POČELO SAMOTESTIRANJE / Dijele se testovi u školama, no neki navodno svoje testove prodaju. Iz Ministarstva obrazovanja to nazivaju provokacijom

U slučaju kontakta sa zaraženom osobom, djeca koja se redovito ne testiraju, morat će u samoizolaciju

14.2.2022.
20:30
VOYO logo

Testirati se prije škole ili ne - odluka je bila njihova.

„Testirala sam se čisto preventivno. Znači mi puno jer stvarno ne želim bez veze izostajati iz škole, propustila sam dosta 3., dosta 2. razreda i sad je zadnja godina i zato mi se ovo sviđa“, kazala je Karolina Zebić, učenica Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ukoliko dođe do toga da netko bude pozitivan u razredu ili da na neki način bude ugroženo zdravlje drugih testirat ću se kako bi i sama mogla dolaziti u školu, ali sad kad nema opasnosti nisam uzela test i ne planiram“, rekla je Rebecca Fröhlich, učenica Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu.

Image
Kreće samotestiranje školaraca /

Ministar Fuchs i sindikalist Stipić u RTL-u Danas: 'Testova na slinu nije bilo dovoljno za sve'

Image
Kreće samotestiranje školaraca /

Ministar Fuchs i sindikalist Stipić u RTL-u Danas: 'Testova na slinu nije bilo dovoljno za sve'

„U nekim razredima su svi prihvatili u nekim jedno ili dvoje nisu prihvatili, a u jednom razredu ima šestero roditelja, odnosno učenika, koji su rekli da ne žele sudjelovati u tome. Čim su se prijavili na dobrovoljno testiranje vjerujemo da će to i napraviti, a brdo informacija o tome da su testovi negativni nikome ne treba“, izjavio je Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu.

Prva testiranja odradili su i učenici OŠ Dr. Ivana Merza u Zagrebu. Samo jedan dobio je pozitivan rezultat, ostali su normalno stigli u školu. Ravnatelj kaže, mjera ukidanja samoizolacije olakšat će organizaciju nastave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Neki su razredi proveli jako puno vremena u samoizolaciji, po 10 dana bi bili kod kuće, vratili bi se na jedan ili dva dana i onda se opet pojavi slučaj ili dva u razredu i opet idu doma i tako nekoliko puta. To je bilo zahtjevno i za nas i za roditelje, a pogotovo za djecu. 5-6 roditelja do sada se izjasnilo da ne žele testirati svoju djecu“, kazao je Jurica Šperanda, ravnatelj OŠ Dr. Ivan Merz u Zagrebu.

U slučaju kontakta sa zaraženom osobom, djeca koja se redovito ne testiraju, morat će u samoizolaciju.

„Imamo jednu školu koja nije po A modelu i to zbog nastavnog osoblja koje je zaraženo, ali i zbog većeg broja zaraženih učenika. Sve ostale škole rade normalno“, poručio je Božo Pavičin, glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja.

Na društvenim mrežama pojavila se informacijama da srednjoškolci testove prodaju. Iz Ministarstva smatraju da je riječ o političkom podmetanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Testovi su za sve učenike besplatni, i ako se nešto opet pojavi opet možemo zaključiti da je riječ o podmetanju, nema poslovne ni financijske logike prodavati nešto što svi imaju besplatno“, rekao je Pavičin.

Neke škole testove učenicima tek trebaju podijeliti, a onda će početi i testiranje. Koliko je roditelja to odbilo, Ministarstvo će podatke imati do kraja tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo