Meteoalarm posvuda / Diljem zemlje poplavljene ceste, kiša, oluje, odroni, meteoalarmi i do crvenog, vodostaji rastu

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/DHMZ
Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/DHMZ

Uz Jadran olujni vjetar, diljem kontinentalnog dijela rijeke rastu, sinoć je Kupa u gornjem toku u osam sati narasla čak četiri metra...

17.9.2022.
9:35
Goran Kovacic/PIXSELL/DHMZ
VOYO logo

U većem dijelu Hrvatske zatvorene su pojedine ceste, bilo zbog poplava bilo zbog olujnog vjetra, javlja Hrvatski autoklub. HAK navodi da je vjetar problem na pojedinim cestama uz Jadran, da je na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali "veća opasnost od odrona", a navode se i lokalne obilnije oborine zbog kojih ponegdje ima veće količine vode na kolniku.

Zbog olujnog vjetra su tako samo za osobna vozila otvorene dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Delnice i Kikovice, zatim Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Senja kao i između Karlobaga i Sv. Marije Magdalene;

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KUPA PRIJETI IZLIJEVANJEM /

Alarmantno stanje u Brodu na Kupi: 'Četiri mjesta su odsječena. Od 1964. do danas nije bila tako velika voda'

Vjetar je problem i na autocesti A7 između Drage i Šmrike, pa su na tom dijelu zabranili vožnju I. skupini vozila, odnosno autobusima na kat, vozilima s kamp prikolicama i motociklima.

Osim ove kategorije, vožnja dostavnim vozilima i onima s natkrivenim tovarnim prostorom zbog olujnog vjetra zabranjena je na Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog i između Senja i Karlobaga, te na DCGG na opatijskom području između čvora i mjesta Križišće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od mostova, zasad je olujna bura zasad zaustavila promet samo na Krčkom mostu, i to za I. i II. skupinu vozila u oba smjera.

Poplave stvaraju posebnu kategoriju problema. Zbog vode na cestama sasvim je prekinut promet na državnoj cesti DC228 na dionici Jurovski Brod-Kamanje, na županijskoj cesti ŽC5033 na dionici Brod na Kupi – Brod Moravice, a tamo je zbog odrona zatvorena i dionica zbog odrona zatvorena dionica ŽC5033 Brod na Kupi-Hrvatsko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš u Brodu na Kupi i u okolici jučer predvečer i noću stanje je bilo alarmantno. RTL je izvijestio o izlijevanju rijeke koja se u samo osam sati podigla čak četiri metra, o odronima, o vodi koja je počela izbijati u pojedinim dijelovima tog područja iz tla, primjerice oko Čabra, zatim o klizištima, a već tada je bila zatvorena i Kupska magistrala koja se našla pod vodom.

Diljem Hrvatske i dalje zbog vremenskih prilika na snazi meteoalarm, posebno na Kvarneru gdje je sve označeno crveno. Gorski kotar je, pak, označen narančasto. U kontinentalnom dijelu, pak, i jutros posvuda pada kiša, ali je stanje u Brodi na Kupi minimalno manje kritično, vodostaj stagnira i trenutno je na 243 centimetara, što je 16 centimetara niže od najviše razine izmjerene jučer u 18.45.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali zato raste Kupa na području oko Karlovca; tamo je Korana na 535 centimetara i raste po 17 centimetara svakog sata, dok je Kupa na 642 i svakog je sata viša za 13 centimetara. Vrhunac rasta vodostaja na karlovačkom području očekuje se večeras.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo