Od 1. rujna / 'Dijeli' se više od 200 milijuna kuna: Kreću prijave za bespovratnu pomoć države za energetsku obnovu kuće

Image
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Jedno kućanstvo može dobiti i do 204 tisuće kuna

20.8.2020.
8:34
Filip Kos/PIXSELL
VOYO logo

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 1. rujna u 9 sati započet će sa zaprimanjem prijava za energetsku obnovu obiteljskih kuća, za što je osigurano 203 milijuna kuna, pri čemu pojedino kućanstvo maksimalno može dobiti do 204 tisuće bespovratnih kuna. Ovo je drugi javni poziv koji se raspisuje u ovoj godini za ovu svrhu i na isti iznos.

Kako navode u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, cilj programa je potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obiteljske kuće čine 65 posto stambenog fonda u Hrvatskoj, te su "odgovorne" za 40 posto od ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini. Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji). Takve kuće troše 70 posto energije na grijanje, hlađenje i pripremu potrošnje tople vode, a mjere energetske učinkovitosti, kako se ističe, mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60 posto u odnosu na trenutnu.

Programom će se sufinancirati nekoliko aktivnosti, odnosno građani će moći dobiti do 60 posto bespovratnih sredstava za mjere kojima će se povećati toplinska zaštita svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To uključuje energetsku obnovu vanjskog zida, stropa, poda, krova, u smislu sve potrebne opreme i radova vezanih uz povećanje toplinske zaštite, uključujući primjerice hidroizolaciju, zamjenu konstrukcijskih elemenata krova i slično.

Nadalje, sufinancirat će se zamjena stolarije ovojnice grijanog prostora novom te cjelovita energetska obnova, koja podrazumijeva kombinaciju mjera na vanjskoj ovojnici i ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, kao što su sustavi sa sunčanim toplinskim pretvaračima, kotlovi na drvnu sječku/pelete, dizalice topline, kao i fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

Nekoliko je uvjeta

Kada je riječ o uvjetima, na javni poziv mogu se prijaviti oni čije kuće imaju više od 50 posto površine namijenjene stanovanju, do tri stambene jedinice ili kvadraturu do 600 metara kvadratnih. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je kuća u potpunosti legalna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogućnost prijave ovisi i o energetskom razredu pa se tako mogu prijaviti građani kontinentalne Hrvatske za obnovu kuća energetskog razreda D ili niže, odnosno građani primorske Hrvatske čije kuće imaju energetski razred C ili niže, napominju iz Ministarstva, prenosi Novi list.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo