi se ne čujemo i ne komuniciramo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Spominjali ste se u kontekstu ministrice međutim to se nije dogodilo zbog toga što vam nije produžena licenca, ako se ne varam?

Ne, ja nikada nisam izrazila želju niti je nisam javno rekla da želim biti ministrica, a to mogu i sada ponoviti. To mi nije cilj.

Znači ako je situacija s aktulanim ministrom takva da nije baš stabilna fotelja, a niste zainteresirani za nju?

Mene zanima jedino pozicija ravnateljica KBC Sestre milosrdnice zato jer imam plan i program. Znam tu kuću jako dobro.

Što je s tim natječajem? Taj ponovljeni natječaj se nije raspisao? 

Po mojim saznanjima, to će se dogoditi negdje 20. svibnja. Budući da da je doktor Zovak v.d. ravnatelja, a prema mojim saznanjjima je godinu dana zakonska mogućnost biti v.d. ravnatelja.

Znači na taj natječaj se prijavljujete i vi i doktor Zovak? 

Za doktora Zovaka ne znam, a za sebe znam i hoću se prijaviti.

RTL Danas/ 9.5.2021. u 18:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
prvi intervju nakon pritvora

Dragan Kovačević EKSKLUZIVNO za RTL: 'Sisačka rafinerija mora se otvoriti! I stari kazan može ispeći rakiju'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba