od 1. listopada / Dio građana moći će dobiti besplatne vrećice za otpad u Zagrebu, a ovo su uvjeti

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Grad Zagreb je unio i socijalnu komponentu stoga će neki dobiti besplatne vrećice u vrijednosti od osam ili 16 kuna mjesečno

3.9.2022.
13:59
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

U Zagrebu se od 1. listopada uvodi novi model naplate odvoza otpada. Tako će građanima račun biti podijeljen na fiksni i varijabilni dio. Fiksni će dio iznositi 45 kuna za građane i 90 kuna za poslovne subjekte.

No, svi će morati kupovati posebne vrećice, čija će cijena značiti varijabilni dio računa. One će se prodavati u paketima od 10 komada. Njihova je zapremnina 10, 20 i 40 litara, a prodavat će se po cijeni od dvije, četiri ili osam kuna po komadu. Manje potrošenih vrećica u mjesecu znači i manje račune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zagreb je unio i socijalnu komponentu stoga će neki dobiti besplatne vrećice u vrijednosti od osam ili 16 kuna mjesečno.

Postoji nekoliko preduvjeta za besplatne vrećice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi preduvjet za dobivanje besplatnih vrećica je korištenje reciklažnih dvorišta. U Zagrebu ih je ukupno 20, a građani koji će ih koristiti najmanje jednom mjesečno, imaju pravo na četiri besplatne vrećice od 10 litara. Ako, pak, građani budu koristili reciklažno dvorište pet mjeseci zaredom, imaju pravo na dva paketa vrećica od 10 litara, a to će im se vidjeti i na računu. Koristi bi od toga mogli imati umirovljenici koji žive u blizini reciklažnih dvorišta.

Image
'to nije bio cilj' /

Tomašević građanima koji će morati plaćati smetlarnike: 'Kad bi ih plaćao Grad, broj spremnika bi ostao isti'

Image
'to nije bio cilj' /

Tomašević građanima koji će morati plaćati smetlarnike: 'Kad bi ih plaćao Grad, broj spremnika bi ostao isti'

Kompostiranje će isto tako biti nagrađivano. Tu je samo potrebno potpisati izjavu o kompostiranju i dozvoliti provjeru kompostiranja. Spomenuta izjava vrijedi 10 mjeseci, a građani ostvaruju pravo na četiri vrećice po 10 litara mjesečno ili četiri paketa vrećica od 10 litara. To bi moglo biti korisno umirovljenicima koji žive u kućama s dvorištem u kojem već imaju komposter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako u kućanstvu živi dijete do tri godine starosti koje koristi pelene, građani također imaju pravo na besplatne vrećice. Građani ostvaruju pravo na četiri vrećice od 10 litara ili na četiri paketa takvih vrećica, ako dostave rodni list djeteta i potvrdu o njegovom prebivalištu. Pravo na besplatne vrećice u ovom slučaju vrijedi tri godine, ali ga je potrebno obnavljati dostavom potvrde o prebivalištu djeteta ne starije od 30 dana. Ova bi povlastica mogla biti korisna za umirovljenike koji žive u kućanstvu zajedno s unucima ili za one kod kojih unuci češće borave na čuvanju.

Posljednji se uvjet za dobivanje besplatnih vrećica najviše tiče umirovljenika. Naime, pravo na četiri vrećice od 20 litara mjesečno imaju i kućanstva u kojima žive odrasle osobe koje nose pelene. One ostvaruju pravo na četiri paketa vrećica od 20 litara ako dostave potvrdu liječnika ili HZZO-a o nužnosti korištenja pelena za odrasle i potvrdu o prebivalištu osobe koja pelene koristi na adresi korisnika usluge. Pravo traje godinu dana, a produljuje se ponovnim dostavljanjem spomenute dokumentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo